De același autor
Nu stiu daca asa numita "lista a lui Dughin", scoasa la iveala dupa ce hackerii din gruparea Shaltai Boltai au reusit sa sparga e-mailul unuia dintre asistentii lui Alexandr Dughin, ideologul "Noii Rusii" si al lui Vladimir Putin, este adevarata.
Dar stirea trebuie privita cu foarte multa atentie, la fel ca numele prietenilor Rusiei de pe aceasta lista.
In cazul Romaniei, apar printre altii Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dan Puric si Victor Roncea, dar si personalitati internationale, precum Viktor Orban sau Suleiman Demirel. Toti ar reprezenta, potrivit publicatiei ucrainene Texty, agenti de facto ai Rusiei.
Uitandu-ne la prestatia publica, la trecutul celor mai multi dintre cei de pe lista nu gasesc multe motive de indoiala. Este drept sa spunem insa ca Dan Puric, spre exemplu, un personaj cu discurs nationalist ortodox in tuse groase, a tinut sa califice informatia drept ilara.
Dar cred ca aceasta informatie ar putea, poate chiar ar trebui, sa ne ridice un semn de intrebare pe care nu stiu cum se face ca dezbaterea publica il evita cu o inexplicabila, din punctul meu de vedere, indiferenta.
Toata campania am cautat ofiterii acoperiti ai serviciilor romanesti de informatii infiltrati prin politica, prin presa, prin justitie.
Taberele politice aproape ca s-au batut in "acoperiti". L-ai suparat pe Traian Basescu? Ai enervat-o pe Elena Udrea? L-ai suparat pe Victor Ponta? Nu poti sa fii decat ofiter acoperit.
Serviciile secrete, implicarea lor in politica, in alegeri, in anticoruptie, puterea lor, controlul parlamentar asupra lor au fost subiecte de prima pagina. Si toate sunt subiecte legitime intr-o democratie.
Dar daca tot cautam "acoperitii" serviciilor romanesti si efectele prezentei lor in diferite zone ale societatii romanesti, oare nu ar fi la fel de legitim sa cautam cu aceeasi asiduitate si acoperitii Rusiei?
Razboiul intre lumea democratica occidentiala si Rusia a inceput deja, sa nu ne amagim. Cine astepta bombe si tancuri nu cred ca le va vedea vreodata, din fericire. Razboiul conventional este putin probabil sa inceapa.
Dar razboiul informational, razboiul manipularii, razboiul infiltrarilor este, cred, la cote foarte inalte. Rusia nu inainteaza cu senilele in UE. Rusia inainteaza prin agentii ei care folosesc armament neconventional letal pentru stabilitatea tarilor infiltrate: coruptie, propaganda, manipulare, intoxicare, mistificare.
Russia Today sau Vocea Rusiei sunt, daca vreti, doar partile vizibile ale iceberg-ului. Dar tare ma tem ca reteaua invizibila a "prietenilor Rusiei" este cu mult mai extinsa si cu mult mai periculoasa.
Lucrul acesta s-a vazut in Ucraina, s-a vazut in Republica Moldova, se simte si in Ungaria, chiar daca nu la acelasi nivel.
De ce ar fi altfel in Romania, tara care a ajuns granita de est a lumii occidentale, ultima reduta in fata crivatului care vine din stepa?
Sa nu ne amagim crezand ca Romania poate fi scutita de acest razboi invizibil crancen care a facut deja ravagii in Ucraina.
Am sa va dau un exemplu recent: gazele de sist. Cat din ceea ce s-a discutat in spatiul public pe acest subiect a fost argument rational, documentat, si cat a fost manipulare emotionala, in opinia mea foarte bine condusa? Cati dintre cei care au protestat atunci, cati dintre satenii de la Pungesti stiau exact de ce ar trebui sa se teama, care sunt pericolele reale si cand anume ar putea aparea ele.
Russia Today, despre care in e-mailul spart se afirma ca ar avea un rol important in construirea cercului "prietenilor Rusiei", transmitea live de la Pungesti.
O evolutie identica a dus in Bulgaria la interzicerea prin lege a exploatarii gazelor de sist. Oare cine ar avea de profitat avand in vedere ca tara vecina are o dependenta aproape totala de gazul rusesc?
Privita din aceasta perspectiva sunt sigura ca exista o lista a lui Dughin si ma tem ca ea nu se reduce la numele scoase la iveala de hackeri.
Articol publicat de ziare.com