De același autor
Putine lucruri mai amintesc de ceausism cu o asemenea forta ca Televiziunea Romana. Desi, aici, pe ecranul propagandei de partid a fost inlaturat si casapit celebrul cuplu, intr-un spectacol ce avea sa intre ca exemplu de manipulare in toate manualele, intregul mecanism al obedientei fata de putere s-a conservat intact. Valentin Nicolau, PDG al TVR in vremea guvernarii Nastase, imi explica intr-un interviu din 22 ca, de cele mai multe ori, nici macar nu e nevoie sa functioneze telefonul: multi in TVR au sira spinarii indoita si stiu ce au de facut din prima clipa a schimbarii regimului politic. Nu exista discurs electoral de campanie care sa nu clameze depolitizarea TVR, dar legea de functionare a institutiei ramane aceeasi din 1994.
In prezent ne confruntam cu o situatie atipica: postul de PDG al TVR a fost incredintat, sfidand chiar si legea proasta din 1994, unui membru de partid. Mai mult, al partidului de opozitie. Situatia este insa numai aparent atipica, pentru ca, in fapt, PNL si PSD si-au impartit reciproc avantajos scaunele: Alexandru Sassu (PSD) ia TVR, iar Rasvan Popescu (PNL) ia CNA.
Lucrurile s-au incalcit odata cu difuzarea casetei Remes in Jurnalul TVR, cand un ministru liberal a fost vazut de o tara intreaga luand spaga. Desi primul reflex al lui Sassu a fost de a lasa lucrurile sa curga, in virtutea libertatii de expresie, a interesului public etc., ulterior, PNL i-a cerut socoteala. Inghesuit, Sassu s-a napustit pe redactia de stiri condusa de Rodica Culcer. Cum insa Rodica Culcer nu poate fi exmatriculata pentru ca a luat postul prin concurs, redactia a fost "reorganizata" in mare viteza. Desi i-am solicitat insistent un interviu d-lui Alexandru Sassu, prin care sa ne explice de ce nu si-a retras nota interna de control al Stirilor, pana la inchiderea editiei nu am primit niciun raspuns.
La inceputul lui 1990, TVR isi explica difuzarea selectiva a evenimentelor in favoarea FSN, desigur, prin ceata care ar fi facut imposibila transmisia. O ceata care devine tot mai vascoasa in capul noului PDG al TVR, Alexandru Sassu. (Rodica Palade)
Retrospectiva scandalului din TVR
Miercuri, 10 octombrie
• TVR prezinta, la Jurnalul de la ora 19, imagini si inregistrari audio din care rezulta un posibil caz de luare de mita si trafic de influenta, avandu-i ca protagonisti pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, si omul de afaceri Gheorghe Ciorba. Imaginile si inregistrarile audio, a caror sursa n-a fost dezvaluita, au fost prezentate sub titlul "Flagrant" de catre jurnalistii TVR, care aveau pregatita o alta inregistrare pentru a doua zi.
Joi, 11 octombrie
• Presedintele-director general al SRTV, Alexandru Sassu, interzice difuzarea celui de-al doilea episod din serialul "spaga lui Remes", care urma sa fie transmis la Jurnalul de la ora 19. Alexandru Sassu declara ca difuzarea pe postul public national a acestor imagini nu reprezinta un demers jurnalistic corect, fiind o "incalcare grava a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie". In consecinta, Sassu cere Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTV sa se pronunte asupra acestui caz, considerând ca difuzarea unor materiale similare celui contestat, pâna la clarificarea problemelor de ordin legal si deontologic, "nu este corecta, legala si oportuna".
• Rodica Culcer, directorul Directei Stiri, afirma ca TVR e cenzurata si in imposibilitate de a mai difuza cel de-al doilea episod: "Este insa o decizie care ne-a fost impusa si nu ne apartine. Ne asteptam la sanctiuni, pentru ca presedintele-director general ne-a amenintat cu Comisia de Etica", declara Culcer pentru HotNews.ro.
• Gelu Trandafir, membru al Consiliului National al Audiovizualului, declara ca, in cazul materialului difuzat de TVR, nu s-a identificat nicio incalcare a codului audiovizual, precizând ca jurnalistii au dreptul sa-si protejeze sursele.
