Pe ce mizeaza Romania "picata la mijloc" intre SUA si UE ?

Ilie Serbanescu 30.09.2002

De același autor

"Romania a picat la mijloc" - a spus presedintele Iliescu referindu-se la abordarile diferite ale Statelor Unite si Uniunii Europene in delicata si controversata problema a imunitatii militarilor americani fata de Curtea Penala Internationala de sub egida ONU.

Romania s-a grabit sa dea curs cererii Washingtonului de a scoate militarii americani de sub jurisdictia acestei instante, fiind prima, si inca singura tara europeana care a facut acest lucru.

Uniunea Europeana este suparata foc. Oficiali ai comunitatii au criticat fara menajamente demersul romanesc, iar Raportul de tara ce va fi dat publicitatii in curand de Comisia de la Bruxelles urmeaza, dupa spusele comisarului pentru Extindere Gunther Verheugen, sa dezavueze expres semnarea de catre Romania a acordului cu SUA in respectiva problema. Uniunea Europeana este suparata pentru ca nu a fost consultata si, de fapt, pentru ca Romania nu a asteptat luarea in prealabil a unei pozitii comune de catre Uniunea Europeana, asa cum ar cere regulile scrise si nescrise ale candidaturii la organizatia vest-europeana. Este vorba aici de niste reguli asumate de candidati si a caror respectare este reclamata de toti membrii plini ai Uniunii Europene, chiar daca unii, precum Germania sau Franta, sunt transanti in a considera cererea Washingtonului ca nejustificata (intrucat s-ar legifera inacceptabilul tratament "pentru unii muma, pentru altii ciuma"), iar altii, precum Marea Britanie sau Italia, cocheteaza totusi cu ideea de a se raspunde favorabil solicitarii americane.

Ceea ce a fost criticat la Bruxelles a fost laudat la Washington. Tinand seama si de participarea unor militari romani in Afganistan, Romania a devenit pe data o tara ce este oferita drept exemplu de solidaritate si prietenie la nevoie, de fidelitate fata de cauza NATO si de angajament in lupta antiterorista. Oficiali au declarat retoric ca SUA ar fi gata acum sa ofere un loc Romaniei nu numai in NATO, ci si in Vatican, daca ar aparea aceasta problema! Se pare ca nici economic faptul nu s-a lasat fara anumite consecinte. Se spune ca SUA au uzat de influenta masiva in FMI si fapt este ca board-ul institutiei a aprobat continuarea acordului cu Romania, deblocand transele doi si trei din creditul insotitor, prag pe care nu l-a depasit nici un alt guvern roman in acordurile postdecembriste cu FMI. Imediat s-a deblocat si acordul PSAL II cu Banca Mondiala, un gir in plus, alaturi de cel al FMI, cu care Romania spera sa poata obtine imprumuturi externe mai putin costisitoare si sa atraga mai multe si mai importante investitii straine.

De la Bruxelles nu vin insa aceleasi mesaje incurajatoare. Pe fond este si mai greu. Pentru Uniunea Europeana conteza criteriile economice, unde Romania sta prost. Nici Raportul de tara pe acest an nu va trece se pare Romania in randurile economiilor de piata. Dar nu este vorba numai despre asta. Exista zvonuri ca atat retragerea marelui grup bancar olandez ING din cursa pentru privatizarea BCR, cat si retinerea grupului german Hypo Vereinsbank de a participa direct la aceasta privatizare, oferindu-se doar ca interfata, si nici asta direct, ci printr-o componenta austriaca, pentru o banca ungureasca, sunt, dincolo de alte considerente economice si financiare, un fel de semnale de retorsiune pe ideea "daca jucati chiar asa cum va canta americanii, atunci va lasam sa vina americanii sa va cumpere bancile scoase la vanzare!". Dar vin americanii?

Deocamdata nu americanii au deschis portile pentru romani, fara obligativitatea vizei, ci Uniunea Europeana, deocamdata nu in America, ci in Uniunea Europeana muncesc legal sau ilegal zeci de mii de romani, de unde trimit in tara prin banci circa 1 miliard de dolari anual si probabil mai aduc inca unul in boccelute cand se intorc in tara, deocamdata nu din America, ci din Uniunea Europeana vin circa 650 de milioane de euro anual, cu titlu nerambursabil, ca ajutor in vederea pregatirii pentru aderare.

Ce este de facut? Ce s-a facut, s-a facut. S-a mers dupa preceptul "imi este mai aproape camasa decat haina".

Admiterea in NATO, care depinde hotarator de SUA, este acum, in timp ce acceptarea in UE este inca departe si cu un grad destul de ridicat de improbabilitate. Cu NATO a fost mai usor: in locul reformelor, s-au oferit ceva informatii si combatanti. Cu Uniunea Europeana, insa, reformele sunt cheia si nu merge cu inlocuitori. Or, reformele economice de structura au cam stagnat de doi ani incoace. Si este greu de crezut ca, in perspectiva alegerilor de peste doi ani, guvernul va trece la reformele necesare dar dureroase social, chiar daca va fi fost depasit hopul NATO.

Cat priveste problema punctuala in legatura cu care Romania "a picat la mijloc", tot presedintele Iliescu a spus ca, la ratificarea acordului cu SUA, Parlamentul Romaniei va tine seama de pozitia comuna adoptata intre timp de Uniunea Europeana. Dar, in contextul divergentelor in chestiune intre principalele tari din Uniune, se mizeaza probabil pe faptul ca o asemenea pozitie comuna nu va exista!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22