N-are statul bani: un argument fals

Ilie Serbanescu 08.06.2007

De același autor

Ministrul Economiei si Finantelor, d-l Varujan Vosganian, a anuntat strategia energetica a Romaniei pentru perioada urmatoare. Potrivit acesteia, privatizarea in sistem va continua. Chiar in scurt timp, complexele energetice rentabile Rovinari, Turceni, Craiova ar urma sa fie scoase la privatizare. Primul pas ar fi trecerea complexelor respective de sub egida  Ministerului Economiei si Finantelor sub egida AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), care, desi are un titlu pompos, nu mai face nimic altceva decat sa privatizeze, evident, daca poate. Minerii din Oltenia, care aprovizioneaza aceste complexe si a caror soarta depinde de cea a respectivelor termocentrale, au intrat in greva. Si au suspendat-o doar pana la adoptarea propriu-zisa a strategiei energetice, urmand sa procedeze in continuare in functie de prevederile ei in domeniu. Consecinta dorita de mineri a grevei ar fi blocarea procesului de privatizare cu referire la complexele respective, pentru ca, daca in ce priveste privatizarea acestora nu se accepta a se avea in vedere si considerente de fond, ar trebui sa se tina cont macar de faptul ca o asemenea decizie nu poate apartine unui guvern minoritar ce nu mai reprezinta mai pe nimeni.

 Privatizarea complexelor energetice este fundamentata cu aceleasi argumente stupide care au stat si la baza privatizarilor din distributiile de electricitate si gaze, cu toate ca practica nu le-a validat si cu toate ca in domeniul mult mai complex al productiei de energie ar fi necesara o diversificare a argumentelor. S-a spus - si se spune si acum - ca statul nu are bani pentru retehnologizari atat in vederea modernizarilor, cat si a conformarii la normele de mediu din  UE. Este cu totul si cu totul fals!

Inainte de toate, se cuvine a ne intreba daca se consemneaza cumva niscai investitii in modernizari din partea companiilor private (altfel, straine) care au preluat distributiile de electricitate si gaze. Din pacate, mai deloc! In schimb, profiturile lor au crescut! Din ce?! Din restructurari de personal si mai ales - dar mai ales - din cresteri de tarife.

De altfel - si acest lucru trebuie subliniat fara echivoc ori de cate ori apare prilejul, inca o data si inca o data -, nici o companie privata nu accepta sa preia una de stat in domeniul energetic decat daca se prevede in contractul de privatizare libertatea de crestere a tarifelor. Oricum, daca nu are la dispozitie o asemenea posibilitate de marire a tarifelor la consumator, o companie privata nu se implica pe piata energetica a unei tari, fie ca este vorba de o implicare prin preluarea unei societati de stat, fie ca este vorba de o implicare prin crearea, pe baza de investitii, a unei societati noi, de la zero. Si nu se implica pentru ca nu ar avea din ce sa-si recupereze banii avansati si sa realizeze profit. De aceea, nu este catusi de putin adevarat ca privatizarea aduce reduceri de preturi. Aduce doar cresteri de tarife! Si, sa fie la fel de clar, toate contractele de privatizare a distributiilor de electricitate si gaze din Romania au clauze de marire a tarifelor.

Dar, daca sporirea tarifelor este sursa de recuperare de catre companiile private a investitiilor efectuate, atunci de ce n-ar fi aceasta si sursa de finantare pentru modernizari intreprinse de stat, daca tot se maresc tarifele?!

 Este o minciuna ca statul nu are bani de modernizari! Pai, tocmai pe baza investitiilor de stat in modernizari, complexele energetice in discutie au devenit privatizabile si cautate de investitori straini. De ce nu scot la vanzare d-nii Tariceanu, Vosganian si Atanasiu termocentralele neperformante de la  Termoelectrica, tocmai pentru a fi facute performante de catre capitalul privat si scot, dimpotriva, la vanzare complexele energetice deja facute performante pe banii statului roman, adica ai populatiei?!

Este o minciuna ca statul nu are bani. Este o minciuna vehiculata pentru ca grupuri de interese sa intre in posesia unor foloase necuvenite prin punerea la dispozitia unor companii straine a unor pozitii strategice in energetica romaneasca.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22