Vineri, 12 octombrie
• In noaptea de joi spre vineri, imaginile care nu fusesera difuzate de catre TVR, ca urmare a "recomandarii" presedintelui Sassu, apar pe pagina de Internet DailyMotion.com. Imediat, ca un efect de domino, imaginile sunt preluate de catre bloguri, de paginile online ale altor canale media si in cele din urma de televiziuni. Pâna la orele amiezii, imaginile postate in cursul noptii pe DailyMotion.com aveau, doar pe site-ul gazda, peste 50.000 de accesari.
• Rodica Culcer ii transmite un comunicat presedintelui-director general al SRTV, in care solicita difuzarea intregului "film al spagii". Solicitarea este facuta in baza rezultatelor sondajului realizat joi de catre Jurnalul TVR: 93,2% dintre cei 3.713 de telespectatori considerau ca imaginile trebuiau difuzate.
• Dupa câteva ore de discutii, Comisia de Etica si Arbitraj a TVR decide sa se reintâlneasca marti, când vor fi audiati presedintele-director general al Televiziunii si directorul Directei Stiri.
Luni, 15 octombrie
• Consiliul de Administratie al SRTV adopta noua organigrama a Directiei Stiri, care se transforma in Directia Emisiuni Informative si Sport, impartita in Departamentul Stiri si Departamentul Sport. Rodica Culcer ramâne directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport, dar atributiile editoriale ii sunt reduse, sarcinile sale devenind preponderent manageriale, cele editoriale urmând sa fie preluate de seful noului Departament Stiri.
• Alexandru Sassu sustine ca Rodica Culcer "nu este jurnalist, ci manager" si ca decizia de reorganizare a Stirilor TVR are la baza faptul ca "directia nu functiona bine la nivel de resurse si ca organizare".
• Rodica Culcer: "Contrar celor declarate de d-l Sassu, atributiile editoriale figureaza in fisa mea de post. Nicaieri directorul Stirilor nu este un simplu contabil".
Marti, 16 octombrie
• Clubul Roman de Presa decide ca interesul public justifica difuzarea de catre TVR a materialului in care apareau fostii ministri ai Agriculturii, Remes si Muresan. Cristian Tudor Popescu, presedintele CRP, declara ca nu poate fi vorba despre o incalcare a codului deontologic, dar ca jurnalistii din TVR au comis unele erori profesionale in difuzarea materialului. In ceea ce priveste adresa interna trimisa de Alexandru Sassu Departamentului Stiri al TVR, prin care se interzicea difuzarea celui de-al doilea episod, CRP considera ca acest act poate fi interpretat ca o presiune asupra domeniului editorial.
• Madalina Radulescu, pâna atunci redactor-sef la Departamentul Corespondenti, este numita director interimar la Departamentul Stiri din TVR, la propunerea lui Alexandru Sassu.
Joi, 18 octombrie
• Reporterul acreditat de TVR la guvern, Marius Zamfir, il loveste pe editorul Radu Gafta, pe motiv ca acesta i-ar fi modificat un material si l-ar fi numit "spagar". Marius Zamfir este cel care a sesizat Comisia de Etica, reclamandu-si colegii ca au difuzat filmul despre Remes, iar Gafta este editorul stirilor din acea seara, unul dintre cei responsabili pentru difuzarea inregistrarii.
Vineri, 19 octombrie
• Rodica Culcer trimite o nota interna catre Alexandru Sassu si Departamentul Juridic prin care solicita constituirea unei comisii disciplinare si desfacerea contractului de munca al lui Marius Zamfir.
Luni, 22 octombrie
• Madalina Radulescu, directorul interimar al Departamentului Stiri, si Radu Toma, reprezentantul PRM in Consiliul de Administratie, anunta noua organigrama a departamentului. Toti cei sapte editori desemnati de catre Rodica Culcer sa lucreze la cel mai important Jurnal al TVR, cel de la ora 19, sunt mutati la jurnale secundare. Rodica Culcer declara ca decizia a fost luata fara consultarea ei, considerand aceste schimbari drept "o restauratie combinata cu razbunare".
