De același autor
Ministerul Apărării a anunțat pe 16 martie că a declanșat procedura de atribuire a contractului de modernizare a celor două nave, anunțul de licitație fiind postat în Sistemul Public de Achiziții Electronice. Pentru modernizarea celor două fregate România este dispusă să plătească o sumă maximă de 220 de milione de euro sau aproximativ un miliard de lei. Întreg procesul de modernizare al celor două nave ar trebui să dureze 43 de luni, și presupune reparația capitală și instalarea de noi sisteme electronice și de luptă.
Navele nu vor intra simultan în procesul de modernizare, ci succesiv, pentru a nu fi perturbate prea mult operațiile flotilei de fregate. Întregul proces de modernizare ar trebui să fie realizat într-un șantier românesc, „din motive de securitate”, firma câștigătoare trebuind astfel să încheie parteneriate cu unul din șantierele românești. Contractul ar uma să fie atribuit în luna mai, când MApN va anunța câștigătorul licitației. Două companii internaționale și-au manifestat până acum interesul pentru acest program militar românesc: BAE Systems și SAAB AB.
Cele două fregate din clasa Broadsword (Type 22) sunt cele mai capabile nave din dotarea Forțelor Navale Române. La momentul achiziției ele au reprezentat atât un salt tehnologic, cât și unul doctrinar pentru marina militară a României, care a putut astfel executa misiuni în afara arealului Mării Negre – în Marea Mediterană și Oceanul Indian. Aceste două nave au reprezentat adevărate școli pentru marinarii militari români, care astfel au pus în practică procedurile și tacticile utilizate de marinele statelor membre NATO. Cele două fregate au sporit nivelul de interoperabilitate al flotei românești cu partenerii săi din Alianță și au introdus capabilități noi, cum ar fi aviația navală ambarcată prin inițierea programului Puma Naval.
Modernizarea celor două nave însă vine cam târziu. Regina Maria și Regele Ferdinand ar fi trebuit să treacă prin „etapa a doua de modernizare” încă din 2008-2009. La momentul achiziției lor de către România ele aveau deja în jur de 20 de ani vechime de la intrarea în serviciu, cu toate că Royal Navy le-a utilizat puțin (12-14 ani). Deși resursa lor a fost regenerată când au intrat în dotarea Forțelor Navale Române, în prezent cele două fregate sunt relativ demodate.
Ministerul Apărării speră să le mai utilizeze încă 20 de ani după modernizare, ceea ce înseamnă că în momentul scoaterii lor din serviciul activ al marinei militare ele vor avea în jur de 50 de ani – extrem de mult pentru un combatant de suprafața minor, cum sunt clasificate fregatele, al căror ciclu de viață operațională este cotat la 30-35 de ani. În mod real nu cred că cele două nave vor servi ceva mai mult de 10-15 ani sub pavilion românesc, după modernizare.
Dat fiind „vârsta” celor două fregate programul de modernizare nu este unul generos. Lucrul aceste îl putem de duce din suma alocată – 220 de milioane de euro, 110 milioane pentru fiecare navă – sumă care trebuie să includă sistemele electronice (radare, sonare, echipamente de război electronic) și noile sisteme de armament (rachete antinavă, rachete antiaeriene și tunuri ușoare), la care se adaugă bineînțeles, reparația capitală și modificările necesare instălării noilor dotări. Companiile care vor licita pentru acest proiect vor avea ceva de furcă pentru a se încadra în parametri financiari impuși de statul român, mai ales că factorul determinant pentru câștigarea contractului de modernizare va fi prețul cel mai mic.
Între timp Federația Rusă își consolidează prezența în peninsula Crimeea transformând-o concomitent într-un bastion antiacces împotriva NATO și a Statelor Unite prin desfășurarea de sisteme antinavă și antiaeriene performante, și într-o bază de proiectare a puterii în Marea Mediterană și Oceanul Indian prin modernizarea Flotei Mării Negre. După anexarea Crimeei, Rusia a alocat 2,43 de miliarde de dolari pentru modernizarea Flotei Mării Negre și a demarat un program ambițios de dotare a acesteia cu nave militare. Până în 2018 prezența navală rusă în Marea Neagră ar fi trebuit să crească cu 6 fregate multirol din clasa Amiral Grigorovici și cu 6 submarine din clasa Kilo. În prezent în Flotei Mării Negre li s-au alăturat 4 submarine din clasa Kilo, 2 corvete din clasa Buyan-M echipate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte la 2500 km distanță, și 2 fregate din clasa Amiral Grigorovici (care la rândul lor sunt echipate cu același tip de rachete de croazieră).
