De același autor
In numarul de marti, 10 iunie 2008, al ziarului Ziua, sub semnatura domnului Ioan Grosan a aparut un articol intitulat Piticania. Domnul Ioan Grosan isi exprima convingerea ca articolul meu Carol calare pe Mihai (Nebunul) aparut in revista 22, numarul 948 (6-11 mai 2008), nu poate fi decat produsul unui om mic, foarte mic, o "piticanie" care nu suporta "monumentalitatea". Replica publicata mai jos a fost trimisa redactiei ziarului Ziua in mai multe randuri, fara niciun efect.
Nu m-a surprins articolul Piticania de Ioan Grosan, aparut în cotidianul Ziua, din 10 iunie 2008. E reconfortant uneori sa constati ca oamenii sunt ceea ce credeai ca sunt. Injurie de la cap la coada, textul lui Ioan Grosan cere un drept la replica. Domnul Ioan Grosan stie ca, cel putin fizic vorbind, înaltimea domniei sale nu-l ajuta sa ma priveasca de sus, fara a urca cel putin o treapta. Domnul Grosan ma cunoaste personal si nu în împrejurari dintre cele mai fericite pentru domnia sa. Anul trecut am organizat expozitia si am editat Catalogul Ecaterina Vrana, în care Ioan Grosan a tinut sa publice un text. Un text scurt, dar nul. Ii facea deservicii atât autorului, cât si artistei. I-am recomandat schimbarea sau eliminarea textului. Belicos, domnul Grosan a ripostat, amenintându-ma ca, fara textul sau, catalogul va fi "demolat" de domnia sa si de prietenii sai din presa. Intrucât acest lucru i-ar fi facut deservicii doar Ecaterinei Vrana, am pastrat textul domnului Grosan, reducându-l însa, în varianta în limba engleza, la doua fraze. Atunci a crescut piticania în sufletul domnului Ioan Grosan. Nefârtatul.
Dar aceste amanunte au mai putina importanta decât celalalt motiv ce sta la baza acestei replici. Este vorba despre competenta discursului literatilor în ceea ce priveste lucrarile de arta contemporana. La o saptamâna de la aparitia în revista 22 a textului meu incriminat de domnul Grosan, România literara, sub semnatura altui literat, camuflat "Cronicar", proceda la un demers similar cu cel al domnului Grosan. E drept ca în perioada interbelica, când aveam un Pallady sau un Brauner, scriau despre arta autori precum Lucian Blaga sau Eugen Ionescu. Acum, când avem un Codre etc., scriu despre arta un Grosan, un "Cronicar" si alti parteneri din Casa de Avocatura Literara a Artei de la terasa Muzeului Literaturii Române. Nu sunt un partizan al textelor specializate despre arta, numai ca ceea ce se întâmpla la ora actuala cere, din pacate, o calificare altfel decât pur literara a unui autor care vrea sa se pronunte în chip valid asupra unei opere sau a unui eveniment artistic. Altfel, oricât de bine intentionat si de prieteneste asumat, textul ramâne o caligrama sau, dupa caz, o cacograma, oricum profana. Nu exista niciun dubiu ca Regele Carol I merita mai mult de la acest popor decât surogatul din Codre dupa bronzul lui Meštrović. Iar publicul merita mai multe semnificatii decât acelea emise în jurul unei beri amicale.