• Comisia de Etica si Arbitraj a TVR decide ca "din punctul de vedere al relevantei continutului, al personajelor prezentate si al faptelor puse in discutie, materialul este de cert interes public, ceea ce inseamna ca difuzarea sa era justificata". Comisia mai hotaraste ca nota interna a lui Alexandru Sassu se inscrie in limitele comunicarii ierarhice. Comisia mai precizeaza ca materialul TVR nu a incalcat dreptul la imagine al celor prezentati.
Marti, 23 octombrie
• La solicitarea Agentiei de Monitorizare a Presei, CNA decide sa-i invite pe Alexandru Sassu si Rodica Culcer intr-o sedinta, pentru a se clarifica daca nota interna in legatura cu difuzarea materialului Remes-Muresan, trimisa de presedintele-director general Alexandru Sassu, reprezinta o forma de cenzura. (O. M.)
RODICA CULCER, directorul Directiei Stiri a TVR
De cand am ajuns in TVR nu am intalnit aceasta practica
Ati fost consultata in legatura cu schimbarile de personal din cadrul Directiei Stiri a TVR?
Nu am fost consultata deloc, de nimeni, în nicio privinta.
Este o practica frecventa ca un membru al Consiliului de Administratie, reprezentant al unui partid politic, in cazul de fata PRM, sa participe la sedintele de redactie, ca sa justifice schimbarile de personal?
Nu este catusi de putin o practica, ci o premiera. De cand am ajuns în TVR nu am întalnit aceasta practica, desi trebuie sa spun ca si fostul Consiliu de Administratie discuta ore întregi stirile si ne tracasa cu tot felul de cereri de rapoarte si informari, care nu erau cerute altor directii. Totusi, nu veneau în redactie. Nici colegii mei cu vechime mai mare în TVR nu-si amintesc de vreo incursiune a unui membru CA în redactie.
Mutarea editorilor de la un jurnal la altul este de competenta CA al TVR, caci asta putem intelege din prezenta reprezentantului PRM in redactia stiri?
Potrivit legii, atributiile CA nu privesc micro-managementul structurilor TVR. Potrivit Legii 41/1994, CA aproba reorganizarile, nu si repartizarea producatorilor, editorilor, reporterilor etc.
S-au facut nu doar mutari de personal, ci s-a reorganizat Directia. E un nou director de departament, Madalina Radulescu, iar PDG, Alexandru Sassu, spunea recent ca dvs. ar trebui sa aveti doar atributii manageriale, si nu si editoriale. Aveti noi fise de post in Directie? Cine trebuie sa elaboreze si sa aprobe fisa postului?
La ora la care va raspund nu am primit nici numirea pe noul meu post, nici fisa de post, nici caietul de sarcini al Directiei si al departamentelor componente si nici fisele de post ale directorilor de departamente care-mi sunt subordonati. De fapt, nici nu stiu ce baza legala a avut Madalina Radulescu sa faca schimbarile pe care le-a facut, coincidenta sau nu, exact cand eu ma aflam în drum spre aeroport.
CNA, CRP si chiar Comisia de Etica a TVR pana la urma au spus ca interesul public justifica difuzarea inregistrarii cu fostii ministri Remes si Muresan. Este ceea ce dvs. ati spus de la inceput. Totusi, PDG nu a revenit intre timp asupra "recomandarii" adresate dvs. de a nu mai difuza partea a doua a inregistrarii. Ce veti face, ii veti cere sa-si retraga "recomandarea"?
Nu-i voi mai cere nimic. I-am cerut acest lucru printr-o adresa scrisa datata 12 octombrie. Nu am primit raspuns. Este la latitudinea PDG sa-si retraga sau nu nota interna. Dar poate i-o cere Madalina Radulescu!
Veti merge la intalnirea de la CNA ceruta de AMP?
Dupa parerea mea, era un caz destul de clar si CNA ar fi putut sa se pronunte deja. Daca este nevoie, ma duc. Sper sa vina si domnul Sassu. Data trecuta, la CRP, nu a ajuns. Altfel, audierea se transforma într-o noua anchetare a mea, iar la CNA nu te judeca membrii profesiei, ci oameni numiti politic. (M.S.)
