"Dreptate până la capăt": PSD şi puciul constituţional din 2012

Ioan Stanomir 04.08.2015
SHARE 14

Puciul din vara lui 2012 întruchipează modelul USL, model pe care Victor Ponta nu l-a renegat, în pofida acrobaţiilor sale diplomatice.

 

La trei ani de momentul puciului cons­ti­tuţional din 2012, Victor Ponta îşi re­con­firmă, pe Facebook, calitatea de om po­li­tic impenitent în demagogia sa. Evocarea zilei de 29 iulie 2012 este şi ocazia de a realiza una din­tre acele comparaţii care au darul de a ofensa me­moria victimelor co­mu­nis­te. Echivalenţa dintre re­gi­mul Băsescu şi ordinea to­talitară comunistă este ge­nul de formulă politică ce dezonorează şi descalifică. În cazul lui Victor Ponta, ea marchează fidelitatea fa­ţă de un crez şi faţă de o conduită ins­ti­tuţională. Primul ministru se distribuie, ală­turi de colegul de lupte Crin An­to­nescu, în postura mitică de apărători ai li­bertăţilor populare.

 

Învăluit în hlamida sa de erou, Victor Pon­ta descoperă şi motivaţia ascunsă a pră­buşirii carierei sale. Asemenea mai tututor eroilor acestei ţări, domnia sa este victima uneltirilor şi răzbunărilor mârşave. Vina sa este de a fi fost un autentic tribun, care a vorbit în numele naţiunii, în zilele lui iulie 2012. Căderea de acum este preţul pe care îl plăteşte pentru această cutezanţă de a fi înfruntat tirania şi acoliţii ei:

 

„Pentru mine ziua de 29 iulie va rămâne în­totdeauna un moment extraordinar, comparabil doar cu ziua de 22 decembrie 1989. În 2012 a fost ziua în care 7,4 mi­lioane de cetățeni au votat la Referendum ca să își ia țara înapoi de la un personaj politic sinistru - Băsescu, un Regim bru­tal și detestat la fel ca cel comunist și un Sistem de Propagandă la fel de feroce și pu­ternic atunci, ca şi acum.

 

Crin Antonescu și cu mine am fost atunci liderii ace­lui fenomen excepțional - avem meritul de a-l fi re­prezentat și vina de a nu fi dus la capăt voința oa­menilor. (...) Și era de aș­teptat ca eu și Crin (plus Liviu Dragnea, Radu Stroe și mulți alți inițiatori) să plătim prețul pentru «în­drăzneala» de atunci“.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1324/foto_stanomir.jpg

Liderii USL - Daniel Constantin, Crin Antonescu şi Victor Ponta - la un miting pentru suspendarea preşedintelui Băsescu (Iaşi, iulie 2012)

 

Dincolo de retorica grandilocventă, in­vo­carea moştenirii USL este legitimă. În tot ceea ce a avut mai toxic, populist şi vi­ru­lent, guvernarea Ponta a dus la în­de­pli­nire, cu fidelitate, programul politic al USL. Victor Ponta s-a dorit a fi exponentul acestei uri pe ale cărei temelii s-a ivit USL însăşi. Despărţirea de Crin Antonescu a fost ocazia de a-şi asuma, în totalitate şi fă­ră rezerve, această misiune istorică de lichidare a regimului Băsescu. Tiradele în­dreptate împotriva DNA sunt acompaniate de referinţele, previzibile, la relaţia dintre această instituţie şi fostul preşedinte. În economia acestei naraţiuni pe care o pune în circulaţie Victor Ponta, inamicul care blochează activitatea altruistă a sa şi a co­legilor săi este acea parte din organele sta­tului care rămâne dedicată unui difuz, dar nu mai puţin periculos „băsism“.

