De același autor
PDL si-a aparat guvernele in fata posibilelor tradari de la motiunile de cenzura tinand parlamentarii in banci. Cum sa atace aceeasi strategie acum, cand o aplica PSD si UNPR? Pe atunci, insa, Victor Ponta, aprig lider al Opozitiei, ii califica drept oi pe democrat liberalii care stateau lipiti de banci. Acum cine sunt oile?
Liberalii vechi nu au recurs la tehnica lipirii de banci, e drept, dar acum ataca la baioneta un premier pentru ca e trimis in judecata. Dar cine il punea ministru al Transporturilor pe Relu Fenechiu trimis in judecata fiind? Si cine l-a tinut in Guvern pana in ziua condamnarii la inchisoare in prima instanta? Pai, care e diferenta principiala?
Vedeti, cam asta mi se pare mie pe scurt povestea politicii romanesti si cauza pentru care ea arata asa cum arata, cauza pentru care societatea e complet desprinsa de politic si nu mai are nicio asteptare de la acesta.
Absolut toate partidele sunt subminate de propriul trecut recent, de propriile inconsecvente si ipocrizii, cu mult prea batatoare la ochi pentru a nu le impinge in derizoriul total.
Cat despre motiunea moarta inainte de a se naste, cred ca singurul castigator este Victor Ponta, caruia liberalii i-au servit un minunat vot de incredere, o reconfirmare a majoritatii de care chiar avea nevoie in acest moment.
Au plecat la lupta ca la un dans al pinguinului, fara nicio strategie, fara nicio sansa, irosind prosteste singurul cartus al motiunii din aceasta sesiune, chiar in momentul in care, din punct de vedere politic, era absolut imposibil ca ea sa treaca.
Cum sa arunce Liviu Dragnea PSD in Opozitie chiar inainte de congresul care urmeaza sa-l confirme presedinte? De ce ar face-o inainte de votarea unui buget care va deveni un argument esential pentru alegerile locale de anul viitor? De ce sa plece UNPR de langa PSD cand in fata este un an electoral greu, pentru care partidul generalului nu e pregatit, cel putin deocamdata, sa-l infrunte de unul sigur?
Da, sunt convinsa ca Gabriel Oprea pleca topaind in cealalta barca, daca liberalii ii ofereau functia de premier. Dar de ce sa te lupti sa-l dai jos pe Ponta ca sa-l cresti pe Oprea? Macar atata lucru au inteles, din fericire, si liberalii.
Una peste alta, PNL a reusit un singur lucru. Sa se umple de ridicol. Au pornit la lupta cu sanse zero, au insailat pe genunchi pe post de motiune un soi de pamflet ratat si au incercat un miting de matineu, in zi lucratoare, pe vreme caineasca de la care au lipsit, aproape sfidator, cei doi copresedinti.
Ce puteau spera sa obtina in afara sentimentului ca nu exista o sustinere populara solida pentru plecarea lui Victor Ponta? Adica inca un cadou.
Pe langa propria imagine, liberalii cred ca au reusit sa faca doua victime. Pe de-o parte, UNPR si Gabriel Oprea si-au dat interesul national pe fata. E greu sa mai faci parada de sustinere a Justitiei, de colaborarea principala cu presedintele, de sacrosantul interes national, cand tu ii asiguri majoritate unui premier care ataca sistematic si grav Justitia, care il ironizeaza in permanenta pe presedinte, care nu mai are nicio credibilitate externa, ceea ce nu vad cum sa fie altfel decat in dezinteres national.
Si chipul cam oparit al dlui Oprea in plenul Parlamentului sugereaza ca generalul constientizeaza lovitura grava in brand, dar si faptul ca in urma ei, in loc sa mearga spre o desprindere treptata de PSD, accentueaza depedenta de social-democrati. Si pentru asta cred ca Liviu Dragnea nu poate decat sa fie multumit.
A doua victima este preafrumosul consens. Alina Gorghiu si Vasile Blaga au anuntat ca nu vor mai sta la masa cu liderii coalitiei de la putere cat timp vor sustine un premier trimis in judecata.
Cum am considerat de la inceput consensul acesta o mare stupiditate care lucra minunat pentru putere, viciind grav jocul politic, cat mai e el, cred ca este o veste buna, una cu implicatii profunde, pentru ca mi-e greu sa cred ca acest anunt a fost facut fara acordul presedintelui Iohannis (dar posibila radicalizare a presedintelui cred ca merita o discutie separata).
Dar dincolo de toate acestea, liberalii nu au reusit decat sa se impuste singuri in picior, transmitand nu numai ca Opozitia e slaba, dar mai e si de un amatorism politic cutremurator. Sunt opinii care spun ca ne-am afla in fata unui blat. Poate, desi consecintele acestui eventual blat sunt principal dezastruoase pentru liberali, ceea ce se vede deja prin sondajele potrivit carora principalul partid de opozitie e in scadere. Una e noncombatul, alta e sa te umpli de penibil.
Eu mai degraba ma gandesc la ceea ce imi spunea intr-un interviu recent fostul ministru Theodor Paleologu: "stiu din interior ca multe dintre deciziile din politica romaneasca sunt luate din prostie, desi lumea crede ca sunt puse la cale, ca exista cine stie ce combinatie. Nu, e pur si simplu tampenie crasa".
Si gandul acesta ma sperie chiar mai tare decat un blat.
Articol publicat pe ziare.com