MARIAN VOICU (membru in Consiliul de Administratie al TVR)
O limpezire a organigramei
Cum a ajuns Consiliul de Administratie al TVR la decizia de a face schimbari in redactia de stiri?
Consiliul de Administratie nu decide astfel de lucruri, nu este in competenta sa. Consiliul a decis un singur lucru, reorganizarea a trei directii in televiziunea respectiva: Directia Comunicare, Directia Marketing si Directia Stiri. A fost mai degraba o limpezire a organigramei si s-a intamplat sa coincida cu tot scandalul legat de difuzarea casetei. Au fost unele voci in CA care au propus amanarea masurii, tocmai pentru a nu se interpreta in sensul ca este o masura de presiune legata de scandalul respectiv. A fost vorba de fapt de infiintarea, in locul redactiei stiri, a unei Directii Stiri. S-a schimbat postul de redactor-sef, care era vacant de 6 luni, cu un post de director de departament si s-au infiintat, asa cum e normal in orice redactie civilizata, sectii pe domenii.
Deci CA nu a afectat-o prin aceste rotiri pe Rodica Culcer.
Dansa era inainte directorul Directiei Stiri. Asta a si ramas. Nu s-a intamplat nimic altceva decat ca postul de sub domnia sa, care inainte era de redactor-sef al Departamentului Stiri, a fost transformat in director de Departament Stiri. Competentele d-nei Culcer nu s-au schimbat. Daca se va schimba ceva, vom vedea cand va aparea fisa postului, care in momentul acela nu a fost prezentata Consiliului de Administratie.
Cum raspundeti acuzatiilor ca CA intervine intr-un moment atat de delicat in redactia stiri?
Ne-am obisnuit ca TVR sa fie o tinta mediatica predilecta, asta pentru ca este o institutie publica. Din diverse motive s-a intamplat asa, pentru ca unii vor sa o transforme in instrument politic si pentru ca sunt interesati de publicitatea difuzata pe TVR, iar pentru ca altii pur si simplu mananca o paine si vor sa lucreze la o emisiune. Faptul ca este corelata decizia CA de reorganizare cu un scandal o poate face orice jurnalist, numai ca trebuie documentat si demonstrat.
Decizia CA a fost prezentata in redactia de stiri de catre reprezentantul PRM in acest Consiliu de Administratie.
Prezenta d-lui Toma mi se pare si mie un pic inoportuna intr-un astfel de context. Nu l-am mandatat eu si cred ca nici alti colegi nu l-au mandatat pe d-l Toma sa inscauneze pe cineva acolo. Pe de alta parte, daca dansul a dorit sa faca lucrul asta, nu cred ca era ilegal.
Dvs., care aveti o experienta atat de veche, stiti foarte bine cat de perfid poate interveni politicul in Televiziunea publica.
Nu este cel mai fericit loc unde sa lucrezi. Asta pentru ca, dupa parerea mea, fiecare ar avea de castigat ceva de pe urma TVR, intr-un context sau altul. Va reamintesc ca toate problemele astea sunt legate de faptul ca avem o lege care arata asa cum arata. Va reamintesc faptul ca in 2004 Alianta se batea cu pumnul in piept ca vrea depolitizare si ne-a promis o lege, dar nu a reusit s-o scoata. Se vorbeste de depolitizare, in schimb nimeni nu s-a straduit sa produca o lege astfel incat TVR sa iasa din acest impas. Va marturisesc ca in momentul acesta problema noastra nu este politizarea sau depolitizarea. Noi incercam sa stopam hemoragia financiara, care a fost declansata, in primul rand, de managementul defectuos in mandatul trecut si, pe de alta parte, de conditionari legislative.
In conditiile in care institutia are niste probleme financiare speciale, de ce se ocupa de redactia de stiri?
Pana acum, marea majoritate a deciziilor CA au fost strict legate de partea financiara.
