Suedia, “superputerea umanitară”, își schimbă radical politica de imigrație și azil

Suedia, țara cu cea mai permisivă politică față de refugiați, a anunțat zilele trecute că va fi nevoită să facă o întoarcere de 180 de grade la acest capitol. Anul acesta, 190.000 de solicitanți de azil ar fi trebuit să ajungă în Suedia, dublu față de anul trecut.

Eliza Francu 27.11.2015

De același autor

 

 

Prea mulți pentru națiunea nordică de zece milioane de oameni, care va reduce drastic numărul celor acceptați, anunță autoritățile, citate de Financial Times. “Situația actuală este nesustenabilă, așa că vom reduce drastic numărul de azilanți care vor să ajungă pe teritoriul nostru”, a explicat premierul Stefan Löfven.

 

Potrivit măsurilor anunțate, de acum ]nainte Suedia va restricționa sever drepturi precum cel al reunificării familiei, în timp ce dreptul de rezidență nu va mai fi unul permanent, ci doar pe trei ani. De asemenea, cabinetul de la Stockholm a decis introducerea de controale în autobuzele și trenurile de pasageri care intră în țară. În urmă cu alte câteva zile, au fost impuse controalele la frontierele terestre și pe feriboturi. A fost decisă de asemenea dublarea efectivelor poliției de frontieră.

 

Semnal important pe plan european

 

Guvernul a recunoscut că a fost obligat să ia aceste decizii în urma unor plângeri repetate din partea autorităților locale, care au avertizat că serviciile sociale din sfera sănătății și educației sunt în pericol.

 

În același timp, guvernul Löfven a insistat că, pe plan european, statele UE trebuie să ajungă la un acord mai echitabil privind redistribuirea refugiaților. “Suntem o țară mică și ne confruntăm cu cea mai gravă criză a refugiaților de după al Doilea Război mondial, dar am făcut un efort uriaș, am demonstrat o mai mare responsabilitate decât orice alt guvern european”, a mai explicat guvernul de la Stockholm.

 

Renunțarea la această deschidere reprezintă un eșec umilitor pentru mulți suedezi, mai ales că statul scandinav era considerat până acum o “superputere umanitară”. Statistic, Suedia a acceptat mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice alt stat european. În momentul în care a prezentat această schimbare de politică în fața camerelor, prim-ministrul adjunct Asa Romson a izbucnit în lacrimi, notează Financial Times. Reacția emoțională a venit întrucât decizia este umilitoare pentru Verzi, partidul vicepremierului, partener la guvernare. Verzii sunt formațiunea la presiunile căreia Suedia a preluat atât de mulți imigranți.

 

http://top-channel.tv/foto/lajme/1424449893emigrantet-punekerkues-stokholm.jpg

 

Contextul deciziei este unul mai complicat însă. Decizia guvernului de centru-stânga vine pe fondul atentatelor de la Paris, dar și al nenumăratelor critici aduse cabinetului față de modul în care gestionează problema terorismului în Suedia, dar și față de fluxul masiv de imigranți acceptat de autoritățile de la Stockholm.

 

Există și un alt tip de presiune. Extrema dreaptă - Democrații Suedezi, partid populist anti-imigrație - a avut o ascensiune rapidă în ultima vreme, ajungând acum pe primul loc în mai multe sondaje. Guvernele de până acum, atât de dreapta cât și de stânga, au refuzat să acorde atenție acestei formațiuni și au preferat să mențină politica generoasă de acordare a azilului și să ofere drept de rezidență întâi irakienilor, apoi sirienilor.

 

 

 Țară fără instrumente legale contra ISIS

 

Suedia a fost criticată și pentru absența mijloacelor legale de luptă contra terorismului. Sute de suedezi radicalizați s-au alăturat organizației Statul Islamic, avertiza, pe 16 noiembrie, șeful poliției, Ulf Boström. La fel ca în Belgia, și în Suedia există un “cuib de jihadiști”. E vorba de Göteborg, cel de-al doilea oraș ca mărime din Suedia. Serviciul de securitate suedez, Säpo, a avertizat, la rândul său, că 300 de cetățeni suedezi au plecat spre Siria și Irak pentru a se alătura ISIS. Majoritatea sunt tineri care provin din structuri infracționale ce activează la periferia Göteborg și consideră că nu au niciun viitor.

 

Mai grav însă, suedezilor radicalizați ce s-au alăturat cauzei ISIS din Siria și Irak, statul scandinav le-a permis să se și întoarcă în țară. În luna mai, 100 din acești tineri jihadiști s-au întors în Suedia (o parte pentru a-și trata rănile) și niciunul dintre ei nu a fost urmărit în justiție, potrivit interviului acordat publicației Göteborgs-Posten de directorul de integrare al poliției. Se întâmplă din simplul motiv că Suedia pur și simplu nu are o lege care să interzică cetățenilor săi să se alăture ISIS ori să se întoarcă în Suedia dacă fac parte din această organizație teroristă. De altfel, chiar televiziunea publică, SVT, a difuzat un interviu cu un jihadist suedez care a explicat cum circulă liber înspre Siria și apoi înapoi, în Suedia:  https://www.youtube.com/watch?v=RBYTsSQ3aA0&feature=youtu.be

 

Deși guvernul i-a identificat (n.r. – pe cetățenii suedezi care s-au alpăturat ISIS), are numele și numerele lor de asigurări sociale, statul le-a acordat în continuare ajutoare medicale și alt tip de ajutoare. Apoi, aceștia se întorc în Siria și Irak. E de neînțeles. Suedia e una din puținele țări, dacă nu singura, unde e posibil ca jihadiștii să se miște liber, să iasă și să reintre în țară”, a mai explicat Ulf Boström.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22