Nu intotdeauna singuri in satul global

Ioana Ieronim 16.09.2004

De același autor

O reusita la cele doua editii anterioare, in 2002 si 2003, festivalul international Zile si nopti de literatura organizat de Uniunea Scriitorilor promite, la cea de-a III-a editie (Neptun, 17-23 septembrie 2004), sa fie inca si mai impresionant, prin amploarea si calitatea participarii. Peste o suta de scriitori straini si romani, reprezentand literaturi de pe mai toate continentele vor lua parte la colocviul Singuri in satul global, ca si la o serie de substantiale nocturne literare. Cum s-a intamplat si in ceilalti ani, la incheierea evenimentului vor fi decernate Premiul Ovidius si Premiul Festivalului.
Propusa spre dezbatere de presedintele Uniunii Scriitorilor, Eugen Uricaru, mcluhaniana tema a singuratatii in satul global se situeaza intr-un punct de interes din orice punct al planetei am privi lucrurile, astfel incat va fi din nou pusa in valoare calitatea de raisonneur al lumii, pe care o are scriitorul. Trebuie spus ca participantii ce s-au anuntat pentru festival sunt nu numai scriitori de remarcabila valoare in sine - reprezentativi pentru propria cultura si de aceea importanti pentru noi toti -, dar sunt, multi dintre ei, angajati activ in dialogul international, in cele mai variate moduri. Satul global care se va reuni la Neptun cuprinde autori care au initiat si au participat multi ani, sau participa in prezent, la activitatea unor organisme mondiale, care au pozitii de decizie in propagarea literaturii si schimbului cultural. Unii sunt diplomati culturali sau chiar ambasadori, consilieri culturali prezidentiali, membri in guverne si parlamente, implicati in existenta literaturii printre oameni in propria tara, ca si in schimbul mondial al culturilor (UNESCO, ONU, PEN etc.), sunt directori de jurnale sau edituri cu programe de literatura universala, jurnalisti culturali internationali. Sunt scriitori de generatiile cele mai diferite, de la adevarati patriarhi ai literelor, care au traversat mai multe falii dramatice ale istoriei apropiate, pastrand, cu o frumoasa obstinatie, idealul comunicarii intre lumi ce s-au inchis la un moment dat - pana la autori inca foarte tineri ai unui timp de libertate, pasionati de a exprima armonicele ireductibile ale limbii materne, dar asumandu-si totodata misiunea sa dizolve frontierele catre alte orizonturi. Sunt scriitori din Orientul Mijlociu, sau alte arii problematice, care nu si-au pierdut speranta ca generozitatea cuvantului lor de intelegere si impacare se va dovedi mai tare decat armele.

La Pontul Euxin, cel al marelui exilat Ovidiu, vor fi reuniti scriitori din China si Vietnam, India, Georgia, Turcia... pana in Vestul Europei, continentul nord-american, african, Brazilia... Vor fi aici scriitori nascuti intr-o alta lume decat aceea in care s-au stabilit ei astazi si a caror empatie fata de diversitate, a caror valoare de schimb cultural e cu atat mai mare. Printre acestia, romanii din strainatatea apropiata, sau mai departata. Sunt intre participantii la intrunirea Neptunului global autori cunoscuti si cititorului roman de ani, in traducere. Sunt autori ale caror volume in versiune romaneasca ies de sub teasc si se lanseaza chiar zilele acestea (ceea ce se intampla cu laureatul Premiului Ovidius 2003, portughezul António Lobo Antunes, israelianul Amos Oz, canadianul Gaétan Soucy, britanicii Fiona Sampson si Jonathan Coe, slovenul Tomaz Salamun, americanul de origine rusa Andrey Gritsman) - pentru unii dintre acestia fiind vorba de o premiera editoriala romaneasca. Volumele altor participanti straini urmeaza sa fie tiparite foarte curand in tara noastra. Vor fi prezenti un numar de traducatori care propaga neobosit cultura romana pe alte meridiane - Franta, Statele Unite, Anglia, Suedia, Portugalia, Belgia, Rusia, Albania, spatiul ex-iugoslav, Slovacia. Orice insiruire poate face nedreptate scalei reprezentate la acest festival. Este de apreciat ca participarea gazdelor din Romania inseamna nu numai membri ai Uniunii Scriitorilor, ci si membri ASPRO. Uniunea Scriitorilor a produs cu aceasta ocazie din nou materiale care practic adancesc sansa comunicarii imediate si potentialul unor schimburi si initiative viitoare - si anume o antologie din textele tuturor participantilor poeti si prozatori ai acestui an, in engleza si franceza, ca si o brosura cu biografiile lor. O noutate este aparitia remarcabilei antologii de texte Eu, celalalt, rezultatul colocviului pe aceasta tema de la editia 2003 a festivalului. Toate materialele au fost redactate cu profesionalism de Irina Horea si Gabriela Visan.
Destinul artistului pare a fi dintotdeauna singuratatea, viata ii va fi mereu insotita de tensiunea dintre momentul singuratatii si al nesinguratatii, dintre nevoia trairii si a marturisirii. Pentru cateva zile, Neptun, la Marea Neagra, va fi punctul de coincidenta dintre singuratatile noastre creatoare, cand lumea virtuala a cartilor sau, mai nou, a cyber-imaginarului, se vor hrani din dialogul multiplu, in timp si spatiu real, al scriitorilor insisi. Cunoastere directa pe care nimic nu o poate inlocui.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22