 

Victor Ponta are dreptate să evoce vara lui 2012 ca pe unul dintre acele momente ca­re îi încununează biografia publică. Puciul constituţional de atunci este expresia ace­lei filosofii politice pe care Victor Ponta nu a abandonat-o niciodată. Credinţa în su­veranitatea nelimitată a parlamentului este cheia de boltă a viziunii care îi asi­gu­ră supravieţuirea. Votul din Camera De­pu­taţilor în chestiunea cererii de urmărire penală este expresia aceleiaşi determinări de a face să triumfe arbitrariul, în contra le­gii fundamentale.

 

Puciul din vara lui 2012 întruchipează mo­delul USL, model pe care Victor Ponta nu l-a renegat, în pofida acrobaţiilor sale di­plomatice. Ţelul majorităţii parlamentare de atunci era unul dublu: consfinţirea do­minaţiei sale, pe de o parte, lichidarea ins­tituţiilor ce exercitau o formă de control, pe de altă parte. Vara lui 2012 a însemnat, înainte de toate, aşa cum au notat ofi­cia­lităţile europene, o succesiune de abuzuri constituţionale. Decapitarea Avocatului Po­porului şi atacurile la adresa Curţii Constituţionale au tradus această ambiţie de subordonare a statului, în integralitatea sa. Domesticirea justiţiei independente era parte din acest plan de acţiune stra­te­gică. Invocarea suveranităţii naţiunii jus­tifica subminarea domniei legii.

 

Din acel moment, al verii lui 2012, Victor Pon­ta a ilustrat această atitudine ambiguă şi ipocrită în raport cu valorile statului de drept. Angajamentele luate oficial au fost du­blate de acordarea unui sprijin complice iniţiativelor legislative care vizau eli­mi­narea unor garanţii ce permit lupta efec­tivă împotriva corupţiei. Idealul ultim al lui Victor Ponta a fost, în aceşti trei ani, unul singur: consolidarea autorităţii cer­cului său de intimi politici, în detrimentul transparenţei guvernării. Paradigma USL, fondată pe resentiment, a fost cărămida ideologică a regimului său.

 

Simbolic, vara lui 2012 este legătura care îi uneşte pe Victor Ponta şi pe preşedintele in­terimar al PSD, Liviu Dragnea. Re­fe­ren­du­mul din 2012, elogiat de Victor Ponta ca un moment de apoteoză a democraţiei, e cel în cadrul căruia Liviu Dragnea şi-a exer­ci­tat, fără ezitare, talentele de or­ga­nizator. Consfinţirea dominaţiei elitei lo­cale clep­to­cratice la nivelul PSD este un de­taliu care nu poate fi ignorat. Ceea ce nu se schim­bă, în noul context, este osti­li­ta­tea faţă de ideea de egalitate în faţa le­gii. Apărarea pri­vile­giilor rămâne agenda ca­re defineşte PSD. Moştenirea USL este du­să mai departe.

Comentarii 14

Horatiu - 08-15-2015

La fel ca Si atunci, urmasiii comunistilor, pesedistii de azi, au reusit, gratie tradarii liberalilor, sa puna mana pe aproape toata puterea, dupa care s-au descotorosit de lacomii liberali. Nu au plecat insa cu mana goala. L-au luat pe Tariceanu care nici el nu a plecat cu mana goala din PNL. A plecat cu o halca. PNL primeste, azi, pretul tradarii. La fel ca toti liberaloizii, votanti, care i-au girat electoral in ultimii 10 ani...

Răspunde

PSD, blestemul auroral.. - 08-15-2015

Violenta ca politica de partid cultivata de PSD nu este o strategie a ultimilor doi ani. Mostenirea istorica a violentei e mai veche chiar si decat anii tulburi `90. Cartile de istorie stau marturie asupra faptului ca acest partid are in ADN-ul sau violenta, delatiunea, santajul, ura ca forma de constructie sociala. Ceea ce este insa ingrijorator si terifiant totodata este faptul ca simpatizantii, membrii, adoratorii acestui partid, electoratul de televizor, cei aproape 40% cu care se lauda, adera la acest program de apologie a violentei, manifesta o adevarata fascinatie pentru discursul urii, pentru cultivarea acestei rupturi schizoide in societate in intregul ei.

