De același autor
Partidele politice si-au anuntat deja candidatii pentru Primaria Generala a Capitalei. Acestia sunt: Ludovic Orban (PNL), Vasile Blaga (PD-L), Cristian Diaconescu (PSD), Cozmin Gusa (PIN), Aurelian Pavelescu (PNTCD), Daniel Fuciu (PNG-CD), Codrin Stefanescu (PC).
Pentru a explica principalele tendinte si mizele campaniei electorale, am adresat unor comentatori avizati urmatoarele intrebari:
1. Cum apreciati cadrul general in care se vor desfasura alegerile locale in Bucuresti (desemnarea candidatilor, legislatie, strategia pentru sectoare)?
2. Credeti ca Bucurestiul va "vota politic" si de aceasta data sau va prefera un manager?
MIRCEA KIVU
Un vot mai putin politizat
1.In anii trecuti, exista o puternica incarcatura emotionala in jurul alegerii primarului Bucurestiului: in 1992, alegerea lui Halaicu a constituit prima victorie notabila a dreptei democratice impotriva, pe atunci, atotputernicului FSN. In 1996, victoria necunoscutului Ciorbea asupra popularitatii lui Ilie Nastase prefigura prima venire la guvernare a unei coalitii de dreapta. In 2000, atunci cand PDSR parea de neinvins, campania fulgeratoare a lui Basescu a avut un succes care a rasturnat toate previziunile anterioare. In 2004, un PSD care investise mijloace impresionante in campania electorala si-a vazut candidatul invins inca din primul tur.
In acest an, odata cu bruierea dihotomiilor stanga-dreapta, corupt-anticorupt, democratic-totalitar etc., tensiunile din jurul campaniei electorale sunt mult reduse. Este poate unul dintre motivele pentru care unele partide s-au "codit" mult timp inainte de a-si desemna candidatii, iar unul dintre partidele parlamentare - Romania Mare - nu a facut-o, dupa stiinta mea, nici pana la aceasta ora.
O alta caracteristica a acestui an este aceea ca, desi tema alegerilor locale ocupa de cateva saptamani o pozitie centrala in dezbaterea publica, principalele teme de discutie au fost mai degraba jocurile din interiorul partidelor, legate de desemnarea candidatilor, decat eventuale expuneri de programe sau macar argumente. Ma tem ca alegerile locale din acest an intereseaza mai mult structurile de partid, in randul carora reusitele sau esecurile vor genera reasezari ale ierarhiilor formale si informale, decat electoratul.
Schimbarea legislatiei in ce priveste alegerea presedintilor consiliilor judetene va duce, probabil, la aparitia unor personaje investite cu o putere deosebita (bugetul unui asemenea consiliu, la care se adauga fondurile europene in a caror distribuire judetele au un rol decisiv, depaseste pe cele ale multor ministere) si relativ independente fata de partidele din care fac parte. Din acest motiv, o serie de personaje de anvergura au decis sa candideze pentru asemenea posturi, renuntand la actuale sau potentiale (dupa alegerile din toamna) fotolii ministeriale.
2.Dupa cum am incercat sa argumentez, cred ca votul din acest an va fi, in Bucuresti, mai putin politizat decat in anii trecuti. Asta nu inseamna neaparat ca bucurestenii vor cauta pur si simplu un manager. Principala dezamagire a electoratului din Capitala fata de ultimul mandat de primar a constituit-o faptul ca niciunul dintre principalele proiecte anuntate nu a fost finalizat. Pornind de aici, cred ca atributul care va face diferenta intre candidati va fi credibilitatea, mai mult decat abilitatile manageriale. Va castiga nu atat cel despre care se crede ca stie, ci cel care va convinge ca poate.
De fapt, raspunsul corect la intrebarea "Cum va vota electoratul bucurestean?"ar fi "putin". Ma astept ca acest scrutin local sa inregistreze o rata de participare mult mai redusa decat cele din alti ani (ma refer la cele in care a fost in joc un mandat intreg). In aceste conditii, este posibil ca previziunile rezultate din sondajele de opinie (care, sper, vor aparea incepand cu urmatoarele zile) sa fie infirmate la urne. Un factor decisiv in aceste alegeri va fi capacitatea fiecarui candiat de a-si mobiliza electoratul potential, adica de a-l convinge ca merita sa ajunga in ziua respectiva la sectiile de votare.
