Exporturile, omorate de aprecierea artificiala a leului

Ilie Serbanescu 04.05.2007

De același autor

Se dovedeste pe zi ce trece ca, din  pacate, cei - mereu mai multi, dar de fapt inca foarte putini - care avertizeaza si iar avertizeaza asupra dezastrului din contul curent extern al tarii o fac degeaba. Nici o masura nu se ia, ba, mai mult, aproape toti dintre cei cu decizie sau cu influenta majora asupra deciziei nu reactioneaza. S-ar putea zice ca politicienii nu intreprind ceva pentru ca isi irosesc timpul cu disputele politice. De fapt, este cu mult mai grav. Celor mai multi dintre aceia care ar trebui sa ia masuri situatia le convine, fiind importatori, iar importurile fara noima, care au destabilizat conturile externe, ii imbogatesc. Ce mai conteaza ca, odata si odata, se va sari in aer! Evident, nu bogatii vor plati, ci saracii! Adica nu ei!

Si, pana atunci, unii politicieni, ca sa se imbogateasca fara griji in continuare din importuri, sustin pe mai departe teza diversionista a economiei care duduie, facandu-se a nu vedea ce este pe dedesubt!

Problema este ca institutii responsabile si cu responsabilitati tac malc sau sustin pur si simplu aiureli.

 Banca Nationala  continua sa-si realizeze tintele de inflatie pe seama adancirii deficitului extern, in mod grav prin politici de noncombat in fata aprecierii artificiale a leului, care stimuleaza importurile si omoara exporturile.

 FMI  aminteste doar ipocrit despre pericolul pe care il constituie deficitul extern, in masura in care nu prezinta nici un remediu real, ba, mai rau, recomanda restrangerea pana la eliminare a deficitului bugetar (evident, in dauna saracilor Romaniei) pentru a combate deficitul extern (de care sunt responsabili bogatii Romaniei).

In general, toate organismele internationale de profil, ca si agentiile internationale de rating parca ar fi cloroformizate in fata problemelor de deficit extern ale Romaniei. Nu se arata foarte clar ingrijorate, desi aceste probleme sunt incendiare, spre deosebire de orice fleac pentru care, daca nu functioneaza, esti pus la zid!

Nu trebuie insa sa ne miram, in masura in care de pe urma atat a deficitului extern, cat si a celui mai nefericit dintre resorturile care il provoaca - aprecierea artificiala a leului - profita copios, si fara eforturi, capitalul international, inclusiv si poate inainte de toate, cel speculativ, la comanda caruia se afla si institutiile financiare internationale, si agentiile internationale de rating.

Vom vedea ce pozitii vor avea acestea cand deficitul extern al Romaniei va exploda! Capitalul international nu va mai putea atunci, cel putin temporar, scoate profit din implicarea in Romania si atat agentiile internationale de rating, cat si institutiile financiare internationale se vor dezlantui. Recomandari vor aparea ca ciupercile pe linia strangularii, in numele echilibrelor economice, a saracilor Romaniei.

 Asigurarea echilibrelor nu este insa treaba strainilor, ci a factorilor de decizie din Romania. In atentia acestora trebuie sa se aduca neincetat, chiar daca pana acum s-a dovedit inutil, pericolul major al deficitului extern. Mai ales ca un nou element preocupant - dar inevitabil si deci de asteptat - a intervenit. Dupa ce, in mod remarcabil, exporturile, desi lovite de aprecierea artificiala a leului, au incercat in disperare sa tina cat de cat pasul cu importurile, dimpotriva ajutate de aprecierea artificiala a leului, au capotat pur si simplu. In primele doua luni ale anului aproape n-au mai crescut. Asocierea cu efectele imediate ale aderarii la  UE a fost fatala exporturilor.

 Desfiintarea taxelor vamale la produsele agroalimentare in relatiile cu celelalte tari din  UE a generat o crestere si mai puternica a achizitiilor unor asemenea produse din tarile respective. Prin efectele psihologice ale aderarii, si achizitiile de alte produse din spatiul UE au primit un impuls mai mare, chiar daca, in fond, conditiile vamale nu s-au schimbat, intrucat erau deja modificate, in perspectiva aderarii, in virtutea "asocierii" Romaniei la UE. Si importurile din mai multe alte tari dezvoltate s-au extins, in masura in care taxele vamale acum adoptate si aplicate - cele ale UE - sunt mai mici decat acelea practicate pana acum de catre Romania. La export, deschiderea pe care a reprezentat-o intrarea pe piata unica europeana a fost insotita de mai multe dificultati. Pana acum, exportatorii nu plateau TVA, acum pentru livrarile catre tarile UE trebuie sa plateasca si, pana la recuperare din statele in care se afla clientii, pot trece cateva luni ce pot fi fatale pentru exportatorii care stau financiar pe muchie de cutit. In plus, Romania pierde din partea unor tari dezvoltate din afara UE tratamentul comercial privilegiat in virtutea statutului de tara in curs de dezvoltare de care beneficia inaintea aderarii si pe care l-a pierdut odata cu intrarea in UE. Iar exporturile catre o serie de tari, cu Turcia in frunte,  intalnesc de-acum taxe vamale, spre deosebire de situatia de pana acum cand acorduri de liber schimb eliminasera aceste taxe.

Deficitul comercial in primele doua luni ale anului a fost de peste doua ori mai mare decat in perioada corespunzatoare a anului 2006, cand oricum se iesise in decor. Vin vremuri grele pentru saracii Romaniei! Si nu foloseste la nimic - ba dimpotriva - ca nimeni nu ia vreo masura din timp!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22