Răspunde

Observantul - 08-10-2015

Pentru Mihai 2: A se citi articolul "Melanconic, despre democratie" iulie curent, tot "22", autor A.Plesu; cit se poate de clar.

Răspunde

ronea - 08-07-2015

Eu zic sa mai citesti un pic si sa cauti sa intelegi fondul problemei lasind detaliile de forma la o parte. NASDP a ajuns cel mai important partid in parlment dupa alegerile din 1932 (cum? -prin vot), iar la votul cerut de Hitler Parlamentului german pentru "imputernicirea guvernului" in 1933, 444 de parlamentari au votat pentru si 94 impotriva. deci perfect democratic, nu? In fine, sa fii anticomunist, trebuie sa intelegi si tu, nu este o obsesie, ci este o DATORIE cetateneasca a oricarui individ care traieste intr-o democratie.

Răspunde

MIHAI 2 - 08-06-2015

La Inalta Curte exista mai multe intrari. Prin lateral, prin curte , intra persoanele care vin la instanta cu treburi judiciare. Inclusiv avocatii. Prin spate . pe poarta dinspre strada I L Caragiale. intra dubele in care sunt adusi retinutii sau arestatii care sunt condusi apoi in cladire prin intrari umbroase si diverse tuneluri dosnice. Direct din Batistei, pe usa principala intra doar judecatorii si personalul instantei. Mai intra si procurorii, desi ei ar trebui parca sa intre pe aceeasi usa cu avocatii. Acea intrare principala este pazita ferm de jandarmi care nu ingaduie derogari decat eventual pentru persoane care au aprobarea expresa a doamnei Livia Stanciu. Saptamana asta s-au vazut la televiyor imagini cu Udrea, Cocos sau Bica intrand, cum era si normal, prin curte. Si Blaga a intrat astazi tot prin curte. Cetateanul Traian Basescu a intrat insa pe usa principala dinspre Batistei. Cum dansul nu este nici judecator, nici procuror, nici grefier si in general nu mai este NIMIC devine clar ca a beneficiat de o aprobare speciala, extrem de IMPARTIALA, data de doamna Livia Stanciu. O mica intamplare din culisele statului de drept romanesc care ne permite sa anticipam cam cum se vor sfarsi procesele care au ca obiect furaciunile lui TB.

Răspunde

BASCA - 08-06-2015

Tartorul principal a fost Voiculescu si famiglia.Basescu,un om prea autonom si dur cu apropiatii,fara mama si fara tata,a facut posibila monstruoasa coalitie.Declicul insa,a fost facut de Adolf Antonescu care si-a dorit foarte mult Cotroceniul.PSD venea cu armata regulata.Au fost infranti de Kaiser si de visul lui El Crin,in care i s-a aratat imaginea ridicola a unei sageti alaturi de un ciocan si-o secera.

Răspunde

Horatiu Coman - 08-05-2015

Felicitari pentru articol, d-le Stanomir ! Ati punctat excelent paradigma FSN-ista care a motivat atacul capeteniilor USL-iste la adresa independentei justitiei si a statului de drept in vara teribila a anului 2012; atavismul antidemocratic al tuturor celor care nu au luat, din timp, distanta fata de modelul fondator postdecembrist : Ion Iliescu. Sa le fie rusine ! (asaa, la gramada...)

Răspunde

Joaquin Murieta - 08-05-2015

Minti ! Hitler a fost invins in alegerile prezidentiale si NSDAP nu a trecut nici-o-data de 33% din votul popular. In plus sprijinul pentru Hitler in NSDAP se erodase deja si probabil fara noaptea cutitelor lungi NSDAP ar fi ales alt conducator. Obsesia anti-comunista si anti-socialista care ti-a luat mintile si tie si presedintelui Germaniei de atunci, Hindemburg, l-a adus pe Hitler la putere. Obsesia anti-comunista exista in SUA si GB atunci si exista si azi in SUA, GB si mai nou Romania. Multi Englezi si Americani au fost arestati de in-justitia lor ( ca justitie nu poate fi numita ) doar pentru ca erau negri si/sau aveau idei de stanga iar in Romania obsesia anti-comunista a CCR a inventat 18,2 milioane de Romani inexistenti doar pentru a mentine tiranul ne-votat de popor la palat.

