De același autor
S-a oferit să mă aducă cu maşina din vreun oraş unde fusesem amândoi prezenţi, ocazii când am vorbit „pe săturate“.
Era foarte curios de detalii şi de trăirile personale care însoţeau evenimentele. Era la fel de înclinat să povestească despre sine, cu o naturaleţe absolut neobişnuită. La câtva timp după ce îl cunoscusem, imediat după revoluţie, mă întrebam cum am putea noi, românii, să arătăm ambasadorului gratitudine pentru devotamentul oferit oamenilor de aici, şi în anii lui Ceauşescu, şi după ce dictatorul căzuse. Ziariştii sunt seduşi de povestea transmiterii la Europa Liberă, de către el, a scrisorilor disidenţilor, cu geanta diplomatică, ori a drumurilor cu bicicleta făcute prin Bucureştiul comunist. Rămâne în umbră formidabilul ajutor oferit de Olanda României, la începutul anilor 1990, ca rezultat direct al implicării lui Coen Stork şi a altor asistenţi ai săi într-o astfel de politică.
*Cel mai iubit dintre ambasadori: Coen Stork în dialog cu Gabriel Andreescu, Editura All, Bucureşti, 1993. |
Repet, îi făcea plăcere să povestească despre experienţele lui de viaţă, pe cât îi plăcea să le asculte pe ale altora. La un moment dat, am ajuns la două istorisiri care m-au frapat aparte. Una era experienţa de ambasador în Cuba şi judecata lui privind regimul Castro. Mult mai indulgentă decât merita, cum gândeam eu lucrurile. Erau şi anii când speram ca fenomenul dominoului care dusese la colapsul comunismului în Europa să continue şi în ţări comuniste din lumea largă. Iar Cuba, atât de dependentă de asistenţa URSS, părea, din această perspectivă, o pară coaptă. Şi-a explicat poziţia şi am învăţat multe dintre argumentele lui.
Ideea cărţii a devenit la rândul ei un „măr copt“ când mi-a istorisit refuzul de a se ridica în picioare la şedinţa Marii Adunări Naţionale din mai 1989, în timp ce o întreagă sală urma exemplul Şefului cel Mare. „Ar fi anormal să ne ridicăm, pentru că am putea astfel lăsa impresia că ne pronunţăm asupra spuselor preşedintelui şi asta ar putea fi considerată o intervenţie în treburile interne“, a adăugat el o explicaţie ironică pentru şeful protocolului care-i ceruse să imite sala.
Fronda m-a făcut să realizez că un grăunte de recunoştinţă faţă de Coen Stork ar putea fi punerea la dispoziţie a filelor unei cărţi în care să povestească fabuloasele lui întâmplări. I-am propus dialogul. Timpul presa, căci doream ca volumul să apară chiar de ziua lui. Am avut câteva întâlniri, frecvente şi intense, înregistrate pe reportofon. Prietenul de la Editura All, Mihai Penescu, care-şi începuse aventura editorială într-o sală a GDS, a dat prioritate absolută acestei apariţii. Dan Perjovschi a imaginat prompt unul dintre desenele lui memorabile care, de pe copertă, a luminat cartea pe dinafară, pe cât de luminos era interiorul povestirilor lui Coen. Acum, la dispariţia lui Coen Stork, aceasta rămâne mărturia minunată a „celui mai iubit dintre ambasadori“.