Previzibil esec al euforiei fara noima

Ilie Serbanescu 21.11.2007

De același autor

Banca Nationala a revizuit puternic in sus propriul pronostic asupra inflatiei la sfarsitul anului. Este o revizuire pe parcurs, care nu poate deci evita interpretarea privind ratarea tintei de inflatie pe 2007. Nu este, din pacate, o ratare la mustata, una dintre cele care pot fi puse pe seama exploziei neprevazute a preturilor la oua sau la cartofi. Este o iesire totala in decor, prezenta prognoza pentru ansamblul anului 2007 vorbind de un nivel (5,7%) mai mare cu 50% decat nivelul baza (3,9%) al tintei stabilite anterior, reconfirmata pana si in august, si cu 20% mai inalta chiar si fata de cota superioara (4,9%) a respectivei tinte.

 Este un esec deplin. Dar, Doamne pazeste, nu cumva doar al Bancii Nationale, care are in grija inflatia. Indraznim sa spunem, dimpotriva, ca nu este un esec al Bancii Nationale.

Este un esec al politicii nesabuite a intregului angrenaj economic oficial romanesc, cu guvernul in frunte, care nu numai ca nu a luat aminte la evolutiile distorsionante ale economiei de 2-3 ani incoace, la pericolele pe care acestea le prezinta pentru viitor, dar, mai grav, le-a si amplificat de fapt prin interpretari nerealiste, chiar aiuristice, ale acestor evolutii, intretinand, ba chiar stimuland o frenezie aducatoare de pagube. Cei care si-au mentinut sangele rece intr-o euforie cvasi-generalizata si au atras atentia ca, fara baze, "duduiala" economiei nu are cum sa tina, iar riscurile de instabilizare se vor tot aduna au fost taxati drept pesimisti, daca nu chiar si ignoranti in intelegerea virtutilor traiului peste plapuma proprie pe seama banului strain si la cheremul integral al acestuia. Fata de amploarea distorsiunilor si dezechilibrelor din economie, fata de amplitudinea vulnerabilitatilor acesteia, revenirea inflatiei s-ar putea doar sa deschida lista din nota de plata.

Nu poti spera la dezvoltare mizand doar pe privatizare si unde trebuie, si unde nu trebuie, fara programe solide de investitii publice in infrastructura rutiera, feroviara si sociala (scoli, spitale, aductiuni de apa si canalizare). Si nu poate reprezenta decat irosire a banului public daca investitiile publice se rezuma la atribuiri de contracte catre clientela politica. Nu poti conta pe crestere economica sustinuta doar in ideea ca vor veni si iar vor veni investitii straine, fara un program de promovare (si nu neaparat de ajutorare) a capitalului autohton. Nu poate fi durabila o crestere economica obtinuta intr-o masura disproportionat de mare pe seama importurilor. Nu poate fi vorba de o economie cu adevarat infloritoare cea in care tot ce arata bine la un moment dat (crestere economica, inflatie in scadere si moneda nationala in ascensiune) este realizat pe seama si cu pretul adancirii deficitului extern. Apropo de inflatie, caci despre aceasta discutam acum, nu poate dura o tendinta de scadere a acesteia cand s-a obtinut nu prin restructurare economica, ci prin mijloace strict monetare si, mai ales, pe seama aprecierii artificiale a monedei nationale, adica, in fond, pe seama adancirii deficitului extern.

 Toate acestea exista de ani si ani. Unii insa parca le-ar descoperi de-abia acum. Unii oficiali romani se fac chiar ca nu le vad nici acum. D-l Isarescu, nevoit sa schimbe macazul dupa ratarea tintei de inflatie pe care institutia domniei sale si-o propusese, s-a decis acum sa vorbeasca in clar: deficitele externe sunt nesustenabile; politica monetara si-a epuizat posibilitatile de a infrana inflatia; a venit timpul sa muncim mai mult si sa consumam mai putin. Daca acestea sunt mesajele pana si ale guvernatorului bancii centrale, cam inseamna ca-i de rau!

Mai ales ca tot felul de investitori straini si agentii de rating - care, din motive necunoscute, s-au facut si ele pana acum ca nu vad exact cum sta treaba - au inceput sa descopere ca Romania are un deficit extern nesanatos si nesustenabil si alte asemenea. De aceea, revizuirea in sus a tintelor de inflatie ar putea fi numai inceputul necesarei reveniri cu picioarele pe pamant. Si, cand revii cu picioarele pe pamant, intotdeauna exista un cost. Urmeaza sa vedem cat va fi de mare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22