De același autor
Hotelul Ritz din Paris este sinonim cu marele lux și excelența franceză. O noapte la cel mai celebru hotel din lume începe de la 1.000 de euro, iar pe site-urile de rezervări hoteliere de specialitate are un punctaj foarte aproape de cel maxim. Cine însă judecă Hotelul Ritz doar din această perspectivă a abundenței fără limită, a excesului și a prețurilor exorbitante se face vinovat de superficialitate. Hotelul este creația unui om - César Ritz – care, realizând primul super-hotel din lume, a transformat societatea, modernizând-o și îmbogățind-o cu servicii și opțiuni vizionare, demne de gândirea mai degrabă a unui futurolog decât a unui simplu hotelier.
Hotelul Ritz, aflat în Place Vendôme nr. 15, este inaugurat în 1 iunie 1898. Locul însă are o istorie care începe cu 200 de ani mai devreme. Ca multe lucruri care s-au născut și dăinuit în timp, povestea Pieței Vendôme poate fi începută și spusă din diverse puncte, unul mai fabulos și mai spectaculos decât celălalt. (César de) Vendôme este numele fiului Regelui Henric IV (1553-1610) și al favoritei sale, Gabrielle d’Entrées (1573-1591). César dobândește terenul în 1609, când se căsătorește cu Françoise de Lorraine, a cărei dotă cuprinde vastul teren și construcția aferentă. Nepotul lui César de Vendôme ruinează domeniul (prea multe petreceri cu prietenii săi de armată) și este obligat să vândă. Domeniul intră în proprietatea lui Ludovic al XIV-lea în 1685, la sugestiile lui Louvois, om politic francez, care voia să construiască o piață rectangulară care să găzduiască importante edificii statale. În momentul în care regele Franței cumpără domeniul, acesta găzduiește 5 mănăstiri, 4 mari case particulare (hôtels particuliers), 7 biserici și 1.218 case. Totul trebuie distrus pentru construirea acestei piețe care să glorifice monarhul! Autorul moral al proiectului, Louvois, moare în 1691, iar lucrările sunt abandonate. Din cauza costului ridicat al războaielor de la finele domniei lui Ludovic al XIV-lea, proiectul Pieței Vendôme nu mai poate fi finanțat. Șantierul început va fi vândut în 1699 orașului Paris, cu condiția de a construi locuințe particulare. Lucrările sunt costisitoare, iar orașul Paris duce la bun sfârșit un singur lucru: ridică fațadele care mărginesc piața, pentru a da careului urban o unitate arhitecturală clasică. Planul era ca fațadele ridicate pe cheltuiala orașului și terenul aferent să fie apoi vândute, parcelă cu parcelă, iar noii proprietari să se ocupe de terminarea construcțiilor. Atunci apare fațada Hotelului Ritz, o fațadă printre celelalte 28 construite.
Place Vendôme nr. 15 a avut o serie de proprietari celebri, ale căror destine sunt legate de istoria Franței: marchizul de Villette, secretarul Regelui Ludovic XV și prieten cu Voltaire (1750), omul de afaceri Claude Darras (1775), văduva lui François-Regnault Nitot, bijutierul lui Napoleon (1811). Frații Pereire devin proprietari în 1853. Cei doi frați, Isaac și Emile, sunt artizanii marelui avânt industrial pe care Franța îl cunoaște începând cu mijlocul secolului al XIX-lea. Construcția de la Place Vendôme nr. 15 va deveni sediul băncii Crédit Mobilier pe care cei doi frați o fondează și al cărei scop era de a oferi credite pe termen lung pentru diverse proiecte de afaceri. Banca va dispărea în octombrie 1867, acuzată de multiple speculații financiare. În 1896, clădirea este pusă în vânzare pentru a acoperi datoriile vechii bănci Crédit Mobilier. César Ritz, care căuta de ceva vreme un loc pentru hotelul său parizian, face o pasiune pentru imobil. Din păcate, toți cei care formează Ritz Hotel Syndicate Ltd., prieteni ai hotelierului César Ritz și investitori deosebit de bogați, consideră prețul mult prea ridicat pentru cei 1.960 mp de teren și o construcție de 1.160 mp și un subsol de încă 200 mp. Totul era evaluat la 4.222.000 franci (aproximativ 14 milioane de euro, azi). Ritz nu abandonează planul și face rost de bani de la Alexandre Marnier-Lapostolle, un fabricant de alcool, pe care-l sfătuise cu ocazia unui nou produs, un lichior obținut din cognac brandy și portocale amare, în 1880. Lichiorul botezat de Ritz Grand Marnier va face istorie și va aduce multe milioane de franci producătorului, astfel încât, în 1896, când Ritz apelează la prietenul său Marnier-Lapostolle, acesta nu ezită și scrie cecul necesar achiziționării clădirii.
César Ritz este un self-made man. Nimic din primii săi 17 ani nu anunță acest parcurs fabulos în lumea capetelor încoronate și a celor care fac milioane. Niederwald (Elveția) era un sat cu 200 de locuitori în 1850, anul nașterii sale. Este al 13-lea copil al familiei Ritz. Tatăl său e judecător și primar. Vara, merge cu caprele și vacile la păscut. La 14 ani tatăl său îl face ucenic la un hotel din Brigue, aproape de satul său natal. După foarte puțin timp, băiatul e trimis acasă sub pretext că sparge toate lucrurile pe care le atinge. Legenda spune că patronal micului hotel îi spune să se apuce de altceva, pentru că niciodată nu o să facă carieră în lumea hotelieră. Întors acasă, intră ucenic la un atelier de lăcătușerie unde, pe lângă meserie, învață limba franceză, meșterul fiind vorbitor de franceză.
