Ideea Europei Libere

H.-r. Patapievici 28.01.2004

De același autor

Cum deja stiti, din 31 decembrie 2003 radio Europa Libera a incetat sa mai emita in formula cunoscuta. Pentru toti fidelii ei, ea a incetat sa mai existe. E drept ca va continua sa emita in anul 2004 cate o jumatate de ora pe zi, pentru Romania; iar atentia redactiei romanesti de la Praga se va focaliza asupra Republicii Moldova - prin urmare, emisiunile in limba romana nu vor disparea. Dar biroul de la Bucuresti a fost lichidat, personalul s-a trezit disponibilizat, logistica a fost risipita, iar vechii colaboratori au fost abandonati. Indiferent ce argumente s-ar fi adus in favoarea lichidarii, nu a scapat nimanui ca ea a fost brutala, administrativa si, in raport cu ideea reprezentata de postul de radio Europa Libera, si nedreapta si nepotrivita. Toti am simtit ca Europa Libera merita un altfel de sfarsit.

De ce? E simplu: pentru ca Europa Libera nu a fost un simplu post de radio, cum sunt, sa zicem, Europa FM sau Radio Contact. Europa Libera a fost o Idee, exprimata intr-un post de radio. Ideea pusa la lucru de Europa Libera a fost aceea ca libertatea oamenilor moderni depinde de adevarul informatiilor pe care le primesc prin intermediul mijloacelor de informare in masa - daca informatiile sunt mincinoase sau de proasta calitate, viata oamenilor sufera, iar libertatea lor poate fi cu usurinta ingradita; daca informatiile sunt adevarate, atunci oamenii prospera, iar viata lor poate fi libera. Ideea postului de radio Europa Libera a fost ca exigentele oamenilor depind de capacitatea lor de a sesiza deosebirea dintre adevar si minciuna, lucru adevarat si falsificare. Oamenii cu exigente superioare pot fi cu dificultate aserviti, iar democratia nu poate prospera decat acolo unde oamenii sunt greu de aservit - adica acolo unde, pentru ca stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna, oamenii au exigente mari fata de stat, respect fata de legi, pretentii fata de guvernare. Ideea celor care au infiintat postul de radio Europa Libera a fost aceea ca, pe termen lung, numai adevarul poate combate tirania. Pe termen scurt, se poate si cu arma - daca exista vreun razboi, care sa ofere prilejul. Pe termen mediu, tirania se poate combate si prin presiuni internationale. Dar pe termen lung, tirania nu poate fi rasturnata decat prin triumful adevarului in viata publica. Viata buna a fiecarui om e legata de rostirea publica a adevarului. Atata timp cat adevarul este rostit in mod public, cu voce tare, tiranii, cu apetitul lor bolnavicios pentru putere, nu pot prospera. Acesta a fost gandul simplu al oamenilor care au avut ideea infiintarii postului de radio Europa Libera.

Nu a fost un gand economic ori unul comercial, unul care sa raspunda la intrebarea: cum sa facem profitabil, din audienta si publicitate, un post de radio care emite intr-o limba straina, pentru o tara straina, intr-un mediu politic ostil si impropriu? Nu: nici ideea profitului economic, nici cea a succesului comercial nu a stat la originea infiintarii postului de radio Europa Libera. Atunci poate ca a fost o motivatie pur politica? Fireste ca pentru guvernul american, in decizia de a cheltui banii contribuabililor pe lupta impotriva regimurilor comuniste din lume, motivatia politica a fost hotaratoare. Dar motivatia politica nu spune totul, deoarece politica este si interventia militara si cheltuirea banilor pe spionaj. Or, Congresul American a decis sa lupte impotriva regimurilor autoritare din Europa de Est, Rusia si restul lumii prin finantarea ideii ca tirania poate fi rasturnata prin rostirea publica a adevarului. Aceasta a fost sarcina postului de radio Europa Libera: sa combata tirania guvernelor, lasitatea cetatenilor si, in general, prostia oamenilor prin rostirea zilnica, in mod public, a adevarului. Nu numai a adevarului politic, ci si a adevarului etic, a adevarului estetic, a adevarului faptic - pe scurt, a adevarului in orice chip si imprejurare. Ceea ce mi se pare extraordinar in succesul de durata al actiunii postului de radio Europa Libera este ca ideea care a inspirat munca atator oameni, atat de multi ani si cu atatea sacrificii, nu a fost nici economica, nici comerciala si, in fond, nici politica - a fost una de natura morala: ideea simpla ca adevarul trebuie rostit in mod public, iar acesta, in cele din urma, va sfarsi prin a elibera societatea atat de tiranii ei, cat si de propriile-i abisuri. Nu va suna cunoscut acesta adagiu? "Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi!" - aceasta vorba, potrivit Evangheliei dupa Ioan 8, 32, a fost rostita chiar de Iisus Hristos. Nu este extraordinar ca ideea care prin lucrarea Europei Libere a dislocat, rasturnat si distrus comunismul reprezinta una din cele mai pretioase mosteniri ale crestinismului universal?

Cand sunt deprimat si vreau sa-mi evoc imbecilitatea celor puternici, imi place sa-mi aduc aminte de intrebarea pusa de Stalin acelui lider occidental care i-a sugerat ca si papa ar trebui sa participe la conferinta de pace. "Cate divizii are papa?", se spune ca a replicat Stalin, cu sarcasm. Ei bine, nu stiu cate divizii avea Uniunea Sovietica cand s-a prabusit, dar stiu sigur ca postul de radio Europa Libera, care a contribuit decisiv la prabusirea ei, nu avea nici una. Tot ce a avut Europa Libera, impotriva acestui imperiu al raului, a fost o idee, o biata idee crestina, pe care au batjocorit-o toti puternicii lumii: ideea ca adevarul ii elibereaza pe aceia care il recunosc in mod public si ca, din acest motiv, tirania poate fi rasturnata prin rostirea publica a adevarului. Fireste, dincolo de diviziile pe care nu le avea si de ideea care a animat-o, postul de radio Europa Libera a mai avut ceva: a beneficiat de suportul unei multimi de oameni curajosi, talentati, generosi, inteligenti si sensibili, care au muncit din greu pentru ca mesajul transmis pe calea undelor de catre Europa Libera sa fie adevarul si care, uneori, si-au dat viata pentru ca el sa poata fi rostit cu glas tare - si in Romania.

Acesta a fost postul de radio Europa Libera: o idee care i-a eliberat pe multi si i-a facut de ras pe cei puternici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22