Inflatia mica din 2006Mostenire grea pentru 2007

Ilie Serbanescu 02.02.2007

De același autor

 Anul 2006 s-a incheiat cu o inflatie sub 4,9%, ceea ce apare ca o remarcabila performanta intr-o economie in situatia celei din Romania. Tinta de 5% ± 1% stabilita de  Banca Nationala era una extrem de ambitioasa, pentru ca atingerea ei marca o continuare a dezinflatiei intr-o perioada in care se prevedeau puternice ajustari ale preturilor administrate (indeosebi la energie), cu impact major asupra costului general al vietii, si in care se preconiza obtinerea pe mai departe a unei cresteri economice solide, in perspectiva aderarii la UE.

De altfel, performanta coborarii inflatiei sub 5% este remarcabila tocmai in contextul unei cresteri economice inalte, de circa 8%!

Aceasta este cartea de vizita a lui 2006! Ce se ascunde insa in spatele cifrelor de pe aceasta carte de vizita nu este la fel de atractiv!

In 2006, preturile la utilitati s-au dezlantuit, avand cresteri de 20-30%, ceea ce i-a decavat pe beneficiarii acestor utilitati. La orase, unde se resimte puternic aceasta crestere, paturi intregi de populatie nu prea se pot impaca cu ideea ca inflatia ar fi fost chiar atat de mica pe cat sustin statisticile.

Cum se explica, de fapt, ca, desi preturi ale unor servicii ce atarna atat de greu in balanta pentru atatia si atatia au crescut sever, inflatia pe ansamblu a "iesit" totusi atat de redusa?!

O anumita influenta a avut amanarea, fata de calendarul prevazut, a cresterilor la preturile administrate. Povara trece insa asupra inflatiei din 2007.

O contributie substantiala a revenit subreprezentarii preturilor la energie in cosul de preturi pe baza carora se calculeaza inflatia in Romania. Reprezentarea in total a preturilor la energie este doar de 8-9%, sustinandu-se ca aceasta ar fi media statistica, in masura in care jumatate din populatia tarii traieste in zone rurale unde facilitati energetice (precum aprovizionarea cu gaze naturale sau incalzirea centralizata) nu exista si unde alimentatia este asigurata in mare proportie pe baza de autoconsum. Faptul nu poate fi contestat, dar se ridica, in mod inevitabil, problema relevantei inflatiei obtinute pe o asemenea baza, in masura in care aceasta este folosita in evaluari si proiectii nu de cetatenii din mediul rural, ci de cei din mediul urban, precum si de firme care actioneaza, de asemenea, in mediul urban. Pentru tot ce misca prin mediul urban, inflatia "oficiala" este nerelevanta, fiind, in prezent, poate cu 2-3 puncte procentuale mai mica decat cea care se resimte realmente la acest nivel.

Cea mai importanta contributie vine insa din alta parte. Din nefericire, probabil cel putin in proportie de jumatate succesul dezinflatiei in 2006 se datoreaza aprecierii leului, o contributie artificiala! Artificiala, pentru ca aprecierea nu a fost acoperita de cresteri corespondente de productivitate a muncii in economie, ceea ce a dus la o regretabila deprimare a exporturilor si o ruinatoare stimulare a importurilor. Este vorba, deci, de o inflatie scazuta obtinuta pe seama accentuarii deficitului extern. Acesta a crescut aiuritor in 2006. Romania a ajuns sa exporte de circa 25 de miliarde de euro, dar sa importe de ceva spre 40 de miliarde de euro. Deficitul de cont curent extern - care reprezinta un fel de consum net pe ansamblu de resurse din strainatate - a luat-o si acesta razna, pentru ca ceea ce in anii trecuti compensa substantial respectivul deficit comercial a ajuns in 2006 sa se subtieze ingrijorator.

Un semn vizibil al contributiei pe care cresterea deficitului extern a avut-o la tinerea in frau a inflatiei l-a constituit faptul ca, potrivit chiar statisticilor oficiale, sporirea chiar severa a preturilor la producator nu s-a regasit in cresterea preturilor la consumator, ceea ce demonstreaza de fapt ca legea pe piata au facut-o importurile si preturile lor scazute artificial de aprecierea fara acoperire a leului.

 Mostenirea minunatei inflatii din 2006 pentru 2007 este foarte grea. Nu doar cresterile la preturile administrate (cresteri care vor trebui sa le includa si pe cele prevazute initial pentru 2006), precum si aducerea la parametrii adecvati pentru adevaratii utilizatori a cosului de calculare a inflatiei vor impinge in sus inflatia din 2007. Dar, sa fereasca Dumnezeu, sa nu explodeze cumva tocmai in 2007 si situatia intolerabila din deficitul extern! Spre cinstea lor, tot mai multi analisti care au tinut-o una si buna cu prioritatea combaterii inflatiei, indiferent daca aceasta se facea pe seama deficitului extern, au inceput sa atraga atentia asupra avatarurilor unui asemenea deficit, subliniind ca nefericirea cea mai mica o va constitui o corectie pe curs! Evident insa, chiar si numai intr-o asemenea situatie, o devalorizare ar adauga presiuni puternice asupra inflatiei.

Orice tinta a inflatiei pe 2007 care sa evidentieze ca dezinflatia va continua este probabil aproape imposibil de atins!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22