SABINA FATI
Partidele nu au propus manageri
1.Marile partide autohtone par luate prin surprindere de alegerile locale din Bucuresti si mizeaza fie pe oameni nepregatiti, fie pe actualii primari, dintre care prea putini au dat randament. Dezbaterile se anunta terne, desi bucurestenii sunt din ce in ce mai nemultumiti de orasul lor si de lipsa de viziune a edililor.
2.Poate ca bucurestenii ar prefera un manager, dar partidele nu au aruncat niciunul in cursa, asa incat vor fi nevoiti sa ramana la votul politic. Adriean Videanu, care a parasit in 2004 parlamentul pentru a se dedica propriilor afaceri, atunci cand legea le-a cerut demnitarilor sa se decida daca vor sa ramana in politica sau vor sa se dedice firmelor pe care le au, are o companie de succes si ar fi avut toate premizele sa fie un manager pentru Capitala. Contextul politic, legislatia complicata si incoerenta, absenta unui proiect pe termen lung pentru dezvoltarea Bucurestiului, dar si lipsa de pregatire sau de viziune a d-lui Videanu au dus la esecul acestui mandat. In plus, scandalul "bordura" va fi aruncat pe umerii candidPD-L, Vasile Blaga, care va fi obligat nu doar sa-siexplice propriul program, ci si greselile colegului sau de partid.
Deocamdata, sondajele sugereaza ca partidul d-lui Blaga este cotat cu 37% in Bucuresti, in vreme ce social-democratii sunt preferati de doar 25% din electoratul Capitalei. Aruncarea lui Cristian Diaconescu in joc ar putea schimba insa echilibrul, nu doar fiindca partidele de dreapta nu au facut mare lucru in Bucuresti, ci si fiindca pentru prima data apare un candidat decent pe acest teren accidentat in care se dau luptele pentru Primaria Generala. Fara sa fie manager, fara sa aiba experienta inadministratia locala, Cristian Diaconescu este totusi perceput ca un politician care se conduce dupa bunul simt. Principala sa calitate pare sa fie mesajul pozitiv, iar daca strategii sai de campanie o vor valorifica, ar putea sa-si lase contracandidatii sa se bata intre ei, iar el sa culeaga . Tandemul cu Marian Vanghelie este insa net indefavoarea sa si marile pierderi ar putea sa-i vina din aceasta asociere.
Bucurestenii vor vota in cele din urma politic, dar e posibil ca cei dezamagiti de partide, cei mai putin preocupati de politica sau satui de scandaluri sa-l prefere pe Diaconescu, tocmai fiindca se comporta altfel decat politicienii obisnuiti. In schimb, Vasile Blaga are de partea sa electoratul dur de dreapta, votantii lui Basescu, cei care stiu ca in spatele lui Diaconescu se ascund oameni murdari sau compromisi. Spre deosebire de Diaconescu, aflat mereu intr-o rezerva decenta, Blaga stie sa se bata, sa raspunda, sa se impuna si are de partea sa experienta organizarii, inclusiv din perioada ministeriatului de Interne, plus avantajul partidului prezidential.
CRISTIAN PIRVULESCU
Rata de absenteism va fi destul de mare
1. perspectiva formala, alegerile locale din 2008, la nivelul Bucurestiului, se vor desfasura dupa aceleasi reguli ca in 2004. Efectul alegerii presedintelui Consiliului Judetean prin vot uninominal asupra alegerilor locale va fi minim si aceasta pentru ca bucurestenii nu aleg presedinte al Consiliului Judetean, dar, in mod traditional, au ales prin vot direct primarul general. Am putea spune ca tara se racordeaza la criteriile bucurestene, iar bucurestenii vor fi mai putin interesati de alegerile din afara Bucurestiului. Ele vor reprezenta, mai degraba, chestiuni secundare care nu vor influenta efectiv discursul politic si nici organizarea alegerilor. Riscul votului multiplu este aproape nul la alegerile locale datorita prevederilor foarte clare referitoare la modul de vot. Ramâne in continuarea chestiunea reprezentata de urna mobila si, de asemenea, o problema va fi cea legata de capacitatea de organizare si mobilizare administrativa la nivelul birourilor sectiilor de votare.
