IN MEMORIAM: ALEXANDRU GEORGE (6.04.1930-28.09.2012). Vocaţia libertăţii

Ioan Stanomir 02.10.2012

De același autor

Odată cu dispariţia lui Alexandru Geor­ge, ne apropiem de sfârşitul unei epoci şi al unei promoţii in­telectuale. Prin biografie, scris şi for­maţie spi­rituală, Alexandru George aparţine liniei postmaioresciene şi post­lovi­nesciene. În orice istorie ro­mânească a ideilor de libertate şi mo­deraţie, nu­mele său este un reper esenţial, fără de care renaşterea gân­dirii critice în anii de după 1965 nu poate fi în­ţe­leasă. Ostil oricărei dog­matici, Ale­xandru George a dus mai departe, în cele două decenii ce au urmat anului 1989, tradiţia ce urcă pâ­nă la pa­şoptism şi vocaţia sa li­bertară.

Liberal clasic, cu gust pentru po­lemică şi marcat de ostilitatea im­placabilă pentru totalitarism şi me­sianismele seculare, Alexandru Geor­ge este afin cu verticalitatea pro­fe­tică a lui Mihail Fărcăşanu. Fana­tis­mele epocii cu care a fost con­tem­poran nu l-au afectat. Om al Ro­mâ­niei Vechi şi cetăţean al Europei, chiar şi atunci când vieţuia în pân­tecele republicii populare, Alexandru George a fost, până la ultimele sale in­tervenţii publice, franctirorul ce sal­vează onoarea unei bresle şi a unei naţiuni.

În ceea ce a avut mai profund, tra­iectoria lui Alexandru George s-a hră­nit din fidelitatea faţă de codul cul­tu­ral şi antropologic interbelic. Prin lec­turi şi stilul scriiturii sale critice şi ide­ologice, Alexandru George este mai aproape de Eugen Lovinescu sau de Pompiliu Constantinescu decât de cei care erau colegi în coloanele de revistă. Ca şi Radu Petrescu, Cos­ta­che Olăreanu, Iordan Chimet, Tudor Ţopa ori Mircea Horia Simionescu, Ale­xandru George ilustrează acest pa­radox al educaţiei clasice ce po­ten­ţează vocaţia sa literară de inovator. Metanaraţiunile şi prozele sale de­ca­dente sunt printre cele mai in­te­re­sante tentative postbelice de a ieşi din cercul sufocant al realismului ghi­dat ideologic. Textele sale se înscriu în acest curent subteran ce îşi are originile în deceniul şi jumătate de emigraţie interioară. Marginalitatea so­cială şi intelectuală a fost şi şansa oferită de a explora teritorii ale ima­ginaţiei şi libertăţii literare.

Despărţirea de Alexandru George es­te despărţirea de un timp a cărui em­blemă strălucită şi iconoclastă a fost, timp de atâtea decenii. Critic „bur­ghez“, intelectual liberal şi refor­ma­tor al prozei, Alexandru George este parte din făcliile ce luminează, celor de astăzi, drumul spre viitorul ve­gheat de moştenirea lovinesciană.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22