Oricat va veti stradui dvs., cei din CA, sa demonstrati ca a fost o simpla coincidenta modificarea produsa acolo, ea nu poate fi dezlipita de transmiterea casetei cu Remes.
Nu va pot opri sa faceti speculatii. Au fost reorganizate patru directii, iar reorganizarea redactiei stiri a fost transformarea postului de redactor-sef in post de director. Postul d-nei Culcer nu s-a schimbat cu nimic in ceea ce priveste competentele, pana la aparitia fisei postului, care nu a fost prezentata CA. Faptul ca se vorbeste in presa numai de redactia stiri, asta arata ca intr-adevar acolo este...
Cuiul lui Pepelea si a fost dintotdeauna.
Cuiul lui Pepelea. Si ramane la latitudinea directorului Directiei Stiri sa-si asume, asa cum a facut-o si pana acum, toate masurile. Este doar competenta d-nei Culcer sa faca politica editoriala acolo. In momentul in care vom avea si noi, cei din CA, si dvs. elemente ca s-a intervenit asupra independentei editoriale, atunci va fi intr-adevar mult mai complicat decat acum. Faptul ca in acest moment avem prezenta unui membru al CA la instalarea directorului poate fi o problema. Dar, repet, nu a fost mandatat de CA, nu a reprezentat CA, a fost vointa dansului sa mearga acolo. (R.P.)
RASVAN POPESCU (presedintele CNA)
Vom avea o intalnire cu reprezentantii TVR
Am sa revin putin in timp, la prima comunicare oficiala a CNA imediat dupa difuzarea casetei cu Decebal Remes de catre TVR si atunci CNA a spus ca nu s-a incalcat legislatia audiovizuala. Acest lucru inseamna ca decizia de a difuza inregistrarea a fost una corecta?
CNA nu a gasit incalcari ale Legii audiovizualului.
Este singurul aspect asupra caruia se poate pronunta CNA sau s-ar fi putut in acel moment pronunta CNA?
CNA nu se poate pronunta decat pe Legea audiovizualului. In acelasi timp, Televiziunea are propria ei lege de functionare, are statutul jurnalistului din TVR. Sunt lucruri pe care se pot pronunta instantele lor, ale Televiziunii. Exista o comisie de etica si litigii, care s-a pronuntat pana la urma. CNA s-a pronuntat strict pe Legea audiovizualului, unde nu a gasit incalcari. Si a mai facut ceva CNA. Constatand ca, practic, a ajuns, nu se stie de unde, sa fie facut public un material, care pare sa fie proba dintr-un dosar, a sesizat Parchetul pentru ca Parchetul sa vada daca nu cumva in acest fel s-a incalcat Codul de Procedura Penala si eventual drepturile omului.
Acest lucru nu este o noutate pentru CNA. A sesizat Parchetul si in alte situatii.
In alte situatii, sigur ca da. In momentul in care constati incalcari la alta legislatie decat cea a audiovizualului, esti obligat prin propria legea de functionare sa-l sesizezi pe procurorul general.
Aveti acum o solicitare din partea Agentiei de Monitorizare a Presei care doreste sa afle daca a existat cenzura in TVR, in urma acelei note, a adresei presedintelui director general. Ce face CNA in aceasta situatie?
Noi am solicitat nota respectiva si am ajuns la concluzia ca ne putem forma o opinie mai bine in urma unei intalniri cu presedintele director general si cu directoarea Stirilor. La discutii am invitat si reclamantul, ca sa zic asa, adica reprezentantul Agentiei de Monitorizare a Presei. Si o sa ne conturam o decizie abia dupa aceasta intalnire.
Ati stabilit si data la care va avea loc intalnirea?
Nu, pentru ca in momentul respectiv d-na Culcer era in strainatate. I-am transmis aceasta invitatie. Urmeaza sa punem agendele de acord in asa fel incat toate partile sa poata sa fie prezente la CNA in acelasi timp.
