De același autor
Banca Mondiala a intervenit net, de curand, dincolo de orice uzante diplomatice, impotriva proiectului guvernamental de constituire a unei companii energetice nationale. Aceasta va imbraca, dupa cat se pare, forma unui holding al unor societati din productia si distributia de energie electrica ce au ramas in proprietatea statului. Banca Mondialaa aratat ca statul roman nu ar avea nevoie de un astfel de holding pentru a mentine o prezenta importanta in sectorul energiei, intrucat guvernul detine deja o pozitie suficient de puternica pe piata productiei de energie, prin Hidroelectricasi Nuclearelectrica. Mai rau, Banca Mondialadeclara ca nu sprijina proiectul pentru ca un astfel de organism ar putea - tineti-va bine! - sa puna in pericol competitivitatea si transparenta sistemului energetic national.
Mai sa fie! Nu stim ce inseamna pentru Banca Mondialacompetitivitate si transparenta, dar daca acceptiunea acestor termeni este cea din dictionar, atunci tocmai competitivitatea si transparenta sunt grav lovite de situatia actuala si doar o companie de stat - care, prin pozitiile detinute, sa fie in stare sa franga aranjamentele clientelare actuale, sa opreasca dezastrul din sistem si sa salveze populatia de la jaful la care este supusa - ar mai putea corecta cat de cat lucrurile.
Pai, sa descriem pe cat de succint posibil situatia actuala si sa vedem, cu alte cuvinte, la ce ar putea "atenta" compania de stat care ar urma sa fie creata. La presiunile chiar ale Bancii Mondiale, Romania a fost obligata sa-si dezmembreze compania nationala integrata de electricitate si ceea ce a ramas rentabil din aceasta dezmembrare - adica partea de distributie, unde nu trebuie investitii, dar se colecteaza bani - a fost impinsa spre privatizare, bineinteles catre companii straine. UEnu numai ca a sustinut procesul, dar l-a si dus mult mai departe. Sa nu ne ferim sa constatam ca aceia din afara care au fortat dezmembrarea si au si preluat parti din distributie nici nu se gandesc sa faca asa ceva in propriile sisteme energetice! Preluand stafeta de la Banca Mondiala, UEa impus Romaniei sa liberalizeze piata energiei electrice, cu toate ca nu exista nicio premisa pentru acest pas: pe de o parte, toti producatorii de energie electrica se aflau (si se afla) in mainile unui unic proprietar (statul), iar, pe de alta parte, costurile de productie erau (si sunt) net discrepante in hidrocentrale, nuclearocentrale si termocentrale, in timp ce de intreaga energie produsa (atat ieftin, cat si scump) este nevoie in sistem. Liberalizarea, care a insemnat de fapt scoaterea la vanzare libera a energiei pe piata, a vizat, in teorie desigur, toate segmentele de productie, dar de vandut pe piata "la liber" n-a ajuns sa se vanda decat energia produsa ieftin (indeosebi cea din surse hidro), caci de cea produsa scump n-a fost interesat nimeni. Exact ceea ce era de asteptat, fiind la mintea cocosului ca nu puteau fi puse in concurenta libera energia electrica produsa in hidrocentrale cu costuri sub 10 dolari Mw si energia electrica produsa in termocentrale, care in unele cazuri ajunge la costuri de 60 de dolari Mw! Consecintele sunt dramatice. Energia produsa ieftin in Romania a ajuns sa fie confiscata de o serie de intermediari care se autoprezinta abuziv a constitui piata insasi si care o vand unor clienti privilegiati sau o exporta (chiar in perioade de seceta, cand sistemul national poate sa fie amenintat de colaps). Contractele prin care energia produsa ieftin a fost confiscata de intermediari sunt lasate deliberat in ceata, in numele confidentialitatii comerciale. Asta apropo de transparenta de care vorbea Banca Mondiala!
Verigii slabe din sistem - pe care o reprezinta populatia - nu-i mai ramane sa cumpere decat energia produsa scump. Desi populatia reprezinta in principiu un segment reglementat de piata, aceasta nu mai ajunge sa aiba acces la energia produsa ieftin in hidrocentrale nici macar in proportia in care respectiva energie contribuie la acoperirea consumului total de electricitate. In 2007, proportia a fost de doua ori mai mica, desi, daca stam sa judecam drept, energia din surse hidro este produsa in amplasamente monopol natural si este valorificata in urma unor eforturi materiale si umane considerabichiar ale populatiei si normal ar fi ca de ea sa se bucure in integralitate populatia, si nu niste intermediari care fac profituri invartind aranjamente si hartii. Asta numeste Banca Mondialacompetitivitatea care ar o infiintarea unei structuri de stat mai complexe in sistem?!Inseamna oare jefuirea populatiei competitivitate?!
Ce ar reusi sa faca poate o companie de stat? Pai, incluzand Hidroelecticain entitatea cu pricina, ar putea lichida confiscarea de catre intermediari a energiei ieftine, ar putea impinge treptat lucrurile spre eliminarea intermediarilor cu rol doar de spoliere si ar reusi sa orienteze spre populatie din energia produsa ieftin macar o pondere corespunzatoare contributiei pe ansamblu in consum a energiei ieftine. Or, sa ma scuze Banca Mondiala, ar fi deci un aport la transparenta, si nu un obstacol in calea acesteia!
Impactul principal pe care l-ar putea avea o companie nationala in sistem ar fi determinarea in piata, prin ponsi parghiile detinute, a unui pret mediu realist al electricitatii, ca produs al contributiilor diferentiate in toale diverselor surse de productie, mai concret spus, camedie intre energia produsa ieftin si cea produsa scump(care deopotriva este necesara in sistem). Aiureala asa-numitei "burse de electricitate" este ca, practic, pe aceasta bursa se tranzactioneaza doar energia produsa ieftin, in timp ce energia produsa scump este varata pe gat populatiei sau apare sub forma de pierderi in conturile s. Un pret mediu realist ar fi o contributie nepretuitala cresterea competitivitatii, si nu la afectarea acesteia!
Daca Bancii Mondiale nu-i miroase cumva bine o companie de stat - asta doar pentru ca astfel scrie prin cartile pe care nu le aplica nimeni prin viata reala -, atunci sa vina nu cu critici, ci cu alte solutii concrete pentru a se elimina dezastrul din sistemul energetic romanesc sau macar pentru a se opri jefuirea populatiei. Sau, pentru Banca Mondiala, asemenea chestiuni, cotate probabil "colaterale", nu conteaza?