Confuzii politice despre decalaje economice

Ilie Serbanescu 25.08.2003

De același autor

Economist Intelligence Unit, un fel de divizie de statistici, studii si prognoze a renumitului grup britanic The Economist, care editeaza si prestigiosul saptamanal cu acelasi nume, s-a apucat sa analizeze impactul extinderii spre Est a Uniunii Europene si, intre altele, s-a oprit si asupra efectelor dezechilibratoare ale enormelor decalaje economice care separa in prezent tarile vest-europene deja membre de cele central si est-europene, noi sau potentiale membre ale organizatiei.

Concluziile din incercarile de cuantificare le intaresc pe cele pe care le ofera si bunul simt. Echilibrul comunitar s-a pastrat si constructia comunitara a putut continua sa progreseze pentru ca, in majoritatea valurilor istorice de extindere, nou-venitii au fost practic de aceeasi conditie economica cu membrii existenti, decalajele separatoare fiind putin importante. Doar intr-un singur caz (Spania, Portugalia si Grecia), au existat probleme de absorbtie rezultand tocmai din decalajele mai mari. Valul central si est-european de extindere va pune probleme tensionate exact din cauza mult mai importantelor decalaje economice care despart aceste tari de cele dezvoltate din Uniunea Europeana.

Decalajele sunt mai mari decat cele care separau la vremea intrarii Spania, Portugalia si Grecia de tarile industriale pe care le gaseau in interiorul Uniunii Europene (pe atunci Piata Comuna). Concluzia trasa de Economist Intelligence Unit este logica. Efectul perturbator va fi, in cazul extinderii catre Est, mult mai sever, pentru ca, decalajele fiind mai profunde, tendintele de echilibrare vor dura mult mai mult. Chiar daca prin puterea lor economica, actualii membri ai Uniunii Europene vor absorbi problemele extinderii si vor trage dupa ei pe calea dezvoltarii si partenerii nou-veniti din Est, procesul va fi lent, pur si simplu pentru ca recuperarea decalajelor actuale de catre acestia din urma va fi mult mai indelungata.

Codasele la recuperare, dupa cum era de asteptat, sunt in studiul Economist Intelligence Unit, Bulgaria si Romania. Primei i-ar trebui aproape 70 de ani pentru a ajunge la un venit mediu pe locuitor comparabil cu cel din Uniunea Europeana. In cazul Romaniei ar fi vorba de 80 de ani. Nimic nastrusnic, nimic nefiresc, tinand cont de situatia concreta de la care se porneste!

Aceasta este, de altfel, problema daca este pusa in parametrii economici. Ministerul Integrarii din Romania s-a apucat sa faca insa politica. Aburit probabil de adierile integrarii si confundand emotiile politice cu seriozitatea economica a dat, nu de mult, publicitatii un fel de protest in care contesta concluziile studiului Economist Intelligence Unit. Ministerul Integrarii pretinde ca Romania are toate sansele de a reduce semnificativ perioada de 80 de ani proiectata de Economist Intelligence Unit.

Ca este vorba de o replica politica si nu de una profesionala o dovedeste faptul ca nu se precizeaza ce, in mod concret, inseamna semnificativ, nementionandu-se cam la cat s-ar reduce, potrivit ministerului, perioada: la 60 de ani, la 50 de ani ?! Dar nu ar fi, de fapt, cam acelasi lucru?

Insa nu durata exacta este problema. Problema este daca apartenenta - s-o speram nu doar potentiala, ci efectiva - la Uniunea Europeana va aduce si Romaniei decolajul pe calea dezvoltarii, rupandu-se in sfarsit cercul vicios care aduce acum romanilor saracie pe plan intern si marginalizare pe plan extern.

Proiectiile de genul celor intocmite de Economist Intelligence Unit nu dau - nici nu pot si nici nu-si propun sa dea - verdicte, ci incearca sa dimensioneze ordinul de marime al problemei. S-ar putea ca Bulgaria si Romania sa ajunga la venitul mediu din Uniunea Europeana mai repede sau, dimpotriva, mai tarziu, dupa cum s-ar putea sa nu ajunga niciodata. Sunt, vai, atatea imponderabile, atatea variabile greu cuantificabile! S-ar putea, de asemenea, ca Bulgaria sa devanseze Romania sau, dimpotriva, sa fie invers. Singurul lucru cert este ca, daca va fi sa fie, va fi vorba de un proces extrem de indelungat si Bulgaria si Romania vor traversa aceleasi probleme si cam in aceeasi perioada acest proces.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22