GDS si 22 sub asediu

Fara Autor 22.06.2007

De același autor

34 de senatori PSD, PRM, PC si PNL au votat pentru evacuarea GDS

 

 Grupul pentru Dialog Social  isi exprima ingrijorarea fata de modul in care senatorii PNL inteleg sa sustina politica guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, presedinte PNL, votand impotriva actelor normative emise de guvern. La votul din Senat asupra cererii de reexaminare a OUG 105/2006, 6 dintre cei 8 membri PNL prezenti in sala au votat impotriva deciziei guvernului.

 Grupul pentru Dialog Social  considera ca votul negativ dat de senatorii PSD, PRM, PC si PNL, care au fost astfel de acord cu evacuarea GDS din sediul din Calea Victoriei 120, desi acesta are contract de inchiriere valabil pana in anul 2014, reprezinta o incercare de cenzurare a societatii civile. In plus, nici unul dintre reprezentantii acestor partide politice nu a prezentat vreun argument pentru care au decis sa treaca imobilul din Calea Victoriei 120 din proprietatea publica a statului in proprietatea a doua fundatii controversate, cu acelasi nume - Fundatia Nationala pentru Tineret, condusa de Nicolae Mavrodin, si Fundatia Nationala pentru Tineret, condusa de Iulian Dascalu.

 Totodata,  Grupul pentru Dialog Social a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), si liderului grupului parlamentar PNL, Crin Antonescu, in care le solicita sa se asigure ca deputatii liberali respecta decizia guvernului, in caz contrar sa anunte public ca nu il mai sustin pe primul ministru Calin Popescu Tariceanu.

13 iunie 2007

 

 Prezentam integral modul in care au votat senatorii la reexaminarea  Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2006 pentru modificarea Legii tinerilor. (Cu aldine sunt numele celor care au votat pentru evacuarea GDS.)

 

PSD:

- vot DA - Mihailescu Serban

 -  vot NU - Chelaru Ion, Cozmanca Octav, Cretu Ovidiu Tudor, Florescu Ion, Ion Vasile, Tomoiaga Liliana Lucia, Novolan Traian, Ster Sever, Taracila Doru Ioan, Vargau Ioan

- abtineri - Arcas Viorel, Georgescu Radu Cristian, Mardare Radu, Paunescu Adrian, Popescu Dan Mircea, Silistru Doina, Simionescu Aurel Gabriel, Solcanu Ioan, Tilvar Angel

 

PNL:

- vot DA - Prodan Tiberiu

 -  vot NU - Basgan Ion, Corodan Ioan, Campeanu Radu, Dumitru Constantin, Mereuta Mircea, Oprea Mario Ovidiu

- abtinere - Ilusca Daniel

PD:

- vot DA - Antonie Stefan, Cazacu Cornelia, Cucuian Cristian, David Gheorghe, Gheorghe Constantin, Ivanescu Paula Maria, Marinescu Marius, Neagu Nicolae, Popa Dan Gabriel, Radulescu Cristache, Vraciu Jan

 

PRM:

 -  vot NU - Dinescu Valentin, Dumitrescu Viorel, Funar Gheorghe, Gaucan Constantin, Ilascu Ilie, Iorga Nicolae, Loghin Irina, Petrescu Ilie, Stan Petru, Ungheanu Mihai, Vedinas Verginia

- nevotat - Dina Carol

 

PC:

 -  vot NU - Cutas George Sabin, Pascu Corneliu, Seres Ioan Codrut, Stanoiu Mihaela-Rodica, Terinte Radu, Vasilescu Gavrila

 

UDMR:

- vot DA - Eckstein-Kovács Péter, Fekete Szabó Andras, Németh Csaba, Pete Stefan, Sógor Csaba

 

Independenti:

- vot DA - Cinteza Mircea, Popa Nicolae Vlad, Radoi Ovidiu, Sabau Dan, Tabuleac Mihai

 vot NU  - Talpes Ioan

       

 

Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Camerei Deputatilor, d-l Bogdan Olteanu

 

Domnule Presedinte Bogdan Olteanu,

 

 Am constatat cu ingrijorare ca 6 senatori PNL din totalul celor 8 prezenti la sedinta Senatului din data de 4 iunie 2007, cand s-a discutat cererea de reexaminare a  Ordonantei de Urgenta nr.105/2006 privind modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006, au votat impotriva deciziei guvernului.

 Votul senatorilor PNL este cu atat mai de neinteles cu cat, in mod firesc, guvernul trebuie sa aiba sustinere in parlament pentru promovarea actelor sale in primul rand din partea partidului politic care l-a desemnat pe primul ministru.  OUG 105/2006 a fost adoptata de guvern in data de 13 decembrie 2006, a fost semnata de primul ministru Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de alti doi ministri liberali - Adrian Iorgulescu si Sebastian Vladescu.

 In plus, nici unul dintre cei 6 senatori liberali nu a prezentat vreun argument pentru care au decis sa treaca imobilul din Calea Victoriei 120 din proprietatea publica a statului in proprietatea a doua fundatii controversate, cu acelasi nume -  Fundatia Nationala pentru Tineret, condusa de Nicoale Mavrodin, si Fundatia Nationala pentru Tineret, condusa de Iulian Dascalu.