Răspunde

Traian B - 08-05-2015

D le Mihai2 dupa mine statul de drept se compune din cele trei puteri ale sale legislativa, executiva si judecatoreasca. Parlamentul nu este putere absoluta. De ce parlamentu incalca zilnic puterea judecatoreasca? Aveti o parere total gresita despre stat de drept sau sinteti postac platit cu 30 de bani. In acest caz va inteleg. Suferiti cu duhul.

Răspunde

mihailstanciu - 08-05-2015

A devenit obisnuit ca Ponta sa fie considerat vinovatul principal al puciului din 2012.N u este chiar asa .Ponta este vinovatul cu gura cea mai mare. Crin Antonescu,datorita obsesiei prezidentiale,pare a fi fost motorul puciului(o spune si TB).Faptul ca acum tace in timp ce Ponta vorbeste nu il face mai putin vinovat.Rolul lui Voiculescu pare pierdut in ceata,desi a fost creierul primei si celei de a doua suspendari.Remarcabila ramane insa absenta aproape totala a oricarei mea culpa din partea participantilor la o lovitura de stat(fie ea si parlamentara)intr-o tara din Europa in secolul XXI.Ei cred ca tecere egal uitare.Ponta si pesedistii se lauda,consecventi in dispretul pe care il au fata de democratie.Dar ceilalti?O rban,Atanasiu,I Iohannis,Gorghiu,ori tac,ori schimba vorba,ori "nu regreta ce au facut atunci".Cum occidentul nu numai ca a impiedict aceasta lovitura de stat dar si stie foarte bine participantii,cum cred acesti pucisti ca vor fi priviti ajunsi,deja sau in viitor,la guvernare?Real politik?

Răspunde

MIHAI 2 - 08-05-2015

#ronea Evident ca nu pot accepta rafinamentul de gandire conform caruia VOTUL POPULAR INSTITUTIONALIZAT este o modalitate de aparare a omenirii de flagelul VOTULUI POPULAR pur si simplu. Pentru ca asta argumentati Dvs - ca daca in Germania nazista ar fi existat un sistem de VOT POPULAR INSTITUTIONALIZAT ascensiunea lui Hitler ar fi fost stopata. Exemplul Dvs este totusi neconvingator de vreme ce in respectiva Germanie nu s-au mai organizat alegeri dupa celebrul vot popular - unul singur - dat lui Hitler , iar continuarea absurda de catre nemti a razbaoiului putea avea si alte explicatii decat dragostea fata de Furer , ca de exemplu teama de ce urmau sa le faca rusii. Oricum cred ca romanii specializati in intoarcearea armelor si pactizarea azi cu dusmanul de ieri nu au nici un cuvant de spus pe tema consecventei germane in razboaiele purtate. Revenind la votul intstitutionalizat as reaminti ca prin 2012 in Romania s-a mai utilizat un astfel de truc verbal - se spunea ca statul de drept ne protejeaza de TIRANIA MAJORITATII. Inca o vorba care ascundea aceeasi tendinta de a submina autoritatea VOTULUI POPULAR pur si simplu care genera pe vremuri MAJORITATI LEGITIME - ehehei sperantele din 1989 - dar care acum a devenit neconvenabil. Chiar PRIMITIV fiind eu cred ca am aritmetica si bunul simt de partea mea cand afirm ca diluarea autoritatii VOTULUI POPULAR prin diverse mijloace de INSTITUTIONALIZARE constituie o indepartare de democratie, mai ales cand absolut fiecare act al parlamentului ales de popor si al Guvernului aferent este torpilat de ENTITATILE INSTITUTIONALIZARII. . Probabil ca in lumea globala aceasta - diluarea democratiei directe - este o evolutie obligatorie , odata cu aparitia unor giganti precum Uniunea Europeana care are de sfaramat o multime de bariere nationale administrative si culturale pentru un scop care poate scuza mijloacele. Daca este asa noua abordare trebuie asumata insa deschis , iar cine accepta puciul ca arma legitima de lupta sa si-l asume, nu sa il inventeze in ograda primitivilor lor adversari care lupta , precum in Anglia secolului 19 doar in vetustul Parlament. In plus daca suntem mandrii ca suntem institutionali , sa nu ne mai suparam pe alti conducatori de conglomerate - ca de pilda pe Putin sau pe conducatorii Chinei - care si ei INSTITUTIONALIZEAZA LA GREU tocind in stil quasi romanesc VOTUL POPULAR pur si simplu.