2. Cu siguranta, bucurestenii vor vota politic, dar de data aceasta intreaga Românie va vota politic. Acum si presedintii Consiliilor Judetene se aleg prin vot uninominal. Miza politica indusa anihileaza astfel si in restul tarii viziunea pragmatica sau dimensiunea manageriala a candidaturilor. Mai mult decât atât, aceasta criza politica prelungita isi va imprima efectele si asupra alegerilor locale din Bucuresti. Probabil ca bucurestenii se vor mobiliza in mai mica masura la vot. Rata de absenteism va fi destul de mare. Acesta este unul din motivele pentru care partidele politice au ales candidaturi atât de notorii pentru Primaria Generala: Ludovic Orban, Vasile Blaga sau Cristian Diaconescu. Este si un simptom al crizei partidelor politice pentru ca, atâta vreme cât politicieni de nivel national sunt trimisi sa candideze la nivel local, este evident ca partidele sunt incapabile sa recruteze politicieni adecvati pentru nivelurile adecvate. O problema, pâna la urma, este subsidiaritatea, care se manifesta aici. Votul va fi politic nu numai pentru ca traditia bucurestenilor este a votului politic, ci pentru ca partidele politice nu ofera nicio alta alternativa.
IOSIF BODA
Cea mai interesanta batalie pentru Bucuresti
1.Despre alegerile generale din Bucuresti se spune, indeosebi, ca: a) au avut, mereu, un caracter politic pregnant si b) ca ele au constituit un indicativ pentru ce urma sa fie la alegerile parlamentare. Ambele afirmatii trebuie luate cu rede rigoare. Mai intai, ca votul a fost "politic" doar insensul ca, indeosebi (vezi mai ales alegerile din 1990, respectiv 2004), bucurestenii au votat impotriva FSN (FDSN, PDSR, PSD). Nuantele se impun si aici, insa, pentru ca, daca ne uitam la anul 2000, vom vedea ca toti primarii de sectoare, plus grosul consilierilor generali apartineau PSD si doar primarul general, Traian Basescu, a fost de alta culoare politica. Cred ca in 2000 candidatul a surclasat apartenenta si orientarile politice de partid. Abia in 2004 optiunea politica, potentata de charisma lui Traian Basescu, capata prevalenta. Si in 2008 optiunea politica va avea, in ambele tururi de scrutin, o importanta aparte. Voi reveni asupra acestui subiect.
Alegerile din Bucuresti au avut ecou in tara, mai ales la alegerile din 2004. Asta si pentru ca, prea sigur de sine, PSD a luat decizia de a face sondaj la iesirea de la urne si sa organizeze dezbateri de amploare la toate televiziunile semnificative. Victoria zdrobitoare, inca din primul tur, a lui Traian Basescu asupra lui Mircea Geoana a avut in turul doi al alegerilor din diversele localitati ale tarii un efect devastator asupra PSD si a candidatilor sai, ca si castigarea Bucurestilor si a altor mari municipii din tara de catre candidatii Aliantei D.A., PNL-PD (Transilvania a fost aproape in intregime cucerita, iar in Muntenia, Oltenia, chiar Moldova s-au facut brese mari inmonopolul PSD). Toate acestea au influentat apoi, serios, rezultatele alegerilor parlamentare.
Intorcandu-ne in prezent, cred ca alegerile din acest an vor fi cele mai disputate dintre toate cele de pana acum. Insa, indiferent de cine va castiga, raman cateva probleme-handicap pentru o evolutie normala a vietii politico-administrative intr-o capitala europeana. Avem nevoie de o noua Lege a Capitalei. Noi nu avem un oras, avem sase imitatii, parti constitutive, care insa nu formeaza niciodata intregul. Atributiile primarului general vor trebui largite, iar primariile de sector regandite sub toate aspectele. Apoi, daca judetele vor avea presedinti de consilii alesi prin vot direct, Bucurestii, Consiliul General nu au un presedinte ales in acest fel si nici raporturile dintre primarul general, primarii de sectoare, Consiliul General nu sunt clare si nici eficiente. Ba, dimpotriva.