Va solicitam ca, in calitatea dvs. de presedinte al Camerei Deputatilor, sa va asigurati ca parlamentarii PNL sustin deciziile guvernului. In caz contrar, consideram ca o atidudine corecta din partea dvs. ar fi sa recunoasteti public ca nu mai sustineti guvernul condus de primul ministru Calin Popescu Tariceanu.

 Precizam ca  GDS are drept de folosinta a imobilului din Calea Victoriei 120 pana in anul 2014, acordat prin Hotararile de Guvern nr. 1.603/2004 si nr. 325/2005 si intemeiat pe dispozitiile art. 17 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, care este o lege organica, fiind astfel respectate exigentele de ordin constitutional.

13 iunie 2007

 

Cu consideratie,

 

Presedintele Consiliului de Administratie al Grupului pentru Dialog Social,

Radu Filipescu

 

(nota: o scrisoare similara a fost trimisa si liderului grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu)

 

 

PSD refuza sa se intalneasca cu membrii GDS

 

 Grupul pentru Dialog Social  a solicitat o intrevedere cu reprezentanti ai conducerii PSD, care ar fi urmat sa aiba loc in cursul zilei de 14 iunie 2007, cu scopul de a discuta strategia PSD fata de societatea civila si modul in care vor vota deputatii PSD cererea de reexaminare a OUG 105/2006 privind modificarea Legii tinerilor.

 Grupul pentru Dialog Social  este contrariat de faptul ca cel mai important partid politic de opozitie se teme sa aiba un dialog deschis cu reprezentantii societatii civile pe o tema de interes general - trecerea unui imobil din patrimoniul public al statului in proprietatea unor fundatii, despre care in presa centrala au aparut informatii privind posibile ilegalitati comise de liderii acestora. Este a treia invitatie la dialog pe care GDS a lansat-o presedintelui PSD Mircea Geoana si care este refuzata, fara nici o explicatie.

 Grupul pentru Dialog Social  considera ca refuzul presedintelui PSD Mircea Geoana si al celorlalti membri de frunte ai PSD de a avea o discutie cu GDS se inscrie pe linia atitudinii tot mai dispretuitoare a actualei conduceri a PSD fata de societatea civila.

 Grupul pentru Dialog Social  va transmite scrisori catre Partidul Socialist European si Internationala Socialista, in care va puncta incercarile PSD de a cenzura societatea civila, inclusiv prin votul constant al parlamentarilor PSD pentru evacuarea Grupului pentru Dialog Social din sediul din Calea Victoriei 120, pentru care are contract valabil de inchiriere, bazat pe prevederile unor hotarari de guvern, pana in anul 2014.

14 iunie 2007

 

 

Teste de democratie

 

Anomalii in lant, ciudate suprapuneri intre confirmari solide si fictiuni obscure fac in acest moment improbabil sediul din Calea Victoriei al Grupului pentru Dialog Social. E vorba - totusi - de primul ONG românesc dupa 1948 (daca nu cumva mai de devreme) care nu si-a contrazis menirea si nici statutul de a avea recunoscuta "utilitate publica". Ceea ce mai e civil si neploconit in societatea careia i se adreseaza e invitat de unii sa subziste pietonal, când altii i-au urat ceva inca si mai sudanez. Intr-o tara in care, in fond, si comunismul a beneficiat de anumite utilitati publice pâna in decembrie 2006, confuzia enorma care dreneaza Bucurestiul a drapat legislativ anomalia. Totusi, oricât s-ar capitona un tertip, nu-l vom percepe ca descins din dreptul roman. In 1990, revista 22 risca sa dispara - sau, daca preferati, sa-si schimbe numele in 13-15. Consecventa in aparitii precum Monitorul Oficial, e obligata dupa numarul 900 sa puna in pagina roze afirmatii si absente punctuale ale celor raspunzatori, dar care, odata socotite, compun tombal un negru implacabil. Nimeni nu e foarte raspunzator, dar suspendarea sediului se petrece, iar dupa cum se petrece i s-ar putea subtiliza retroactiv si lui Cuza, intr-un gest de marinimie catre tinerii care au invatat sa lege nod trei trandafiri, un ciocan, o secera. Dintre cei care si-au descompletat cosmarurile impuse de bastina cu acela ca GDS n-ar fi existat deloc din numitul 22 incoace (cum unii ar fi radiat desigur), nu pot sa nu ma intreb: 2007 se numara dupa ceilalti 17 ani scursi sau nu? E cumva un an intercalar de o specie mai obscura, apt a reflua - desigur: neaparat european - resturi din ce in ce mai menajere? Una dintre specialitatile tenace ale Grupului a fost, insa, ca place sau nu, aceea de a furniza si impune câteva sute de teste de democratie (intr-un context in care, ades, proiectul de refondare a unui alaltaieri a fost la ordinea zilei). Nimic hazardat in a afirma asa un obiect de activitate, confirmari au doctoranzii care ii consacra teze. Urgentele - de la ample julituri civice la cele câteva come sociale care ne-au marcat - s-au diagnosticat si tratat deseori eficace in ambientul modest evocat recent de Armand Gosu. Acum insa, Grupul a reajuns sa initieze un apel la minima sa integritate cadastrala, catre toti cei care mai incearca sa judece drept, fie si din pozitii inconfortabile. Grupul redevine un chirias improbabil intr-o maree de inchirieri de constiinte mobiliare. Testele mai complexe nu sunt doar reactivate. Sunt, de fapt, foarte inlantuite. Franc spus: va priveste?

 

Eugen Ciurtin

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22