Destabilizarile din economievor veni tot din economie

Ilie Serbanescu 18.05.2007

De același autor

Mii de pagini au fost scrise si sute de ore de emisiuni TV au fost difuzate pe tema disputelor politice de pe scena romaneasca. Si unul din aspectele indelung comentate in perioada din urma a fost impactul acestor dispute asupra evolutiilor economice. Aceasta indeosebi dupa ce unele agentii de rating au avertizat ca ar putea depuncta Romania din cauza impactului destabilizator economic al respectivelor dispute politice, nepermis de mult prelungite.

Acest impact este greu de prevazut cu precizie. Singurul lucru care poate fi spus cu certitudine este ca disputele politice nu pot fi de bun augur pentru economie si ca faptul este cu atat mai valabil cu cat starile conflictuale din spectrul politic dureaza mai mult. Dar gradul in care acestea ar urma sa afecteze economia nu poate fi evaluat. Inainte de toate, pentru ca economicul - dominat deja de sectorul privat - s-a cam autonomizat, dovedindu-se a fi in ultimul timp mereu mai putin dependent de politic. Caci, daca n-ar fi fost asa, atunci, tinand cont de turbulentele politice existente in ultima perioada, economia ar fi trebuit sa fie in dezastru. Ceea ce, din fericire, nu este cazul. Si, oricum, marile probleme ale economiei in momentul de fata, care o ameninta serios, nu provin din zona impactului politicului, ci din disfunctii economice majore.

Ceea ce, fara indoiala, afecteaza economia venind dinspre politic este insa faptul - clar constatat - ca, in perioade politice conflictuale, cu schimbari de echipe si decizii, administratia publica, indeosebi la nivel local, se blocheaza. Ceea ce conteaza din punct de vedere economic! Nu s-ar putea ignora nici faptul ca diferite grupuri de interese, dintre care nu putine sunt transpartinice, profita de turbulente pentru a trage rapid-rapid tunuri mai de mult proiectate sau conjunctural improvizate.

 Cel mai invocat impact al disputelor politice si degenerarii lor intr-o instabilitate sau criza politica este cel asupra descurajarii investitorilor straini. Impact cu atat mai important, cu cat cresterea economica din perioada din urma se datoreaza covarsitor investitiilor straine. Desigur, nu s-ar putea ignora o anumita reticenta a investitorilor straini in fata unor manifestari de instabilitate politica, dar in cazul in speta al Romaniei nu prea este de luat in considerare o asemenea amenintare. Odata intrata in  UE, Romania, cu oricine ar fi la putere si cu orice turbulente politice ar fi confruntata, nu mai poate schimba regulile jocului. Mai ales ca axa majora a economiei este deja in mainile capitalului strain si, ca atare, deciziile majore in economie apartin acestuia. Sub o asemenea pavaza, capitalul strain va veni in continuare. Odata inclusa in planurile de expansiune ale marilor corporatii transnationale, indeosebi in ale celor cu bazele in UE, pietele din Romania nu vor fi ocolite. Si aceasta, din insesi ratiuni de profit: din varii motive, pe care nu le discutam aici, profiturile obtinute in perioada actuala in Romania nu pot fi usor realizate oriunde in alta parte, asa ca Romania va beneficia in continuare de investitii straine, indeosebi din UE. Piata romaneasca - atata cat este - a fost vizata in cadrul proiectului de extindere a UE si va fi folosita.

Destabilizari in economia din Romania sunt posibile. Chiar probabile, inca inspre sfarsitului anului in curs. Dar, cu mult mai sigur, acestea, daca se vor produce, vor veni nu din cauza turbulentelor politice, ci din cauza profundelor dezechilibre care se acumuleaza pe zi ce trece in economie si fara dispute politice, in frunte cu deficitul de cont curent extern, care, pe masura ce se adanceste, va avea un impact mai mare atunci cand, inevitabil, va sari in aer. Capitalul strain nu va lasa turbulentele politice sa-i strice treburile de profit din Romania, in schimb nu va putea face acelasi lucru cu dezechilibrele provenind din economie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22