De același autor
Potrivit unor rumori care circula pe pietele internationale - si carora, de curand, li s-a facut ecou marea banca daneza Danske Bank - doua mari agentii internationale de rating ar urma sa depuncteze Romania in ce priveste calificativele de tara, una acordandu-i perspective negative pe ratingul actual, iar alta chiar coborand palierul de rating. Adevarat sau nu, de mirare insa n-ar fi! Pentru ca tabloul macroeconomic al Romaniei arata mereu mai prost la un capitol - dar unul extrem de important -, deficitul de cont curent extern. Cu toate ca si impactul negativ al tensiunilor politice poate fi luat serios in considerare ca un factor destabilizator pentru economie, in masura in care disputele de pana acum au luat o alura de criza politica de-a binelea, in ciuda incercarilor de rezolvare a acesteia in ultimul timp.
Pentru o economie despre care unii, in frunte cu d-l Tariceanu, spun ca duduie, problema este care ar putea fi implicatiile unei depunctari de catre agentiile de rating, problema cu atat mai preocupanta cu cat exista realmente conditii pentru o depunctare.
Cel mai probabil, implicatiile nu ar fi "liniare", putandu-se consemna efecte diferite pe domenii. Problema fiind destul de incurcata, s-ar putea chiar pune intrebarea daca ar fi de bine sau de rau, in caz ca ar interveni o depunctare.
Dincolo de imaginea generala asupra economiei unei tari pe care o da un calificativ acordat de o agentie internationala de rating reputata, acest calificativ se afla indeosebi in atentia celor care au sau pot avea legaturi cu tara respectiva, dar nu au posibilitati ori nu-si propun sa faca propriile investigatii. Astfel, este vorba indeosebi de investitorii mici, de imprumutatorii de fonduri si de investitorii de portofoliu (adica de catre cei ce achizitioneaza actiuni urmarind profitul direct, si nu mijlocit prin intermediul deschiderii unei afaceri). Ratingul unei tari este mai putin important pentru marii investitori directi (companiile multinationale) care, in cazul unei implicari intr-o tara, isi efectueaza propriile investigatii de piata, ce vizeaza nu numai tara cu pricina in general, ci indeosebi segmentul de piata din aceasta pe care vor sa intre, decizia finala tinand cont nu doar de aspectele de ansamblu, ci si de cele specifice de la un caz la altul, in functie de strategia pe o baza globala a companiei.
S-ar putea ca o eventuala depunctare sa nu afecteze serios planurile multinationalelor de a se implica in continuare in Romania, aceasta tara fiind deja inscrisa in strategiile la scara globala ale unor asemenea companii, iar profituri inalte precum cele pe care le ofera Romania in perioada actuala nu pot fi obtinute oriunde in alta parte. S-ar putea deci ca investitiile directe straine, indeosebi cele din partea multinationalelor cu bazele in UE, sa continue in ritm sustinut, chiar daca anumite temporizari sunt posibile in cazul unei depunctari de rating.
Scumpirea, in urma depunctarii, a contractarii de imprumuturi externe de catre Romania si companiile inregistrate in Romania s-ar putea sa nu aiba cine stie ce efecte. Judecand cel putin dupa politica bugetara din ultimii ani, dar avand in vedere si perspectiva intrarii de fonduri europene pentru sustinerea integrarii, statul roman s-ar putea sa nu trebuiasca sa se imprumute masiv. Iar in privinta contractarilor de credite de catre firme private, acestea sunt si vor ramane in principal din partea filialelor si sucursalelor multinationalelor industriale si bancare din Romania si, ca atare, s-ar putea sa nu fie afectate de noul rating, mai defavorabil, al tarii.
Iar daca investitiile de portofoliu vor fi cele afectate de o depunctare, un asemenea lucru nu va fi deloc rau in aceasta faza a lucrurilor. Cea mai mare parte din respectivele investitii sunt de natura speculativa. Or, daca de capitaluri speculative Romania ar putea sa nu aiba parte, ar fi chiar minunat! Capitalurile speculative - intrate in Romania pentru a exploata dobanzile mai ridicate decat cele de pe pietele internationale - imping in sus cursul leului, fiind responsabile de anomalia unei monede nationale mai buna decat economia nationala, o anomalie care agraveaza mereu si periculos deficitul extern, ce a intrat acum si in dizgratia agentiilor internationale de rating.
Asa ca, daca o depunctare de rating ar fi de natura sa descurajeze intrarile de capitaluri speculative, o asemenea depunctare ar fi nu de rau, ci de bine!