Aprecierea leului: o aiureala costisitoare

Ilie Serbanescu 16.02.2007

De același autor

 Piata valutara a reactionat la publicarea, de curand, de catre  Ministerul Finantelor ca autor generic, a planului de convergenta cerut de UE pentru trecerea la euro. Este vorba de o forma preliminara a planului, ce urmeaza abia a intra intr-un fel de dezbatere publica, aflandu-se oricum in atentia oamenilor de afaceri, a sindicatelor, a societatii civile. Bazate, spun unii, pe evaluari mai vechi, unele estimari ale planului au fost de natura sa creeze probleme, exemplu fiind cursul mediu al leului cu care s-ar fi incheiat 2006 si proiectia acestuia pentru 2007. Ambele au produs insatisfactia investitorilor de pe piata valutara, nefiindu-le favorabile acestora. Primul se situa in euro sub perceptia lor din piata, iar cel de-al doilea previziona un leu extrem de slab intarit fata de 2006, deci probabil sub asteptarile si sperantele lor de speculatie la castig mizand pe aprecierea leului. Ca urmare, multi speculatori si-au marcat profitul si s-au retras din piata. Leul s-a devalorizat usor.

 Problema este ca analisti si unele mass-media s-au repezit sa deplanga ceea ce s-a petrecut, descriind lucrurile in termeni extrem de insidiosi si total nepotriviti, ca, de pilda,  "cursul leului afectat de presupunerile Ministerului de Finante" sau chiar "trecerea la euro ne depreciaza moneda".

Dincolo de insusirea unor interese specifice ale unor speculatori pe leu, nu exista practic nici o motivatie pentru asemenea interpretari. Deoarece, daca avem in vedere interesele economice din Romania, in ansamblu - si ce sa mai vorbim de cele ale segmentului care a mai ramas autohton -, favorizanta este o devalorizare, si nu o apreciere, a leului si, oricum, pentru a fi pe deplin exacti, nu este deloc de dorit, cum se intampla de peste doi ani, o apreciere nu doar nominala, ci si o apreciere reala prea pronuntata, care excede cresterea productivitatii muncii si deci nu are acoperire in aceasta. Subliniem, o asemenea apreciere a leului peste cresterea productivitatii muncii, deci o apreciere artificiala, fara acoperire, se produce de cel putin doi ani.

 Un fenomen profund negativ, extrem de periculos! Care ii sufoca pe exportatori si transforma Romania intr-un rai pentru importatori, cu consecinta unei dramatice supradimensionari a deficitului comercial si a celui general de cont curent extern.

Singurii castigatori ai acestei aprecieri sunt niste speculatori straini pe piata de capital si pe piata valutara din Romania, care nu aduc Romaniei nici un avantaj, ci doar probleme! Si care - s-o spunem fara inconjur -, neputand fi opriti din cauza obligativitatii liberalizarii contului de capital, fac profituri de fapt pe seama economiei nationale, indeosebi pe seama exportatorilor romani, dar si a populatiei, care este cea ce suporta, in ultima instanta, aceste profituri si va achita cu scaderi directe de nivel de trai corectiile impuse de o explozie a deficitului extern.

 In orice caz, a deplange, in asemenea conditii, devalorizari chiar si usoare ale leului si, prin implicatie, soarta unor speculatori care mizeaza pe aprecierea artificiala a monedei nationale este cu totul inacceptabil! Astfel de interpretari ori nu inteleg cum stau de fapt lucrurile, ori joaca in interesul cuiva. Pai, responsabilii  Ministerului de Finante sau in general autorii planului de convergenta ar fi trebuit sa fie felicitati pentru ca au pus in circulatie cifre care, prin reactiile declansate, au temperat aprecierile fara acoperire ale leului. Iar, daca au facut-o deliberat, ar trebui chiar premiati si ridicati in slavi! Nu numai pentru ca, prin inducerea unor reactii in fapt psihologice in piata, au obtinut efecte dezirabile, de salutat, dar au si realizat acest lucru salvand sume fabuloase care ar fi trebuit altfel sa fie cheltuite pentru a se inregistra efecte similare. Banca Nationala cheltuieste miliarde si miliarde pentru asa-numitele "sterilizari" prin care incearca a interveni atunci cand tendintele de apreciere fara acoperire ale leului au luat-o pur si simplu razna!

 Din pacate, in ultimul timp,  Banca Nationala si-a limitat masiv asemenea interventii. Este drept ca acestea sunt extrem de costisitoare, dar nu putem ignora nici faptul ca o anumita apreciere a leului ii convine, caci, pentru a o spune pe sleau, cam cu aceasta si-a atins Banca Nationala "tintele" de inflatie. Numai ca o apreciere fara acoperire a leului nu constituie decat expresia periculoasei aiureli pe care o reprezinta o moneda nationala mai buna decat economia nationala. Si ca o asemenea aiureala nu poate dura!

 Cu cat acumularea de dezechilibre prin aprecierea artificiala a leului va continua, cu atat corectia ce va trebui sa intervina inevitabil in cursul valutar si in preturile interne va fi mai puternica si mai exploziva. Asa ca  Banca Nationala, daca nu mai are bani de interventii pe piata, sa faca bine sa mai dea niscai semnale de genul celor din planul de convergenta, pentru a potoli aiureala aprecierii fara acoperire a leului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22