In Parlament a fost aprins chibritul

Ioana Ene Dogioiu 10.06.2015

De același autor

Refuzul Camerei Deputatilor de incuviintare a solicitarii DNA pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Victor Ponta pentru conflict de interese mi se pare cu mult mai mult decat o noua obstructionare a Justitiei de catre majoritatea parlamentara.

Cred ca ne aflam la inceputul uneia dintre cele mai teribile perioade din istoria Romaniei, in care vor fi puse in pericol, daca nu chiar distruse, unele dintre cele mai importante realizari ale Romaniei - independenta Justitiei, anticoruptia si chiar statutul european.

Si ma bazez exact pe declaratia facuta de Victor Ponta dupa anuntarea rezultatului votului zdrobitor impotriva Justitiei: "Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau si cred ca Parlamentul si Guvernul au obligatia de a respecta Constitutia si de a-i apara mai ales pe altii, pentru ca altii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia sa-l am. La asta trebuie sa ne gandim de acum incolo".

Deci, ne spune Victor Ponta, Guvernul si Parlamentul trebuie sa-i apere pe oamenii simpli de Justitia, inteleg, abuziva. Care oameni simpli? Ca nu stiu cati oameni simpli sunt in conflict de interese, nu stiu cati iau spagi de milioane, fac evaziune de sute de mii de euro sau spala bani. Sau poate se refera la acei "simpli" care le fac pe toate, dar au ghinionul de a nu fi aparati de o imunitate, asemeni "simplilor" aflati in ancheta sau in puscarie. Pe ei trebuie sa-i apere Guvernul si Parlamentul? Ca altii eu nu vad sa aiba nevoie de aparare.
 

PUBLICITATE
 

Daca ne aducem aminte ca luni Calin Popescu Tariceanu anunta constitutirea unei comisii speciale pentru evaluarea democratiei si a statului de drept, se vede, cred, ca ofensiva asupra Justitiei, atat la nivel legislativ, cat si la nivel institutional, este explicita si oficala.

Avem deja in Parlament 20 de initiative legislative menite sa ciunteasca in toate felurile codurile penale, dar si sa schimbe legea raspunderii magistratilor, un instrument perfect de santaj. Vedem ca CSM este presat sa dea rapid un punct de vedere, intr-o saptamana, desi presedintele ICCJ si presedintele CSM cer un termen de doua saptamani. Da, presedintele poate refuza o data sa le promulge, dupa care este legat de maini.

DNA poate fi reorganizat si prin ordonanta de urgenta, asa cum intentiona sa o faca si ministrul Tudor Chiuariu in Guvernul Tariceanu. Presupun ca actualul presedinte al Senatului n-a uitat modelul.

Si daca nu se poate obtine chiar totul, ma gandesc ca merge si o suspendare a presedintelui, pentru ca in luna de interimat Calin Popescu Tariceanu sa desavarseasca opera.

Presedintele Iohannis si-a radicalizat discursul. Razboiul cu Victor Ponta este pare-se total, dupa declaratiile dlui Iohannis de marti seara. Da, presedintele are dreptate cand spune ca premierul a sacrificat interesul national si cand vorbeste de cele doua Romanii.

Dar cred ca interesul national e ultima grija a lui Victor Ponta si a celor din spatele sau. Si mai grav mi se pare ca presedintele nu prea are parghii sa apere cu adevarat interesul national. El e, ce teribila ironie!, in mana generalului Oprea de care depinde majoritatea lui Ponta.

Sunt doua lucruri care cred ca fac asaltul asupra Justitiei mai rau decat in 2012.

Pe de-o parte, este foarte posibil, pe alocuri deja vizibil, ca el sa se bazeze si pe complicitatea unei parti din Justitie, foarte vocala de altfel, si la randul ei terifiata de felul in care decurge anticoruptia, care sa sustina modificarile legislative si institutionale cele mai odioase. Va intreb, oare dna Costiniu, cu sotul condamnat pentru coruptie, si Asociatia Magistratilor, pe care o conduce de facto, de partea cui vor fi?

Ma intreb, ce opinie ar formula procurorul general Tiberiu Nitu, cel despre care Victor Ponta stie foarte sigur ce decizie va lua in cazul unei sesizari depuse de PSD impotriva liderilor Opozitiei. Sau ministrul Justitiei care ameninta Opozitia cu raspunderea penala.

Pe de alta parte, nu cred ca eficienta presiunii externe mai este aceeasi ca in 2012. Ambasadele au reactionat. Dar ce poate sa faca UE? Ce pot sa faca SUA? Eficienta presiunii lor depinde de teama puterii de aceasta presiune. Si mie mi se pare ca teama aceasta a disparut, iar o dovada cred ca este raspunsul ironic dat de Victor Ponta la apelul amabasadei SUA in sensul egalitatii tuturor in fata legii.

Nu scapam de MCV? Si ce daca? Nu intram in Schengen? Paguba-n ciuperci, noi sa fim sanatosi si liberi!

Si cred ca multi dintre reprezentantii actualei Puteri nu ar regreta deloc sa fim chiar suspendati din UE, daca asa isi scapa pielea. Putin asteapta cu sampania la rece si, cel mai important, fara criterii de integritate, anticorutie si alte mofturi de astea. Decat legati in UE, nu mai bine liberi cu Rusia?

Am auzit pareri ca radicalizarea antiJustitie a majoritatii ar duce la decrediblizarea totala a PSD in perspectiva alegerilor de anul viitor si acolo ar fi deci salvarea.

Oameni buni, pana anul viitor e ziua de maine, saptamana viitoare, lunile care urmeaza si in care Justitia poate sa fie facuta tandari. Raul ireparabil este foarte posibil sa se fi produs pana la alegerile de anul viitor. Important este ce se intampla acum si ma tem ca se va produce repede.

Si Victor Ponta este contra-cronometru. Daca DNA il trimite in judecata, poate fi suspendat fara nicio alta procedura. Deci mi se pare clar ca dosarul nu trebuie sa apuce aceasta faza. Oare cum poate fi oprit?

Si dupa raul se va fi produs, eventual sub obladuirea unui nou ministru al Justitiei (si mi-e si frica sa pronunt numele vehiculat), soarta lui Victor Ponta, care ar putea fi in sfarsit sacrificat de propriul partid ca inutil, sau erodarea PSD nici nu cred ca vor mai conta.

Victor Ponta acuza Opozitia ca vrea sa dea foc tarii. Eu cred ca in Parlament a fost deja aprins chibritul.

Coalitia penalilor a ajuns la limita disperarii, are un singur obiectiv - propria supravietuire, propria libertate, iar orice alte aspecte devin detalii care pot fi calcate in picioare fara nicio rezerva. Romania lor a luat cu asalt Romania noastra.

 

articol preluat de pe  ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22