De același autor
Cand purtatorul de cuvant al PSD a emis comunicatul privind separarea functiei politice de cea administrativa in cadrul partidului, unii au vazut in el un atac la Victor Ponta, primul dintre aceia care cumuleaza cele doua functii.
Cateva ore mai tarziu am avut dovada ca e fix pe dos. Victor Ponta este cel in ofensiva, si chiar mai interesant, intr-un fel, in opinia mea, si-a anuntat intentia de a renunta la sefia guvernului.
"Toti parlamentarii PSD sunt alaturi de conducerea partidului, alaturi de Victor Ponta si Liviu Dragnea, in aplicarea proiectului de modernizare a PSD. Ideea de a separa functiile administrative de cele de partid este una buna, care va contribui la eliminarea din imaginarul public a perceptiei de baron.
Nu discutam despre ce este corect in aceasta perceptie, ci despre modul in care ea influenteaza relatia cu alegatorii. Sustinem ducerea pana la capat a acestui proiect de modernizare", se arata in comunicatul purtatorului de cuvant al PSD, Gabriela Firea.
Cateva ore mai tarziu, Victor Ponta a explicat ce inseamna, de fapt, aceasta reforma si pe cine vizeaza: presedintii de consilii judetene ar urma sa aiba mandatele limitate la doua, iar modul de alegere, care ii aseaza in functie practic pe viata, ar urma sa fie schimbat. Limitarea mandatelor ar urma sa-i afecteze si pe parlamentari.
Cu o seara inainte, Liviu Dragnea lansase deja idei si mai dure: presedintele de CJ sa nu mai poata fi si seful organizatatiei judetene a partidului, sa nu mai fie ordonator de credite, adica sa nu mai imparta banii.
Atacul la baroni este teribil si fara precedent. Si nu numai la cei care au probleme penale, ci la toti cei care isi vad in pericol intrega putere. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa anticipezi reactia virulenta care va urma.
Si ea nu a intarziat. Europarlamentarul Catalin Ivan, despre care multi spun ca s-ar antrena intens pentru a deveni presedinte PSD, a lansat un atac extrem de dur, nu direct la Victor Ponta, ci la Liviu Dragnea.
" (Separarea functiei administrative de cea din partid - n. red.) inseamna o greseala fundamentala a domnului Liviu Dragnea, care considera ca daca va cauta vinovati in alte parti, nu o sa vada cei din partid unde s-au facut de fapt greselile cele mari la alegeri.
A dat vina pe Ion Iliescu, a dat vina pe Facebook, acum da vina pe presedintii de Consilii Judetene. Nu are sens, trebuie sa facem o analiza foarte serioasa in partid, plecand de la organizatiile de baza si sa vedem ce s-a intamplat de fapt, pentru ca sunt foarte multe lucruri care nu au functionat nici inainte de campanie, nici dupa campanie. (...) cea comunicata de doamna Firea nu este pozitia PSD", a declarat Catalin Ivan, pentru Ziare.com.
La randul sau, Marian Oprisan a cerut ca reforma sa inceapa cu Victor Ponta si Liviu Dragnea: "nici ministrii sa nu mai fie vicepresedinti la partid, nici vicepremierul sa nu mai fie presedinte executiv si nici premierul sa nu mai fie presedintele partidului. Daca vorbim de acest principiu pe echilibru, nu putem vorbi doar de unii".
Nu ma indoiesc ca lansand aceasta idee Victor Ponta era constient ca va fi primul vizat. Si atunci? Cred ca dl Ponta stie ca nu va mai fi premier mult timp, in niciun caz pana la viitorul Congres PSD, care ar urma sa stabileasca noile reguli reformiste. Nu pentru ca nu i-ar placea functia, ci pentru ca avand in spate un partid explodat, care il pandeste, rupt intre presiunea publica si presiunea interna a baronilor, nu ar face decat sa se ingroape politic definitiv.
Acest atac frontal, cu efecte perfect previzibile, la baronii partidului imi sugereaza un calcul politic cu bataie lunga.
Victor Ponta vrea sa rupa PSD, o miscare anticipata de fapt de actiunile lui Sebastian Ghita, care a lansat primele atacuri la Ion Iliescu si baroni. Este probabil singura sansa de supravietuire politica a lui Victor Ponta, pentru ca altfel va avea, mai devreme sau mai tarziu, soarta rezervata de PSD tuturor invinsilor - adica va fi aruncat la cos imediat ce va avea un inlocuitor sigur.
Victor Ponta pare ca vrea sa izoleze baronii vechi si comunistii intr-un partid bidon, care sa fie decimat de DNA si sa isi creeze noul PSD cu baronetul tanar, sub o imagine mai europeana si mai curata. La infrastructura noului PSD lucreaza explicit Sebastian Ghita, care anunta formarea unui partid incepand cu luna ianuarie.
Asta nu se poate face cu PSD la putere pentru ca, automat, eventuala fractura ar duce la pierderea majoritatii. Si exista riscul ca fortand la congres ruperea unui PSD la putere, partidul sa aiba un argument foarte solid sa ramana unit si baronii sa puna un alt presedinte - premier in locul lui Victor Ponta.
Iar daca PSD ramane la putere fara el premier, proiectul noului partid nu are nicio sansa, pentru ca nu vad eu multi social-democrati care sa paraseasca puterea pentru a-l urma pe Victor Ponta in opozitie.
Ca sa aiba o sansa Victor Ponta trebuie sa scoata PSD de la guvernare fiind inca presedinte al partidului, adica atat timp cat, formal, de el sa depinda propunerea unui alt premier si intelegerile politice pentru formarea majoritatii. Iar cea mai buna miscare de imagine este sa-si provoace demiterea, ca sacrificiu pe altarul reformei. Cand le spui parlamentarilor ca vrei sa le limitezi mandatele la doua, cum te poti astepta sa reactioneze?
Va urma congresul, macelul si constructia pe care si-o propune in vederea lui 2016. Si calea cea mai avantajoasa, sub aspectul imaginii, de a iesi de la guvernare, este sa-si povoace caderea pe altarul reformei. Ar fi primul pas spre izolarea partidului bidon.
Ma astept asadar ca, in perioada urmatoare, in PSD sa curga mult sange din rana marii rupturi.
Articol publicat de ziare.com