Aminteati de comisia de etica aTVR, cea care s-a intrunit si a decis ca a fost justificata difuzarea casetei din punct de vedere al interesului public. Exista si o clarificare a Clubului Roman de Presa, care a spus ca nu s-a incalcat Codul deontologic in aceasta situatie, ca au fost vreo cateva nereguli, dar nu se pune problema incalcarii Codul deontologic. Lucrurile par in acest moment sa fie clare, cat timp trei institutii, inclusivdvs., si-au precizat punctul de vedere. Cu toate acestea, d-l Sassu nu a revenit asupra recomandarii de a nu fi difuzata partea a doua a inregistrarii. Poate fi aceasta o forma de cenzura?
Nu ma pot pronunta inainte sa se pronunte Consiliul. Si Consiliul a stabilit ca inainte sa ne pronuntam sa invitam partile la discutii in fata Consiliului.
CNA poate analiza, pentru a-si face o opinie, si schimbarile din redactia Stiri?
Nu. Politica de personal nu intra in niciun fel in atributiile CNA. (M.S.)
IOANA AVADANI (Centrul pentru Jurnalism Independent)
Lipsa funciara de credibilitate a Televiziunii publice
Cum comentati mutarea a sapte editori de la Jurnalul principal la alte emisiuni de stiri ale TVR, in contextul difuzarii filmului cu Remes si Muresan si in cel al restructurarii Departamentului de Stiri?
Am vorbit atat de "credibilitatea mediilor publice" incat deja devenise un loc comun. Unii credeau ca este o notiune teoretica, "de seminar" (aceasta este o expresie elegant-peiorativa), si ca pierdem timp ocupandu-ne de ea. In momente precum cel prin care trecem, credibilitatea institutiei ar fi fost cel mai tare argument si cel mai bun garant al increderii. Daca am fi avut o Televiziune publica credibila, suspiciunile fata de modul in care a fost obtinuta "caseta Remes" nu ar fi aparut. Daca am fi avut o Televiziune publica credibila, nimeni nu ar fi cautat agende ascunse in spatele difuzarii inregistrarii cu pricina, pornind de la prezumtia deciziei editoriale responsabile si a respectului interesului public. Daca am fi avut o Televiziune credibila, miscarea unor editori in interiorul institutiei nu ar fi capatat semnificatia angoasanta de azi: de miscare punitiva, de spargere a unui "cuib de rezistenta", de trecere in zone invizibile (din punct de vedere al audientei) a unor persoane devenite indezirabile sau incontrolabile.
Daca! Din pacate, Televiziunea noastra publica este institutional lipsita de credibilitate. Pentru ca este o constructie care, in timp, a functionat deficitar, chiar vicios - ceea ce inseamna ca insasi arhitectura ei permite aceste vicieri. Pentru ca este prea mult a politicului - ca structura de conducere, ca finantare, ca atitudine informala din interior. Ca se discuta despre ea numai la modul punitiv ("sa nu mai permitem astfel de lucruri"), si nu la modul constructiv ("sa crestem performanta, sa crestem relevanta"). Pentru ca este prea putin a publicului - care sunt mecanismele prin care noi, platitorii de taxe, suntem reprezentati in luarea deciziilor in TVR?
Lipsa funciara de credibilitate a Televiziunii publice - si refuzul obstinat al clasei politice, in ansamblul ei, de a face ceva pentru a schimba lucrurile - ne indreptatesc sa fim oricat de circumspecti atunci cand analizam decizii manageriale de tipul celor de care discutam. Cu atat mai mult, cu cat ele vin deja pe fondul unor depasiri de limite (vezi aprecierile publice ale PDG fata de continutul editorial al unui program) sau incalcari de roluri (vezi interventia presedintelui Camerei Deputatilor care cere comisiei de mass-media sa analizeze un presupus caz de publicitate mascata). Atata timp cat SRTV va fi o miza politica, va fi si un teren de lupta politica. (R.B.)
MIRCEA TOMA ( Agentia de Monitorizare a Presei)
Faptul ca nu a fost difuzata toata informatia inseamna cenzura
Cum comentati mutarea a sapte editori de la Stirile principale ale TVR la alte emisiuni de stiri?
