Scaderea populatiei - cea mai grava problema a Romaniei

Ilie Serbanescu 03.08.2007

De același autor

O jalnica, dezonoranta si ruinatoare lipsa de preocupare se manifesta din partea decidentilor din Romania fata de cea mai grava dintre problemele acestei tari: scaderea populatiei. Nu este o scadere oarecare, ci una de o amploare nebanuita, care ameninta cu extinctia natiunea romana. Romania a pierdut in ultimii 15 ani, potrivit statisticilor oficiale, peste 1,5 milioane de locuitori, responsabile fiind scaderea natalitatii si plecarea in bejenie a romanilor in cautarea unui trai mai decent prin alte zari. O treime din aceasta pierdere este neta, caci provine din reducerea masiva a natalitatii, desi nici celelalte doua treimi nu produc mai putine ingrijorari, caci cei ce au plecat nu se vor mai intoarce probabil inapoi. In general, tarile care cunosc natalitati reduse - de regula tari dezvoltate - isi compenseaza scaderea populatiei proprii cu imigratie. Or, in cazul Romaniei, emigratia accelereaza profund efectele declinului nasterilor.

 Previziunile sunt infiorante. Si sa tinem cont de faptul, dovedit de experienta, ca previziunile demografice nu se insala niciodata, ca au cea mai ridicata rata de confirmare in realitati. Deja in 2050 vom fi mai putini de 16,7 milioane de oameni! Aceasta, potrivit previziunilor  Centrului de Cercetari Demografice din Romania. Estimarile ONU vorbesc de o populatie sub 15 milioane!

Si cetateni activi, apti de munca, vor mai fi doar vreo 6,8 milioane! Vor avea de intretinut insa vreo 10 milioane de semeni inactivi, care, in ciuda scaderii aiuritoare a populatiei pe plan de ansamblu, vor fi totusi chiar mai multi decat sunt acum! Semn vizibil al procesului de "imbatranire" a populatiei.

Cum sa te descurci ca tara in confruntare cu o asemenea situatie? Imbatranirea populatiei, pe fondul scaderii populatiei - cu consecinta dramatica a faptului ca mereu mai putini activi vor trebui sa intretina mereu mai multi inactivi, punand la pamant orice sistem de protectie sociala prin asistenta publica sau prin asigurari private -, confrunta toate tarile dezvoltate ale Europei. Dar aproape nicaieri nu in coordonatele dramatice din Romania! Populatia in varsta va reprezenta in 2050 aproape 40% din total, fata de 19% in 2005, ceea ce inseamna ca vor fi 85 de varstnici la 100 de adulti, fata de 34 in prezent.

In plus, si aceasta este marea problema, Romania trebuie sa infrunte respectivele fenomene demografice de tip tara dezvoltata cu o economie (si deci cu resurse) de tip tara subdezvoltata. Si pana sa ajunga Romania cumva la vreun nivel cat de cat comparabil cu tarile dezvoltate confruntate cu acest fenomen, este foarte posibil ca Romania sa capoteze social si institutional, putand fi primul caz de clacaj uman in fata imbatranirii populatiei. Aceasta, dincolo de perspectiva extinctiei in sine a semintiei romane, daca mai intereseaza pe cineva aceasta problema!

Cine sa se mai gandeasca insa la astfel de probleme?! Clasa politica - ce are, vrea-nu vrea, in responsabilitate problema - nu are nici un gand la aceasta. Este prea ocupata cu propria imbogatire, careia ii dedica practic toata activitatea si tot timpul. Iar daca, in scopuri electorale si inaintea alegerilor, se mai invredniceste de niscai masuri sociale, nu ia oricum in considerare decat probleme pe termen scurt, cu impact in orizonturi apropiate, si nicidecum probleme cu bataie lunga si efecte in decenii, cum sunt cele demografice.

Varstnicii, in mod obiectiv, isi vor consolida statutul de cel mai defavorizat segment al societatii, iar sistemul de pensii va intra in criza cronica. Este o himera ca acesta va fi salvat de pensiile private. Pentru a tine in viata sistemul de pensii in ansamblu, statul va trebui, printr-o fiscalitate mereu mai apasatoare, sa supuna populatia activa unei presiuni dramatice. Sa tinem cont ca finantarea pensiilor pune probleme acum, cand unul din sapte locuitori este in varsta de peste 65 de ani, iar pensia medie reprezinta doar 30% din salariul mediu. Nu este greu de imaginat ce efort financiar va trebui sa existe in 2050, cand unul doar din trei locuitori va fi in varsta de peste 65 de ani. Ori insusi statul va da faliment, ori pensiile in raport cu salariile vor scadea si mai mult. Nu ne mai referim la cresterile de tip electoral ale pensiilor spre un raport pensie/salariu de 45% medie, asupra carora s-au inteles PNL si PSD, pentru ca acest lucru reprezinta delir si, pana la urma, nu va rezista in practica daca noului nivel i se va forta aplicarea.

S-ar putea ca inevitabila presiune fiscala sa devina treptat atat de mare, incat va face pur si simplu neatragatoare derularea de afaceri in Romania, ceea ce va constitui mereu mai pronuntat cea mai grava implicatie a scaderii populatiei, chiar daca de disparitia romanilor ca natiune nu se va sinchisi nimeni!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22