De același autor
Niciodata nu a fost supus vreun ministru din guvernele succesive care au condus Romania din 1990 incoace unor presiuni ca acelea pe care le suporta in prezent Monica Macovei. Presiuni si declaratii agresive, venite, iata o premiera, nu doar din partea celor care se afla in opozitie, deci, in mod natural, de partea cealalta a baricadei.
Ciudata inversare de valori. Ne-am fi asteptat ca senatorii sa fi reactionat puternic atunci cand au aflat de votul dublu exprimat in Senat la motiunea anti-Macovei de reprezentantul PRM Dan Claudiu Tanasescu. Este o frauda care nu pare sa fi starnit nici pe departe, asa cum ar fi fost normal, indignarea senatorilor. Dupa cum speram ca Apelul catre clasa politica sa duca la ralierea colegilor din Executiv in jurul unui ministru care a jucat un rol determinant in realizarea obiectivului esential de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Ultimii doi ani dovedesc ca prezenta Monicai Macovei in fruntea Ministerului Justitiei a creat, mai mult ca oricand in trecut, premizele unei decuplari a politicului de justitie si a dat acoperire numeroaselor declaratii de sprijin pentru lupta anticoruptie care satureaza spatiul public de ani de zile. In mandatul ei, institutiile specializate ale statului au declansat anchete de amploare eliberate de vechile constrangeri. Cu toate acestea, i se reproseaza ipocrit ca nu au fost pronuntate sentinte, desi chiar cei care o fac stiu foarte bine ca acest lucru deja nu mai e de competenta ei, ci de aceea a instantelor judecatoresti.
Realitatea e ca actualul ministru al Justitiei incurca pe multa lume.
Incurca prin sprijinul dat pentru prezervarea independentei institutiilor din intreg sistemul de justitie, un sprijin care nu are, evident, cum sa rezolve peste noapte toate problemele. Acest sprijin este esential pentru a asigura pe termen mediu si lung sanatatea intregului sistem institutional al statului la nivel central si local.
Prin insistenta cu care s-a luptat si se lupta ca averile si interesele demnitarilor sa fie facute publice.
Prin refuzul de a aviza diverse ordonante si hotarari introduse pe agenda guvernului, ceea ce provoaca mari neplaceri celor obisnuiti sa obtina favoruri legalizate.
Constatam cu ingrijorare ca, pe zi ce trece, sprijinul politic de care se bucura Monica Macovei e tot mai mic, iar eliminarea ei pare sa fi devenit unul dintre obiectivele majore ale unui formidabil front de presiune cu extindere transpartinica. Dupa cum cresc temerile ca, desi, pe moment, strategia de fortare a demiterii ei prin votarea motiunii din Senat a esuat, ne putem astepta ca, pe viitor, sa se caute noi formule pentru indepartarea din guvern a actualului ministru al Justitiei. De aceea, nu e deloc exclus ca, fara un solid sprijin din partea societatii civile, a mass-media, a societatii romanesti in ansamblu, care sa dubleze semnalele explicite de sprijin venite permanent de la Bruxelles, aceasta strategie sa aiba, din nefericire, succes.
Este motivul pentru care noi, initiatorii si semnatarii acestei Proclamatii, dorim sa ne exprimam sprijinul deplin nu atat fata de Monica Macovei ca persoana, ci fata de ceea ce actualul ministru al Justitiei reprezinta, din perspectiva proiectului de transformare si modernizare a societatii romanesti, proiect imposibil de implinit fara un sistem de justitie independent si performant.