Republica Moldova: ce urmează după euforia victoriei Maiei Sandu și a PAS?

Într-un timp cât mai scurt, PAS va trebui să livreze rezultate importante în ceea ce privește reforma justiției și să creeze premisele minimale ale unui mediu de afaceri sănătos.

Ileana Racheru 20.07.2021

De același autor

Reușita PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 este un eveniment istoric pentru Republica Moldova. Este pentru prima dată, după proclamarea independenței, când pu­terea politică va fi concentrată pe o majoritate de dreapta (63 mandate din cele 101 ale legislativului), care nu trebuie negociată cu partide mici ce au potențial de șantaj sau pe redistribuția contra cost a celor mai importante funcții din instituțiile publice.

Natalia Gavrilița, vicepreședinte PAS, al cărei nume este vehiculat ca fiind persoana cu cele mai mari șanse să ajungă premier, a transmis un avertisment dur: Noi avem un obiectiv – să curățăm instituțiile statului, să pedepsim hoții care au furat de la oameni. (…) am un apel către persoanele care știu că sunt compromise să nu ne aștepte pe noi, să plece cât mai repede, să-și pregătească exitul. Pentru că în momentul în care vom veni noi, vom avea o altfel de discuție. Oamenii cinstiți însă, oamenii care sunt la locurile lor în instituțiile publice nu trebuie să-și facă griji, nu trebuie să se teamă.

Imediat după victoria PAS, a început un proces de eliminare din instituțiile publice a unor documente și materiale care ar putea fi folosite împotriva celor care au participat la jaful generalizat din Republica Moldova. Săptămâna trecută, Curtea de Conturi a anunțat că a fost ținta unui atac cibernetic, prilej cu care au fost distruse bazele de date publice. Oligarhul Veaceslav Platon, supranumit „raiderul numărul 1 în CSI” și implicat în furturile din băncile din Republica Moldova, a părăsit țara, cel mai probabil imitând modelul lui Vladimir Plahotniuc. Veaceslav Platon a fost și un finanțator al partidelor care nu doreau reformarea Republicii Moldova sau care puteau să contribuie la disiparea voturilor PAS.

O provocare căreia trebuie să îi facă față noua majoritate după câștigarea alegerilor este crearea unei echipe de profesioniști, care să fie capabilă să guverneze prin depășirea deprinderilor acumulate în societatea civilă și adaptarea la necesitățile instituțiilor publice. Acest lucru presupune evitarea conflictelor interminabile cu funcționarii și renunțarea la ideea unui război total cu sistemul public.

Selecția profesioniștilor cu care va lucra PAS nu va fi o decizie ușoară, în condițiile în care Republica Moldova este cel mai depopulat stat din Europa și remunerația din sectorul bugetar este extrem de mică (președinta Maia Sandu are un salariu de aprox. 732 de euro). În același timp, sistemul public din Republica Moldova are o experiență vastă în ceea ce privește capacitatea de adaptare la cerințele regimurilor politice. Este, de asemenea, posibil scenariul în care PAS se va confrunta cu o afluență a tehnocraților, a falșilor jurnaliști și activiști/experți în geopolitică și care își vor oferi serviciile, după ce au servit fără scrupule regimul controlat de Vladimir Plahotniuc.

Într-un timp cât mai scurt, PAS va trebui să livreze rezultate importante în ceea ce privește reforma justiției și să creeze premise minimale pentru un mediu sănătos de afaceri. Electoratul a fost dezamăgit în repetate rânduri de promisiunile electorale care au însemnat în practică un sistem oligarhic, profund corupt. Din acest motiv, este puțin probabil ca reprezentanți proeminenți ai diasporei să acorde un cec în alb noului guvern. Pentru PAS, o soluție ar putea fi cooptarea unor profesioniști din cadrul Platformei Politice DA și al Partidului Schimbării. Nu trebuie înlăturați in corpore nici profesioniștii cu bune intenții care au lucrat în proiecte tehnice cu regimurile precedente.

După instalarea la putere, PAS trebuie să nu se lase angrenat în dezbateri și dispute interminabile, care pot fi alimentate atât de opinia publică pro-europeană, cât și de mass-media finanțată de oligarhi locali sau socialiștii pro-ruși.

PAS este un partid construit în jurul unei singure figuri politice proeminente – Maia Sandu, care a fost învestită justificat cu un capital impresionant de încredere. În rest, are o bază foarte tânără a membrilor, care, deși are o educație strălucită, este lipsită de experiență administrativă. Prin urmare, partidul are nevoie de o aprofundare a cunoștințelor cadrelor și de propulsarea carierelor politice ale altor membri.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, rezultatul alegerilor din 11 iulie nu va consacra o majoritate pro-rusă sau una fragilă pro-europeană negociată mai mult sau mai puțin deschis cu oficiali ai Federației Ruse.

Moscova a pierdut în 2020 și în 2021 mai multe competiții electorale în spațiul ex-sovietic, populațiile din Belarus, Kârgâzstan și Armenia preferând modele politice bazate pe norme anticorupție sau modelul democrației și al drepturilor omului.

Cât privește Republica Moldova, nu este prima dată în istoria politică a Chișinăului când Moscova trebuie să accepte o victorie a unor forțe pro-europene. Rusia este în expectativă și speră că PAS se va scufunda în problemele sistemice ale Republicii Moldova. În afară de investiția politică majoră din Partidul Socialiștilor și de ocupația militară exercitată prin intermediul Transnistriei, oameni ai Moscovei sunt implicați în vaste rețele de afaceri din Republica Moldova, scheme de spălare de bani, trafic de droguri. //

Ileana Racheru, expert în spațiul ex‑sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22