Mai intai, in date, sapte oameni mutati deodata dintr-un serviciu al televiziunii inseamna cel mai mare numar din istoria TVR. In al doilea rand, contextul in care se petrece aceasta mutare pare sa fie pliat pe succesiunea de evenimente: Alexandru Sassu devenit presedinte al TVR, apoi difuzarea inregistrarii cu "caltabosul". Nu ai cum sa nu interpretezi mutarea celor sapte ca fiind interventie a politicului in spatiul editorial, cu scopul de a restrange posibilitatea de a fi expusa coruptia in Romania.
Deocamdata, Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) analizeaza aceasta mutare din punct de vedere formal: este vorba despre o sefa de departament nou infiintat, un sef interimar, care ia o decizie cu efecte importante asupra componentei echipei editoriale. Asta in conditiile in care aceasta sefa este interimara si va fi in functie pentru o luna deocamdata; apoi, atributiile postului pe care il ocupa nu sunt definite inca, din cate stim noi. Deci, decizia asta va fi evaluata din punctul de vedere al relatiilor angajat-angajator. Pentru asta acum suntem in acest proces de evaluare din punct de vedere juridic, pe dreptul muncii. Din punct de vedere politic, amestecul in spatiul editorial va fi consemnat in raportul pe care il face AMP privind libertatea de exprimare in Romania. Practic, din punctul nostru de vedere, activitatea d-lui Sassu pare sa insemne o revenire la guvernarea de trista amintire Nastase.
A fost corecta decizia de difuzare a filmului?
Agentia de Monitorizare a Presei a facut evaluarea situatiei, pentru ca erau in concurs accesul la informatii de interes public versus protectia imaginii persoanei si respectarea drepturilor omului. Intre aceste trei valori, prioritate are primul, si anume, accesul la informatii de interes public, pentru ca e vorba despre inalti demnitari suspecti de a comite acte de coruptie. Dreptul lor la imagine si, respectiv, proces echitabil sunt importante, dar vin in linia a doua a argumentelor. Televiziunea a facut foarte bine ca a difuzat aceste informatii. Din "paginare" si din referirile ziaristilor e posibil sa se fi comis erori, dar astea sunt erori care sunt criticabile. Cel mai important lucru era sa fie difuzata informatia. Faptul ca nu a fost difuzata toata informatia inseamna cenzura deja.
Din monitorizarile dvs., cum vedeti obiectivitatea stirilor TVR?
Pana in momentul pana la care am monitorizat noi, din punctul de vedere al AMP, TVR are stiri echilibrate. (R.B.)
ALEXANDRU LAZESCU
TVR si partea rea a societatii civile
Exista vreo legatura intre atacul virulent lansat saptamana trecuta de Jurnalul National simultan impotriva Monicai Macovei si organizatiei Freedom House si "reorganizarea" Directiei Stiri din Televiziunea publica, al carui singur scop, evident nedeclarat, a fost acela de a o trage pe Rodica Culcer pe linie moarta, pastrandu-i titlul de director, dar deposedand-o de orice responsabilitati pe linie editoriala? Daca nu suntem cu totul naivi, raspunsul nu poate fi decat unul afirmativ.
Intram din plin in sezonul bataliilor electorale, care debuteaza pe 25 noiembrie, cu prilejul alegerilor europarlamentare, si falanga adversarilor lui Traian Basescu, o combinatie de altfel eterogena in care intra la pachet liberali, peremistii lui Vadim, udemeristi, o parte a liderilor PSD, Dan Voiculescu si partidul sau de buzunar alaturi de cateva importante cercuri de afaceri si structuri de media care ii sprijina, incearca sa anihileze tot ceea ce ei considera a fi "puncte de rezistenta", asociate intr-un fel sau altul cu actualul sef al statului.
Spre uimirea si frustrarea liberalilor, obisnuiti din 1990 incoace sa se bucure de legaturi privilegiate cu cele mai importante personalitati si organizatii din zona societatii civile, atunci cand conflictul Basescu-Tariceanu a escaladat, cea mai mare parte a acestora au ales sa-si manifeste public simpatia fata de actualul sef al statului. E un aspect important si cu consecinte in plan practic, pentru ca, desi in discutie intra doar o mana de asociatii si fundatii si cateva sute de persoane, impactul lor e important, atat in tara, cat si in strainatate. E vorba de formatori de opinie, de oameni cu credibilitate si cu un capital important de influenta la Bruxelles, in principalele capitale occidentale, dar si in tara. Sunt lucruri care conteaza mult in economia unei confruntari politice, unde dimensiunea simbolica e importanta.
