Barna din ochiul propriu

Ilie Serbanescu 28.11.2007

De același autor

Au fost unii, indeosebi oficiali de la Bucuresti sau analisti legati de cercurile guvernamentale, care s-au repezit sa interpreteze inversarea de tendinta a inflatiei, precum si darea inapoi a leului dupa o indelungata cursa de apreciere - care, ca prime semne, s-ar putea sa inaugureze o perioada deloc fasta pentru economia din Romania - ca o consecinta a turbulentelor produse pe pietele financiare internationale de criza unuia dintre segmentele imobiliare din SUA. Vezi Doamne, la noi totul ar merge bine, poate chiar ar "dudui" in continuare, dar a venit aceasta criza din mediul international si ne-a afectat.

O aiureala mai mare nici ca se putea formula! Nu ca turbulentele internationale nu ar afecta Romania - este normal s-o faca in masura in care tara nu mai este izolata precum in trecut, ci se afla angrenata in circuitele financiare internationale -, dar, din pacate, economia din Romania are suficiente disfunctii si dezechilibre care s-o instabilizeze pentru a se pune schimbarile de tendinta de pe pietele monetara si valutara pe seama turbulentelor venind din afara, si nu pe seama propriilor avataruri. Un caz clasic de a vedea mai degraba paiul din ochiul altuia decat barna din ochiul tau! Daca leul s-ar devaloriza si n-ar avea de fapt de ce sau inflatia ar reveni si, tot asa, n-ar avea de ce, atunci teza cu raul care vine din afara ar tine, dar, slava Domnului, aprecierea leului de pana de curand era cu totul artificiala, in contradictie cu conditiile fundamentale din economie (atat castiguri mai slabe de productivitate, cat si dezmatul din conturile externe), iar dezinflatia se tinea din putin, indeosebi cu aprecierea artificiala a leului si cu alte expediente monetare, si nu izvora cumva din strafundurile restructurate ale economiei. Asa ca incercarea de a responsabiliza paiul din ochiul altuia, si nu barna din ochiul propriu miroase chiar a diversiune.

Pentru ca, in noile conditii, euforia nu-si mai gaseste locul si revenirea inflatiei, precum si incetarea ascensiunii leului ar putea prefigura inceputul unei scoateri la suprafata a problemelor grave din economie, pe care multi au preferat pana acum sa se prefaca a nu le vedea, este probabil cazul a incerca o evaluare realista a responsabilitatilor intr-o eventuala instabilizare mai severa a economiei din Romania.

Aceasta este caracterizata de atatea disfunctii si dezechilibre, incat pur si simplu nu are nevoie de turbulente externe pentru a se destabiliza. Are de unde s-o faca din propriile avataruri de care este strict responsabila. Este vorba, inainte de toate, de deficitul extern fabulos, care este nesanatos si nesustenabil. Sa nu ne lasam amagiti. Tot ceea ce a aratat bine in economia din Romania in ultimii ani - de la cresterea economica sustinuta si scaderea inflatiei la ascensiunea monedei nationale - s-a realizat pe seama si cu pretul adancirii deficitului extern. Exista o dependenta periclitanta de importuri. Cresterea economica este bazata pe import. Ca si eventuala tinere in frau a inflatiei. A trai peste plapuma proprie poate fi un avantaj pentru dezvoltare. Dar daca se depaseste masura - si Romania a depasit-o de mult si cu mult -, totul se transforma intr-un handicap.

Marile disfunctii si dezechilibre sunt insa in strafundurile economiei. Este vorba de subdezvoltarea sectorului real al economiei, de slabiciunea industriei, de competitivitatea scazuta a acesteia, de dezastrul din agricultura. Aceasta situatie ofera o baza slaba pentru articularea sectoarelor care se dezvolta acum si care sunt vizate preponderent si de investitiile straine: imobiliar, retail si financiar. Fara o baza industriala si agricola solida, dezvoltarile fara indoiala necesare in sectoarele imobiliar, financiar si de retail alcatuiesc un fel de castele de nisip, extrem de friabile in bataia vanturilor, valurilor.

La o asemenea structura economica, o instabilizare poate interveni oricand. Si chiar daca se produce in relatie cu mediul international, izvoraste de fapt tot din disfunctiile si dezechilibrele proprii, indiferent daca strict interne sau externe.

Este insa evident ce se poate intampla daca din mediul international vin nu doar adieri, ci furtuni. Pana in prezent - de cand de vreo sapte-opt ani Romania a intrat pe un trend de crestere economica, mai mare sau mai mica de la un an la altul -, din mediul international nu a venit de fapt nicio turbulenta majora. Caci criza unui segment din piata imobiliara din SUA nu reprezinta o turbulenta majora, cel putin la nivelul reverberatiilor cu care a ajuns in Romania.

Ne putem insa imagina ce ar putea isca in Romania, de pilda, o recesiune de amploare in economia europeana sau mondiala. Castelele de nisip din economie s-ar surpa unul dupa altul. Iar daca criza dintr-un segment al pietei imobiliare din SUA este facuta responsabila de ceea ce se petrece acum in economia din Romania, atunci cei ce vorbesc de asa ceva trebuie sa admita ca, daca o adevarata criza ar confrunta cateva piete financiare internationale semnificative, in Romania va fi pur si simplu taifun!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22