Falsa protectie a consumatorilor casnici

Ilie Serbanescu 18.06.2008

De același autor

Un raport al Autoritatii de Re­gle­men­ta­re de pe piata ener­giei electrice (ANRE) arata ca segmentul consu­ma­to­rilor cas­nici ar fi fost in 2007 cel mai avantajat de pe piata electricitatii. Energia livrata catre acest segment s-ar fi scumpit cu doar 1,8% fata de anul anterior, in timp ce in segmentele contractelor incheiate prin ne­gociere di­recta sau in cel al tran­zac­tii­lor pe bursa de energie, cres­terea a fost de 17% si, respectiv, chiar de 30%. Con­su­­matorii casnici, in principiu cei mai vul­ne­rabili din sis­tem prin insusi faptul ca nu au practic posibilitati reale de a-si ne­go­cia tarifele cu furnizorii, au fost de fapt cei mai protejati de scumpirile livrarilor din sistem - iata care ar fi concluzia la care nu prea poate rezista nimeni cand ia la cunostinta datele anterior mentio­na­te. Asa sa fie?!

Oricine este, in ultima instanta, si un con­sumator cas­nic. Luati ultima factura pe care ati primit-o spre plata pen­tru elec­tri­citatea consumata si uitati-va care este si­­tua­tia. Dincolo de tariful ce vi se per­ce­pe - vreo 0,3 lei/kwh (sau 300 lei/Mwh) -, puteti vedea pe verso-ul fac­tu­rii, in vir­tu­tea unei Directive Europene, cu cat au con­­tri­buit diferitele surse de energie electrica la electricitatea livrata spre con­sum dumneavoastra. Inainte de toate, veti constata ca tariful care vi se pretinde este de vreo doua ori mai mare decat pre­tul despre care Autoritatea Na­tionala de Reglementare in Energie (ANRE) spu­ne ca in 2007 nu a crescut decat cu 1,8% (de la 154,4 lei la 157,2 lei/Mwh). ANRE se refera de fapt la pretul la care obliga pro­ducatorii sa livreze electricitate pentru piata re­gle­mentata, adica in esenta pen­tru consumatorii casnici, si nu la tariful pla­tit de dvs.

Si acum, uitati-va cu atentie ce surse au contribuit la elec­tricitatea consumata de dvs. si platita cu tariful stan­dard de 0,3 lei/kwh. Va va frapa faptul ca aproape 87% din electricitatea livrata catre dvs. este electricitate pro­du­sa scump in ter­mo­centrale, vreo 12% reprezinta elec­tri­citate din surse nucleare si doar 1,13% - su­bliniem, doar 1,13%! - constituie elec­tri­citate produsa ieftin, res­pec­tiv din sur­se hidro. Aceasta cu toate ca, la nivel de an­samblu, termocentralele contribuie cu numai 61% la aco­perirea consumului global de electricitate, iar hidro­cen­tralele cu aproape 26%, respectiv cu o pondere de 23 de ori mai mare decat cea in care con­tribuie energia hidro la acoperirea con­sumului dvs. Altfel spus, dvs. nu aveti de fapt acces la energia electrica pro­du­sa ieftin in sistem. Dvs. sunteti obligat, de altii evident, sa cumparati doar ener­gia electrica produsa scump in sistem. Pro­tec­tia dvs., de care vorbeste ANRE prin cresterile mici de tarife, este falsa. Ceea ce se livreaza asa-numitei piete re­gle­mentate pentru consumul dvs. ar pu­tea costa mult mai ieftin, daca acestei pie­te i s-ar rezerva un acces la energia elec­tri­ca produsa ieftin macar in proportia par­­ti­ci­parii globale a acestei energii la aco­perirea consumului glo­bal, si nu unul de 23 de ori mai mic.

Din cauza acestei anomalii econo­mi­ce, preturile prac­ti­cate in sistem n-au nicio relevanta. In mod normal, pre­tu­rile de li­vra­re catre piata reglementata ar trebui sa fie mai mici. Si daca nu sunt chiar mai mari decat sunt acum - caci livrarile sunt fa­cute doar din energia pro­du­sa scump - este pentru ca statul, prin ANRE, le tine in chinga pe seama furnizorilor de energie scum­pa (adica pe seama termocen­tra­le­lor), impunandu-le acestora pre­turi neaco­pe­ritoare ale costurilor si impovarandu-i de da­torii.

In acest timp, niste intermediari - "ba­ie­tii destepti", cum ii numea odata prese­din­tele Basescu - sunt lasati sa confiste prac­tic intreaga energie produsa ieftin, pe care o iau ieftin si o vand scump la mari con­­sumatori in­terni sau externi, prin ex­port.

Vreasazica, statul roman - proprietar atat al unitatilor care produc energie ieftin din surse hidro si chiar din sur­se termo in cen­trale modernizate pe banii statului, cat si al unitatilor care produc energie scump (centrale termo ne­modernizate, dar de a caror productie este nevoie in sis­­tem) - practica o dezgustatoate sub­ven­­tionare a unor firme private pe seama aruncarii in dezastru a unora din­tre pro­prii­le capacitati de productie.

Sistemul este posibil tocmai datorita fap­tului ca in pro­ductie nu exista decat un proprietar - statul -, caci marii inves­ti­tori straini nici gand sa se implice in pro­duc­­tie, unde trebuie bani multi si unde recuperarile si profi­tu­ri­le vin doar dupa ani si ani. Ei s-au inghesuit in distri­bu­tii, unde sunt posibile profituri lejere si rapide fara in­ves­ti­tii.

Si macar daca firmele private interme­diare ar face ceva, vreo productie sau vreo distributie, dar nu fac alt­ce­va decat sa invarta niste hartii. Desigur insa, banii cas­ti­gati de aceste firme pe nedrept sunt impartiti cu cei care accepta sordida lor subventionare de catre stat. Un stat care se plange ca nu are bani!

Netrebnicia la patrat este data insa de faptul ca toata aceasta devalizare a sta­­tului roman si batjocura la adre­sa popu­­­latiei este facuta in numele libera­liza­rii pietei. Aceasta aiureala a fost ceruta chiar de Uniunea Eu­ro­pea­na, in virtutea unor principii frumoase, dar care, apli­ca­te acolo unde nu exista nici premise, nici conditii - cum este in Romania, din cau­za unui singur proprietar, ceea ce exclu­de competitia -, nasc monstri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22