NU EVACUATI GDS!

Fara Autor 23.03.2007

De același autor

Scrisoare deschisa a 50 de ONG-uri

 

Catre :

Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Bogdan Olteanu

Presedintele Partidului National Liberal, domnul Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Partidului Social Democrat, domnul Mircea Geoana

Presedintele Partidului Liberal Democrat, domnul Theodor Stolojan

Presedintele Partidului Democrat, domnul Emil Boc

Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor, domnul Markó Béla

 

Domnilor presedinti,

 

 Va solicitam sa sustineti atat public, cat si prin votul deputatilor partidelor dumneavoastra mentinerea sediului din Calea Victoriei 120 in administrarea  Grupului pentru Dialog Social.

 Solicitarea noastra are in vedere faptul ca, in acesti 17 ani,  GDS si revista 22 (pe care o editeaza) au sustinut permanent principiile democratice pentru care s-au infiintat, principii de care Romania a avut nevoie si va avea nevoie in continuare.

 Organizatiile noastre au fost prezente in sediul din Calea Victoriei administrat de  GDS la intalniri pe teme ale integrarii europene, ale legislatiei, ale administratiei locale, ale drepturilor omului, ale drepturilor minoritatilor, ale societatii civile, ale organizarii sindicatelor, ale actualitatilor si prioritatilor politice si ale libertatii presei.

 Grupul pentru Dialog Social  ne-a pus la dispozitie sediul ori de cate ori a fost nevoie si dorim sa le multumim si pe aceasta cale. Dorim de la dumneavoastra sa nu desfiintati aceasta facilitate, una dintre putinele de care beneficiaza organizatiile societatii civile.

Cu consideratie,

 

 Organizatii semnatare :

 Alianta Civica , Agentia pentru Monitorizarea Presei, Academia de Advocacy (Timisoara), Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Academica de Administratie Publica Europa, Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic (Blaj), Asociatia Est Libertés Franta, Asociatia eRomania Gateway, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Asociatia Liberalism.ro, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor, Asociatia pentru Educatie Cetateneasca, Asociatia pentru Educatie Permanenta, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia Romana de Istoria Religiilor, Asociatia Romani Criss - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, Asociatia Romanian Fulbright Alumni, Asociatia Victimelor Mineriadelor, Asociatia Ziaristilor din Romania, Centras - Centrul de Asistenta pentru ONG, Centrul Educatia 2000+, Centrul FILIA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Noua Europa (Institut de Studii Avansate), Freedom House Romania, Fundatia "Ioan Barbus", Fundatia A Treia Europa, Fundatia Academia Civica, Fundatia Caritas Greco-Catolica (Bucuresti), Fundatia Centrul Roman de Studii Globale, Fundatia "Gheorghe Ursu", Fundatia ICAR, Fundatia "Konrad Adenauer", Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Fundatia Prietenii Copiilor, Fundatia Proiectul de Educatie Civica si Dezvoltare Academica, Fundatia Romana pentru Democratie, Fundatia Triade Timisoara, Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor, Institutul Roman de Istorie Recenta, Liga Pro Europa, Memorialul Revolutiei din Timisoara, Societatea Academica din Romania, Societatea Romana de Etnomuzicologie, Societatea Timisoara, Uniunea Arhitectilor din Romania, Uniunea Teatrala din Romania - UNITER

 

 

Nu evacuati Grupul pentru Dialog Social

 

Catre:

Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Bogdan Olteanu

Presedintele Partidului National Liberal, domnul Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Partidului Social Democrat, domnul Mircea Geoana,

Presedintele Partidului Liberal Democrat, domnul Theodor Stolojan,

Presedintele Partidului Democrat, domnul Emil Boc

 Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor, domnul Markó Béla,

 

Domnilor presedinti,

 

Sustineti in mod public, in mod constant, atat dumneavoastra, cat si partidele dumneavoastra, importanta existentei si activitatii societatii civile.

Cu toate acestea, in data de 28 februarie 2007, chiar in ziua in care mai multe organizatii civice, printre care si Grupul pentru Dialog Social, au organizat un miting avand ca tema lupta impotriva coruptiei, Senatul Romaniei (si prin reprezentanti ai partidelor dumneavoastra) a dat un vot care ar putea duce la evacuarea Grupului pentru Dialog Social din sediul in care functioneaza de 17 ani.

 Practic, Senatul a votat respingerea Ordonantei de Urgenta nr. 105/13.12.2006 a guvernului, decizie oarecum de inteles din partea Partidului Romania Mare si a Partidului Conservator, dar mai greu de inteles pentru reprezentanti ai Partidului National Liberal, ai Partidului Social Democrat si ai Partidului Liberal Democrat.

Deoarece in viitor aceasta odonanta de urgenta a guvernului urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, va solicitam sustinerea publica si prin vot a punctului de vedere al guvernului de a pastra sediul in care functioneaza Grupul pentru Dialog Social, revista 22, Fundatia Gheorghe Ursu, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Teatrul Luni in administratia Grupului pentru Dialog Social.