Răspunde

ronea - 08-04-2015

MIHAI2: aveti o intelegere primitiva asupra democratiei si statului de drept, fabricata de televiziune. Stat de drept est vot pupular institutionalizat. Acest al doile termen al definitiei va scapa cu desavarsire, desi este bine stabilit si cunoscut de multa vreme. Nu doar ca Adolf Hitler a ajuns la putere prin vot popular, dar a si avut un sprijin popular masiv pe tot timpul mandatului, incit daca s-ar fi reorganizat alegeri in Germania in fiecare an, Hitler le-ar fi cistigat detasat de fiecare data. Totul era, nu uitati cu avizul Parlamentului german care la vot a dat mana libera guvernului asa cum se mai da si la noi in vacanta parlamentara, doar ca pe o durata ceva mai lunga... Dupa modul de a intelege democratia pe care il aveti, Germania nazista era deci un stat de drept, totul era perfect, chiar mai bine ca in SUA si Anglia ca nu mai aveau interpusi gen Curte Constitutionala. Ei bine lumea zice ca nu prea era democratie (sic!), si problema vine tocmai de la cel de al doilea termen al definitiei pa care il uitati: institutionalizat. Dupa cum vedeti nu e doar esential, dar e chiar mai important ca primul.

Răspunde

Florian - 08-04-2015

Dle.Mihai.2, citesc si recitesc cele scrise de dumneata,la fel ca tot ce se antampla an Romania ,TOT ce se antampla an aceasta tara iubita este : ANORMAL ca si modul de gandire al majoritatii oamenilor si al Dl. Mihai.2

Răspunde

MIHAI 2 - 08-04-2015

Un articol care expune cinstit si fara jene inutile optiunea pentru notiunea cetoasa de STAT DE DREPT care permite guvernarea ex butonata a tarii prin entitati releu care nu au fost alese prin vot popular: Curtea Constitutionala, DNA, Avocatul Poporului , Consiliul Fiscal, Consiliul Legislativ ori, mai nou , Supraguvernul lui Isarescu. Sigur , un presedinte slab precum Johannis , ori lipsit de scrupule precum Basescu - in masura in care canta in corul STATULUI DE DREPT constituie un element ajutator intrucat voturile de la prezidentiale dau si un flavour de democratie. Evident ca adeptilor unei asemenea abordari Parlamentul le va parea o excrescenta amenintatoare, iar votul popular dat parlamentarilor un moft. Problema este ca odata instituit si bazat pe filosofia nesubordonarii fata de vointa populara STATUL DE DREPT se va autoproteja inclusiv impotriva celor care ii reclama viciile de functionare. A se vedea cazul Rarinca. In schimb cel mai odios Parlament si apendicele lui, Guvernul care traieste cat vor parlamentarii se vor afla mereu sub spectrul votului popular dat odata la 4 ani, dar pe care nemuritorul si intangibilul STAT DE DREPT il lipseste de orice relevanta.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22