Parisul găzduiește Expoziția Universală în 1867. În Franța și în țările vecine se caută forță de muncă, oameni care să lucreze în această întreprindere grandioasă. Se caută mai ales ospătari care să servească la sutele de restaurante care hrănesc miile de vizitatori și participanți din toată lumea. César Ritz răspunde la apel. După ce expoziția se închide, Ritz decide să rămână la Paris. Găsește o slujbă ca responsabil de etaj la Hotel de la Fidélité. Aici e inițiat în lumea luxului: are o aventură cu o rusoaică, aristocrată, care îl învață manierele cerute în înalta societate. Aventura însă îl costă slujba. E obligat să găsească repede un alt loc de muncă și se angajează la un hotel restaurant. Ritz învață repede, observă oamenii și ceea ce le place sau displace. Vrea să ajungă la Voisin, cel mai celebru restaurant parizian al momentului, locul în care politicienii și artiștii se întâlnesc. Gambetta trece pe aici, la fel și marea actriță Sarah Bernardt sau frații Goncourt. Războiul din 1870 îl obligă să se întoarcă în Elveția. În 1872 e din nou la Paris, la Hotel Splendid, unde face cunoștință pentru prima dată cu clienții americani, posesori de averi fabuloase. În 1873 e la Viena, care găzduiește o nouă expoziție universală. La Viena e angajat de un restaurant, unde, la un moment dat, ia masa Prințul de Wales, viitorul Rege Edward VII. Cei doi se vor întâlni de nenumărate ori. Prințul de Wales este motivul pentru care Hotelul Ritz a avut căzi de baie supradimensionate de la început. César Ritz n-a uitat niciodată un incident deloc plăcut: viitorul Rege Edward VII, faimos pentru viața sa extraconjugală în bordeluri de lux sau în hotelurile europene în compania unor demimondene, a rămas blocat într-o cadă de hotel, împreună cu dansatoarea cu care-și petrecea noaptea. A fost nevoie de o echipă întreagă ca să-l scoată pe corpolentul prinț din cadă!
Hotelul Ritz a găzduit oameni care au schimbat lumea: de la capete încoronate din întreaga lume la marii industriași americani care au spulberat toate recordurile de avere și bogăție pe care un om le poate câștiga și poseda într-o viață. Scriitori celebri și-au făcut prieteni în rândul personalului Hotelului Ritz, pentru a putea petrece nestingheriți ore întregi observând clientela din înalta societate. Cei mai apreciați biografi ai lui Marcel Proust vorbesc în paginile dedicate vieții și operei romancierului francez despre timpul petrecut la Ritz și relația pe care a avut-o cu acest stabiliment, al cărui fidel client a rămas toată viața. În căutarea timpului pierdut – operă monumentală a secolului XX, publicată între 1913-1922 – s-a „scris“ la Ritz, în lungile ore în care Proust observa lumea care trecea și trăgea cu urechea la discuțiile în cel mai celebru hotel din lume. Multe personaje au fost culese acolo, în holul hotelului, la bar sau în cafeneaua din grădină.
Ernest Hemingway s-a lăudat toată viață cu cea mai eroică faptă de război: eliberarea Hotelului Ritz. În timpul celui de-al doilea război mondial, Ritz a fost folosit pentru găzduirea celor mai importanți generali ai celui de-al Treilea Reich. În 1944, Hemingway era corespondent de război la Paris. În ziua în care trupele generalului Leclerc ajung și la Ritz, Hemingway este și el prezent și, cu mitraliera în mână, anunță că vrea să elibereze hotelul. Personalul, deosebit de politicos, îl roagă să lase arma la intrare – o politică impusă și ocupantului german. În realitate, toți clienții germani părăsiseră hotelul cu o zi înainte, iar Hotelul Ritz a fost a doua clădire din tot Parisul, după Palatul Trocadéro (construcție ridicată pentru Expoziția Universală din 1878, dezmembrat în 1935), care a arborat culorile Franței. Azi, unul dintre cele două baruri pe care Ritz le găzduiește se numeşte Hemingway Bar în cinstea celebrului „eliberator“ care, odată depusă mitraliera la intrare, a băut 51 de pahare de Dry Martini – un record încă în picioare!
Într-un fel, Hotelul Ritz face parte și din istoria României. În apartamentul de la etajul I a poposit și Regina Maria, care, în 1919, vine să susțină cauza României Mari în timpul negocierilor care au precedat acordului semnat la Versailles. Apartamentul ocupat de cea mai iubită regină a românilor a fost decorat de Percier și Fontaine, arhitecții lui Napoleon III, într-un sublim stil imperial francez. Primul monarh găzduit aici a fost regele Suediei și Norvegiei, Oscar al II-lea.
Hotelul Ritz are mai mult de 1001 de nopți de povești. Clienții faimoși, petrecerile spectaculoase, rezidenții celebri, precum Coco Chanel (care moare în 1971 în apartamentul 653/654 pe care-l ocupa de 30 de ani), aventurile celebre (relația între Ingrid Bergman și Robert Capa - celebrul fotograf de război de origine maghiară - începe în holul hotelului), evenimentele istorice, politice sau mari lansări de produse au transformat hotelul în kilometrul zero al distincției, celebrității, splendorii.