Solicitarea noastra are in vedere faptul ca, in acesti 17 ani, GDS si revista 22 au sustinut permanent principiile democratice pentru care s-au infiintat, principii de care Romania a avut nevoie si va avea nevoie in continuare.

Personalitati din GDS au fost repere, mai mult sau mai putin cunoscute, pentru societatea româneasca, atat inainte de decembrie 1989, cat si dupa: Doina Cornea, Mariana Celac, Gabriela Adamesteanu, Mihai Sora, Sorin Alexandrescu, Andrei Plesu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Victor Rebengiuc, Marius Oprea s.a.

Dorim sa va reamintim faptul ca de foarte multe ori ati fost oaspetii intalnirilor pe teme importante organizate de Grupul pentru Dialog Social.

De asemenea, foarte multe ONG-uri din România si din strainatate au fost prezente in sediul din Calea Victoriei administrat de GDS la intalniri pe teme ale integrarii europene, ale legislatiei, ale administratiei locale, ale drepturilor omului, ale drepturilor minoritatilor, ale societatii civile, ale organizarii sindicatelor, ale actualitatilor si prioritatilor politice si ale libertatii presei. Am pus la dispozitia ONG-urilor sediul GDS, ori de cate ori a fost nevoie, si va rugam sa nu desfiintati aceasta facilitate, una dintre putinele de care beneficiaza organizatiile societatii civile.

Faptul ca se incearca mascarea intentiei de evacuare a Grupului pentru Dialog Social prin invocarea unei atribuiri a sediului GDS in patrimoniul unei obscure Fundatii Nationale pentru Tineret este, evident, compromitator pentru partidele dumneavoastra.

Numita Fundatie Nationala pentru Tineret este beneficiara Legii 350/2006 a parlamentului, fara ca dumneavoastra sa stiti cine este aceasta fundatie. Vezi articolul: Pentru a pune mana pe averea UTC-ului, Asociatia Revolutionarilor din Constanta isi schimba numele.   ( Adevarul, 5 august 2006).

Numita Fundatie pentru Tineret este pana acum remarcata in presa doar prin escrocherii: vanzarea unui perpetuum mobile, multiplicator de energie de 10 ori. Vezi articolul: Urmasii UTC vor sa vanda iluzii. ( Cotidianul, 18 iulie 2006). Acordul Fundatiei Nationale pentru Tineret pentru vizionarea acestei pseudo-inventii, nebrevetabila, care incalca legea conservarii energiei din fizica, costa 2.500 euro. Va rugam sa cheltuiti, de unde puteti, aceasta suma, inainte de a va asuma riscul de a le acorda sediul GDS. S-ar putea ca Fundatia Nationala pentru Tineret sa vanda imobilul, patrimoniu national, din Calea Victoriei 120, mai repede decat va beti dumneavoastra cafeaua.

Conform expertizei unor avocati de prestigiu, acordarea in patrimoniu a imobilului din Calea Victoriei prin Legea nr. 350/2006 catre Fundatia Nationala pentru Tineret incalca si Constitutia Romaniei:

a) Potrivit art. 136 alin. 4 din Constitutia României, republicata, bunurile proprietate publica sunt inalienabile. În conditiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica. Potrivit mentiunilor din finalul Legii tinerilor nr. 350/2006, rezulta ca aceasta este o lege ordinara, în timp ce textul constitutional dispune expres ca orice act de dispozitie al statului cu privire la aceasta categorie de bunuri se poate face numai în conditiile legii organice. Prin urmare, includerea imobilului în patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret s-a realizat cu nerespectarea Constitutiei.

b) A fost afectat domeniul public al statului (imobilul din Calea Victoriei nr. 120 fiind proprietate publica nu poate fi transferat în "patrimoniul" unei fundatii, nici chiar a Fundatiei Nationale pentru Tineret).

c) Acordarea dreptului de folosinta gratuita în favoarea Grupului pentru Dialog Social prin Hotarârile de Guvern nr. 1603/2004 si nr. 325/2005, pe o perioada de 10 ani, s-a întemeiat pe dispozitiile art. 17 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, care este o lege organica, fiind astfel respectate exigentele de ordin constitutional.

Reprezentantii UDMR si ai Partidului Democrat au sustinut si votat in Senat in favoarea mentinerii sediului in administrarea actuala a GDS si ne bazam pe acelasi sprijin si in Camera Deputatilor.

Va solicitam, domnilor presedinti, sa sustineti atat public, cat si prin votul deputatilor partidelor dumneavoastra mentinerea sediului din Calea Victoriei 120 in administrarea in continuare a Grupului pentru Dialog Social.

Cu consideratie,

 

 Consiliul de Administratie al  Grupului pentru Dialog Social:

Radu Filipescu - presedinte, Rodica Palade, Andrei Cornea, Alexandru Lazescu, Eugen Ciurtin

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22