Iar reactiile nu au intarziat sa apara. Mai intai, majoritatea liderilor liberali s-au raliat parlamentarilor care au votat pentru deposedarea Grupului pentru Dialog Social de sediul din Calea Victoriei in care functioneaza neintrerupt din 1990 incoace. Si asta desi figuri proeminente din PNL, precum Adrian Cioroianu, au capatat notorietate publica prin implicarea lor in dezbaterile GDS, iar sediul din Calea Victoriei e un punct de referinta pe harta evolutiilor care au dus in timp la coagularea societatii civile din Romania. Numai ca, daca in cazul GDS pare sa fi fost vorba mai mult de o reactie emotionala, ultimele evolutii par sa semnaleze o strategie bine calculata din acest punct de vedere: pe de o parte, PNL vrea sa decredibilizeze organizatiile din societatea civila care au accente critice la adresa sa, iar pe de alta, incearca sa dea impresia, punand in fruntea listei sale de la europarlamentare doua nume cunoscute in mediile ONG, Renate Weber si Daniel Daianu, ca doar o parte a societatii civile ii este potrivnica.
Atacul lansat impotriva Freedom House, o organizatie americana careia destule nume importante din mass-media si politica romaneasca ii datoreaza multe, ilustreaza prima optiune tactica. Atacul a venit dinspre ministrul Justitiei si s-a facut in strans partenariat cu Jurnalul lui Dan Voiculescu, utilizand tehnici de intoxicare clasice. Problema e ca e foarte posibil ca efectul sa fie exact cel contrar, mai ales in cercurile mass-media cu impact asupra opiniei publice, unde astfel de stratageme sunt usor de decelat. Semn ca astfel de scheme mecanice si primitive de atac risca sa-i compromita mai degraba pe initiatori decat pe cei vizati.
A doua tinta majora este de luni de zile Directia Stiri a Televiziunii publice, unde ordinul de zi este debarcarea Rodicai Culcer. Cum Tudor Giurgiu nu a reusit sa o faca, iar noua conducere a TVR a gestionat extrem de prost scandalul creat in jurul difuzarii inregistrarii video cu Remes si Muresan, singura formula ramasa la indemana a fost aceea de a scoate de sub autoritatea Rodicai Culcer gestiunea editoriala a programelor de stiri. Pentru a fi siguri ca incidente de genul celui consumat nu se vor mai repeta in viitor, mai ales ca intram in plin sezon electoral. Interesant, varfurile echipei insarcinate sa puna in opera demersul de "deratizare editoriala" provin tot din trustul lui Dan Voiculescu.
Reglarea conturilor se face in ritm alert: toti producatorii si editorii cheie responsabili pentru programele de stiri considerati drept apropiati ai Rodicai Culcer au fost mutati pe pozitii marginale si a fost introdus un regulament de functionare interna, dupa un model existent la Antena 1, care fixeaza linii foarte stranse de raportare interna pentru jurnalisti, pentru a intari controlul asupra fluxurilor informationale si a subiectelor de sumar, evitand astfel orice surprize neplacute. Numai ca, din nou, si aici calculul s-ar putea sa fie eronat. Televiziunea publica e in cadere libera de credibilitate, iar ultimele masuri nu fac decat sa accentueze aceasta impresie. Tensiunile interne sunt mari, iar situatia financiara a institutiei e ingrijoratoare. Asa ca e foarte probabil ca mult doritul control editorial sa nu fie de prea mare folos in final.
Strategiile utilizate in cazul Freedom House si TVR devoaleaza un tip de optiuni tactice, dar si morale. In care, pentru castiguri, si ele discutabile, pe termen scurt, sunt sacrificate principii si institutii importante pentru societatea romaneasca, pe termen lung. O caracteristica din pacate definitorie pentru o buna parte a cercurilor politice si mediatice autohtone.