De același autor
In actuala campanie electorala, precum in oricare alta, partidul de guvernamant are de partea sa atuul organizarii alegerilor si al detinerii parghiilor bugetare care ii permit sa mai adopte pe ultima suta de metri masuri de ordin social pentru captarea voturilor indeosebi ale celor saraci. De partea sa, opozitia are avantajul eroziunii politice a partidului de guvernamant si al simtamantului din partea votantilor ca o schimbare, justificata sau nu, poate aduce ceva mai bun. In actuala campanie electorala, opozitia mai porneste si cu atuul unui scor bun la recentele alegeri locale, iar puterea cu handicapul unui rezultat considerat de ea insasi ca nesatisfacator fata de asteptari si proiecte. Opozitia, s-ar parea, are prima sansa! Se afla pe val, iar partidul de guvernamant da semne ca se gaseste la inghesuiala, fiind, de altfel, dubitativ ca demersurile aproape disperate ale acestuia de a-si proiecta o alta imagine prin schimbari institutionale si organizarea de alegeri preliminare interne pentru intocmirea propriilor liste de candidati vor fi receptate de populatie in maniera vizata si se vor transforma in voturi.
Din pacate pentru opozitie, d-l Basescu, neputand sa-si depaseasca propria conditie de dinainte de '89, de comandant de nava, a dat ordin "marinarilor sai" sa iasa, cu mic cu mare, si sa spele puntea! Si, spre sfidarea bunului simt gospodaresc, s-o faca, in mod sistematic, cu detergent si apa de baut! Nu este catusi de putin o metafora, ci o asemanare stricta cu dispozitia data bucurestenilor (persoane fizice si juridice) de a-si spala trotuarele din dreptul locuintelor si sediilor cu detergent si apa de la robinet dupa un program militaresc si cu latul de gat al unor amenzi usturatoare in caz de neconformare. Acest ordin al comandantului Basescu ar putea fi distrugator pentru sansele opozitiei in alegerile din toamna, daca nu va fi rapid, rapid retras! Apucaturile de comandant de nava ale d-lui Basescu i-au fost in general folositoare liderului PD-ist. Intr-o perioada de disolutie a autoritatii, de complicitate a acesteia cu infractorii, de dezordine si de lipsa si ignorare a regulilor, d-l Basescu, prezentandu-se determinat, ferm, autoritar, a castigat adepti si voturi. A fost cu atat mai mult agreat si chiar victimizat atunci cand n-a cedat, desi ramasese singur in fata tentaculelor PDSR-iste, care il atacau din toate partile. Si, cu aceasta, a urcat pe val, a castigat Primaria Bucurestiului, iar, cu contributia sa hotaratoare, Alianta PNL -PD a preluat controlul asupra administratiei Capitalei. Se pare insa ca aerele l-au urcat atat de sus pe catarg, incat nu mai vede bine ce este pe punte. Incriminarea sa in dosarul "Flota" ii creeaza probabil simtamantul de martir politic. La aceasta stare a contribuit insa, fara tagada, faptul ca unii au fost gata sa-l faca reper in lupta pentru dreptate si adevar. Acest lucru scapa insa din constrangerile ratiunii. D-l Basescu nu poate fi mai mult decat este si trebuie luat asa cum este! A-l transforma pe d-l Basescu intr-un reper al Romaniei anului 2004 ar fi sau o gluma, sau o tragedie. Ar fi sa se dea uitarii, printre altele, versatilitatea, ambiguitatea si duplicitatea partidului in fruntea caruia d-l Basescu a reusit pana la urma sa ajunga, precum si rolul aproape sinistru al d-lui Basescu insusi in disfunctionalitatea si demolarea coalitiei care a gestionat Romania intre 1996 si 2000.
Oricum, reinscaunat peste bucuresteni, d-l Basescu s-a vazut mai mult ca oricand comandant de nava si, ordonandu-le bucurestenilor sa curete trotuarele, a ajuns sa confunde viata politica si economica cu viata pe o nava! Si apucaturile de comandant de nava i-au jucat de data aceasta festa! Bucurestenii, chiar cei care l-au votat, nu sunt totusi marinarii domniei sale! Trecem peste faptul ca a-i obliga sa-si spele trotuarele inseamna munca fortata si aceasta este interzisa de Constitutie. A-i pune s-o faca insa cu detergent si apa de la robinet incalca si alte legi de prezervare a mediului si de protectie a apei potabile. Cum a putut insa un comandant de nava sa-si puna marinarii sa spele puntea cu apa potabila?! Pentru cei de pe o nava este pur si simplu un act sinucigas! Daca doar curatarea trotuarelor ar mai fi problema in Bucuresti, inca bucurestenii ar mai inghiti dispozitia d-lui Basescu. Dar, cand carosabilele din Bucuresti sunt pline de gropi, cand spatiile verzi sunt distruse pentru ca spagarii sa-si construiasca vile, cand in parcuri nu te mai poti plimba din cauza agresiunii manelelor, cand pe strazi nu poti umbla in liniste de teama infractorilor de tot felul, cand pungasii de buzunare te impresoara in autobuze si tramvaie, cand hotii dau lovituri in apartamente cu tine sau fara tine in casa, iti vine pur si simplu sa innebunesti cand te mai pune vreunul sa-ti cureti trotuarul, treaba pentru care oricum platesti sa ti-o faca societatea de salubritate.
Nemultumirile, ca sa nu spunem mania, bucurestenilor se vor acumula si vor actiona din plin tocmai in toamna, de alegeri. Iar votul bucurestenilor, care va cantari serios in balanta pe tara la parlamentare si prezidentiale, asa cum a contat si la imaginea pe tara a rezultatelor la localele din iunie, se va indeparta cu toate panzele sus de d-l Basescu, de partidul si aliatii sai. Realitatea este ca ordinul comandantului Basescu de spalare a puntii de catre bucuresteni ar putea fi fatal opozitiei in alegerile din toamna. Este cel mai minunat cadou facut partidului de guvernamant si d-lui Nastase, pentru a recupera terenul pierdut faptic sau potential in alegerile locale si pentru a castiga in toamna.