Comparată cu efortul militar rus din Marea Neagră, modernizarea celor două fregate, poate părea un efort infim. România poate capitaliza însă politic și diplomatic acest efort. Prin demararea acestui proiect militar țara noastră arată că este dispusă să depună eforturi pentru asigurarea securității flancului estic, fiind un furnizor de securitate, nu numai un consumator. Unul din proiectele militare anunțate de București la începutul acestui an a fost crearea unei forțe navale NATO care să patruleze în Marea Neagră. Modernizarea celor două fregate reprezintă un pas spre materializarea acestui proiect.
România nu poate avea o politică credibilă la Marea Neagră în absența unei flote militare capabile și moderne.
Comentarii 5
romulus - 04-07-2016
Sunt de acord ca nu se poate discuta cu rusii decat daca ai carti tari pe care sa le joci cat se poate de dur.Dar mai este un amanunt de care,cred ca trebuie sa se tina cont,si anume cel bine cunoscut UNA SPUN
RăspundeReguletto - 03-31-2016
Daca scopul e protejarea litoralului romanesc, nu e nevoie de multe nave. Mine marine, rachete anti-nava ambarcate, citeva pe litoral si citeva pe avioane/elicoptere pot opri o forta rmult mai mare, la un cost mic. Fregatele insa trebuie sa fie functionale, apte de lupta nu numai pentru a opri flota rusa (care e supradimensionata, probabil avind ca principala zona de interes Mediterana) ci pentru a fi parte intr-un sistem NATO ce poate fi activat oricind, pentru a actiona oriunde. Spun asta pentru ca Grecia probabil nu ca nu mai proiecteaza forta de alta data, iar Turcia s-ar putea sa-si dozeze efortul in functie de interese politice. O interventie in Nordul Africii ar necesita participarea Ro. In plus, cu dotarea actuala se pune serios problema deprofesionalizarii marinei militare romane, pierderea unei traditii de operatii si lupta ce nu vor mai putea fi reconstituite rapid chiar in prezenta resurselor. Adica n-avem de ales, navele trebuiesc modernizate si inarmate.
RăspundeSorin - 03-30-2016
Poate ca ar fi fost mai bine pentru noi ca in loc sa se modernizeze cele doua fregate mai bine acestea sa fi fost vandute si sa se cumpere macar 4 corvete multirol de ultima generatie.In viitor Romania ar trebui sa se doteze si cu submarine cu propulsie conventionala de ultima generatie.Macar 3 submarine achizitionate de la suedezi(viitorul A26), germani sau francezi.Pentru ca nu ne permitem o flota militara de talia celei rusesti cu 3 submarine de ultima generatie avand echipajul foarte bine instruit suntem mai letali pentru flota ruseasca de la Marea Neagra decat cu cele doua fregate deja arhaice care au profilul radar foarte mare.
RăspundeCristian - 03-30-2016
Nu mai publicati pupili de-a imbecilului Florin Diaconu, un semidoct pretentios si prost crescut ajuns profesor pe la o facultate din asta facuta din neant care isi facea studentii de anul I prosti si imbecili si urla ca nebunul de unul singur ca nu intelegeau diplomatia lui nu stiu cui, dracu sa-l ia de magar cum sunt atatia cu impunitate in tara asta, de ti-e frica sa-i dai copilul la scoala!
RăspundeGeorge - 03-29-2016
Trebuie sa investim,trebuie sa existe vointa politica si consens pe chestiunea aceasta. Lucrurile trebuiesc clarificate in parlament ,unde trebuie stopata si combatuta orice incercare a Rusiei, prin oamenii sai de a minimiza aspectul apararii . Se incearca pe toate planurile ca acest efort sa fie prezentat drept o consecinta a acapararii tarii de interesele americane, evreiesti, sau ale corporatiilor . Daca vom lasa garda jos ,vom fi inghititi rapid . Cu rusii (si nu doar cu ei ) nu poti discuta daca nu ai carti pe care sa le joci . Ei nu discuta cu tari slabe , te respecta doar daca vad ca esti pregatit, atent , si riscant de inghitit . Te respecta ,cu alte cuvinte ,doar daca te respecti si tu, ca tara si natiune . Sa nu ne vindem ieftin ,ca nu sintem natie de javre . Daca coruptii nu inteleg si continua sa secatuiasca resursele tarii, trebuie lichidati rapid . Sint primii nostri dusmani .
Răspunde