Noi putem sa avem parerile noastre asupra modului in care au fost desemnati candidatii. Si aici nu ma refer la candidatii partidelor mici (oricat de competenti ar fi ei, cata vreme forta politica din spatele lor este, practic, nesemnificativa, ei nu vor avea sanse de a intra in turul doi, daca acesta va avea loc; unii dintre ei vor conta, insa, prin prestatia lor, la configurarea raportului de forte dintre cei doi finalisti). Nu ma refer nici macar la candidatul PNL, partid aflat la guvernare, actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Ma refer la cele doua partide care, cel putin dupa cum ne spun toate sondajele de opinie, au cele mai mari sanse sa-si trimita candidatii in turul doi. Adica, PD-L si PSD. N-as croseta cu presupunerile prea mult asupra intrebarii de ce nu a mai vrut sa candideze Adriean Videanu, de ce nu a acceptat Liviu Negoita sa mai urce o treapta (mare!) si sa se arunce in batalia pentru Capitala. Important este acum candidatul oficial, Vasile Blaga. Si eu cred ca, dincolo de functia sa, d-l Blaga este, si nu de ieri, de azi, omul cel mai puternic din PD-L (desigur, dupa presedintele Traian Basescu). E un om riguros, aproape neamt, cu forta organizatorica deosebita si o vasta experienta in conducere, inclusiv in administratie.
Desemnarea, pe ultima suta de metri, a lui Cristian Diaconescu drept candidat al PSD pentru Primaria Generala a Capitalei este un eveniment care va fi comentat si analizat multa vreme. Indiferent daca va castiga sau va pierde batalia pentru Bucuresti, eu cred ca avem de-aface cu un moment esential in istoria PSD. Raporturile de forta in acest partid s-au schimbat prin acest "gest". Generatia noua are sansa de a prelua efectiv conducerea partidului. Interesant este ca tocmai Marian Vanghelie a fost cheia acestei desemnari. Va trebui, probabil, ca multi dintre noi sa mai renuntam la anume prejudecati ale noastre despre d-l Vanghelie. Orice om are dreptul sa evolueze. Iar desemnarea lui Cristian Diaconescu, un jurist de anvergura, un diplomat sobru, un om "curat", cum spunea un alt lider de partid, nu are cum sa faca decat bine atat PSD, cat si climatului politic din Romania.
2.Faptul ca Vasile Blaga, Cristian Diaconescu si Ludovic Orban sunt nume si personalitati cu mare anvergura in partidul lor si ca, se pare, fiecare dintre ei se bucura de sprijinul politic al organizatiilor de Bucuresti ale PD-L, PSD, respectiv PNL imi spune ca votul va fi pripolitic. Ceea ce nu inseamna ca nu vor fi luate inconsiderare si experienta si capacitatile manageriale ale candidatilor si, mai ales, ale echipelor lor, ca si disponibilitatile de reprezentare ale personalitatilor aflate in competitie. Sa nu uitam ca primarii marilor capitale ale lumii sunt, poate fara exceptie, si oameni politici de anvergura, cu prestigiu, "europeni". Nu vin direct nici de la coada vacii, nici de langa strung si nici de la vreo masina de cusut salopete. Asta este randuiala lumii de azi. Cel putin in marile orase si, mai ales, in capitalele de state. In comunitatile mai mici, regulile pot fi altele, oriunde in lume.
Am senzatia, insa, ca in acest an caracterul de "vot politic" va fi si mai accentuat. Pentru ca, daca pana acum el s-a manifestat indeosebi (doar) in primul tur, acum chiar se va accentua in turul doi, daca acest tur va avea loc. Si, dupa cum arata astrele, mai mult ca sigur ca niciun candidat nu va castiga din primul tur. Daca finalistii vor fi, si exista o mare probabilitate pentru asta, Vasile Blaga si Cristian Diaconescu, atunci vom putea asista la un sprijin, chiar pe fata, al conducerilor PNL, PC, PRM, poate si al altor formatiuni mai mici din Capitala pentru Cristian Diaconescu. Asta ca o forma de izolare a PD-L, ca o consecinta directa a unei pozitii anti-Basescu. Va depinde de Vasile Blaga si de echipa sa in ce masura vor fi in stare sa sparga aceasta "blocada politica". Oricum, vom avea, cred, cea mai incinsa si interesanta batalie pentru Bucuresti.
A consemnat Octavian Manea