De același autor
Sindicatele din energetica au intreprins un demers salutar: au acuzat, cu argumente temeinice, bazate pe acte fara tagada, ca peste 8 milioane de consumatori de electricitate au fost pur si simplu jefuiti de catre intermediari ai pietei (asa-numitii "baieti destepti", cum le spunea o data presedintele Basescu) prin faptul ca, in timp ce acestia au preluat aproape toata energia electrica produsa ieftin din surse hidro, cei 8 milioane de consumatori n-au avut acces decat submarginal la aceasta energie. Dumitru Chirita, presedintele Federatiei "Energia mileniului III", semnala ca "toti consumatorii au putut vedea pe spatele facturilor de la Electrica faptul ca ponderea electricitatii produse de Hidroelectrica la acoperirea consumului populatiei a fost in realitate de 0,02%"! De acest procent ridicol - de numai 0,02 % - a ajuns sa se mai bucure populatia de energia produsa ieftin in hidrocentrale, obligata fiind deci sa cumpere practic energia produsa scump in Romania. Sa nu ne miram, ca atare, de tarifele in crestere care lovesc mereu si mereu mai dur in paturile nevoiase ale populatiei.
Din pacate, demersul sindicatelor din energetica este tardiv si mai are si o adresa gresita. Tardiv, pentru ca intervine dupa ce jaful s-a produs si nu numai ca nu se mai poate face nimic pentru eventuale recuperari, dar si pentru ca viitorul energiei produse ieftin din surse hidro apare ca si amanetat si, in esenta, situatia de pana acum se va prelungi pe mai departe. De ce sindicatele din energetica se trezesc abia acum?! Au existat atentionari de ani de zile ca avea sa se intample ceea ce s-a intamplat. Imposibil, de pilda, ca la urechea sindicatelor din energetica sa nu fi ajuns ceea ce subsemnatul acestor randuri a spus si iar a spus in domeniu atragand atentia care va fi soarta energiei ieftine din surse hidro in conditiile asa-zisei liberalizari a pietei. Demersul sindicatelor nu este acum decat o plangere fata de un furt, cand putea fi o actiune mult mai eficienta de prevenire a unui furt.
Adresa este gresita. Sindicatele acuza de toate cele Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care, prin reglementarile emise, a permis si incurajat jefuirea populatiei prin deposedarea acesteia de accesul la energia produsa ieftin in hidrocentrale. Aparent adresa ar fi cea nimerita! Numai ca in Romania - spre deosebire de un stat normal - Autoritatea de Reglementare este o jalnica marioneta in mana autoritatilor. Raspunsul ANRE adresat sindicatelor este cea mai buna dovada in acest sens. Din raspuns reiese clar ca ANRE nu este inzestrata cu imputernicirile necesare atingerii scopului pentru care a fost creata: sa reglementeze in interesul consumatorilor segmentul de piata nesupus concurentei. Este absolut obiectiv ca a devenit astfel o institutie de mintit oamenii, de parafat manevrele autoritatilor si de acoperit afacerile clientelare ale acestora.
Protestul - cu sanse sau mai ales fara sanse - trebuia adresat adevaratilor responsabili de acest jaf al populatiei: Comisia de la Bruxelles a UE, care a impus Romaniei, ca o conditie a aderarii, liberalizarea pietei energiei, fara sa fi existat vreo premisa in acest sens, si guvernul de la Bucuresti, care, atat in vremea cabinetului Nastase, cat si in vremea cabinetului Tariceanu, a montat si infaptuit aceasta liberalizare in favoarea unor interese clientelare pe seama populatiei.
Despre ce liberalizare putea fi vorba in masura in care in sectorul crucial al productiei de energie electrica exista un unic proprietar (statul), iar unitatile producatoare furnizau energie electrica la costuri net discrepante, dar nu atat din motive tehnologice, cat mai ales din motive naturale, in timp ce in sistem era nevoie pentru acoperirea consumului de productia tuturor acestora, indiferent de rentabilitate si performanta. O liberalizare impusa artificial nu putea sa duca decat unde a dus: scoaterea la vanzare libera a insemnat contractari doar in cazul energiei produse ieftin, caci in cea produsa scump n-a fost, evident, nimeni interesat! Si astfel energia produsa ieftin din surse hidro a fost confiscata prin contracte (clientelare incheiate cu "baieti destepti"), in timp ce populatiei nu i-a mai ramas sa se aprovizioneze decat din energia produsa scump! Daca la asa ceva duce o liberalizare, atunci aceasta trebuie contramandata. Un asemenea lucru era de cerut de catre sindicate. Cerinta trebuia adresata atat guvernului roman, cat si Comisiei de la Bruxelles. Caci Comisia de la Bruxelles ne-a pacalit: ne-a impus ca o conditie a aderarii liberalizarea pietei energiei si cand am intrat efectiv in UE constatam ca nu prea aplica nimeni aceasta liberalizare si unii declara ca nici nu au vreo intentie s-o faca. Numai Romania o face, pe seama populatiei ei, cea mai nevoiasa din UE.
Energia electrica din surse hidro se produce in baza unui monopol natural - amplasamentele favorabile lasate de Dumnezeu romanilor - iar valorificarea energetica a acestor amplasamente s-a facut prin eforturile materiale si umane ale poporului roman si ale nimanui altcuiva. Ca atare, productia de electricitate din surse hidro nu poate apartine decat populatiei si nimanui altcuiva, nici prin livrari catre diferite firme in baza unor contracte comerciale, nici prin participatii private la capitalul Hidroelectrica. Aceasta productie trebuie sa ajunga integral la populatie si doar eventualul surplus peste consumul populatiei sa formeze obiect de vanzare libera. Daca se procedeaza altfel nu se ajunge decat la un jaf pe seama populatiei!