De același autor
Procedura a fost pusă la punct în urmă cu mai bine de 60 de ani de către Elizabeth a II-a însăși. În după-amiaza de ieri, la ora 16:30 GMT, secretarul personal al reginei a telefonat primului ministru al Marii Britanii și a anunțat decesul monarhului cu exact aceste patru cuvinte: London Bridge is down. (n. n. Podul Londra e coborât).
Urmează zece zile de evenimente care vor marca sfârșitul unei ere și începutul unei noi domnii de tranziție, căci la cei 73 de ani, Charles - noul monarh - va rămâne în istorie drept cel mai longeviv Prinț de Wales din istoria monarhiei britanice dar și cel mai pregătit căci ucenicia sa a durat mai bine de 60 de ani. Primul ministru, o dată informat, a transmis vestea țărilor care formează Commonwealth-ul, din care fac parte Canada și Australia unde monarhul britanic este încă șeful statului. Apoi, și doar apoi, toți reprezentanții mass-media din Marea Britanie și din lumea întreagă au fost informați, toți în același timp, la 18:30 GMT. Mass-media din Marea Britanie este pregătită de ani de zile pentru eveniment, cu o serie de reportaje, documentare și interviuri despre viața și domnia reginei. În Marea Britanie, prezentatorii TV sunt obligați să poarte doliu în timp ce la radio se fac anunțuri, iar o listă preselectată de cântece triste este pusă în unde. Nimic nu e spontan; totul e ales și pregătit cu ani în urmă. Site-ul Casei Regale britanice este actualizat și singura informație accesibilă anunță decesul, pe fundal negru, cu caractere albe: simplu, sobru. Grilajul Palatului Buckingham este decorat de un panou care conține comunicatul oficial așa cum l-au primit agențiile de presă din lumea întreagă.
Charles este noul rege și va domni sub numele de Charles al III-lea. Camilla este regină consoartă așa cum și-a exprimat dorință Elizabeth a II-a, în 6 februarie 2022, dată la care regina a atins oficial 70 de ani de domnie efectivă (tatăl său, regele George al VI-lea,a decedat în 6 februarie 1952). Mesajul compus din șapte paragrafe, stipula în penultimul: "Această aniversare îmi oferă posibilitatea de a reflecta asupra bunăvoinței pe care mi-au acordat-o oameni de diferite naționalități, credințe și vârste din această țară (n. n. Marea Britanie) și din întreaga lume, în acești ani. Aș dori să vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Rămân veșnic recunoscătoare și plecată în fața loialității și afecțiunii pe care mi le oferiți în continuare. Iar când va veni momentul și fiul meu Charles va deveni rege, știu că îi veți oferi lui și soției sale, Camilla, același sprijin pe care mi l-ați oferit mie; este dorința mea sinceră ca acesta să fie cunoscută drept regină consoartă, pe întreaga durată a parcursul regal."
Charles a pronunțat ieri primul său discurs în calitate de monarh, iar azi va reveni la Londra unde va avea prima întâlnire cu primul ministru și membrii Parlamentului care îi vor jura credință. În a treia zi după decesul suveranei, noul rege va întreprinde un turneu comemorativ în cele patru țări ce alcătuiesc Marea Britanie: Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. În a șasea sau a șaptea zi de la deces, corpul suveranei va fi depus în Catedrala Westminster, instituție aproape milenară, locul de sacru pentru monarhii britanici și de asemenea locul de veci al unora dintre aceștia (cel puțin 16 monarhi britanici sunt înmormântați aici, și alte peste 3000 de personalități politice și culturale care au marcat istoria națională). Sicriul va fi expus public 23 de ore pe zi, acoperit de bijuteriile coroanei - semnele exterioare ale puterii: o sferă cu un diametru de 30 cm (confecționată din aur și 778 pietre prețioase), dominată de o cruce reprezentând Forța divină care domnește peste globul pământesc; sceptrul regal - un baton lung de 92 cm și ornat cu cel mai mare diamant din lume (cunoscut sub numele de Cullinan I sau Prima Stea a Africii, descoperit în 1905 în Africa de Sud și intrat în patrimoniul coroanei britanice în 1907). În momentul încoronării, monarhul primește în mâna dreaptă sceptrul de la Arhiepiscopul de Canterbury ca simbol al echității și milei, căci suveranul trebuie să-i pedepsească pe cei răi, să-i protejeze și prețuiască pe cei drepți și să conducă poporul pe calea dreaptă. Dar obiectul cel mai vizibil și mai sacru care va decora sicriul este coroana fabricată pentru întronarea regelui Charles al II-lea (rege între 1660-1685). Coroana poartă numele de Coroana Sfântului Edward și este folosită doar la serviciul de sacru al noului monarh. Este o coroană împodobită cu pietre semiprețioase, dar sacralitatea sa vine din faptul că parte din aurul din compoziție poate fi trasat la coroana medievală care a împodobit capul regelui Edward Confesorul (1003-1066), canonizat în 1161 de papa Alexandru al III-lea.
Pentru majoritatea britanicilor, Elizabeth a II-a este singurul monarh pe care l-au cunoscut, așa că milioane de oameni vor trece prin fața sicriului pentru a-și manifesta recunoștința și respectul. Catafalcul tatălui său, regele George al VI-lea, a văzut defilând 300.000 de britanici în februarie 1952. Se așteaptă mase imense de oameni și deci dispozitivul de securitatea la Londra va fi întărit pentru zilele ce urmează. Regina Elizabeth a II-a va fi înmormântată cel mai probabil în 18 septembrie, 10 zile de la deces. Ultima din cele 10 zile de doliu va debuta cu celebrul clopot Big Ben care va da startul procesiunii la exact ora 9 (GMT). Cei familiarizați cu sunetul imensului clopotului vor fi surprinși să-l audă ușor distorsionat: puternic dar nu strident - căci clopotul va fi învelit pentru a suna grav și solemn. După serviciul religios, regina va fi înhumată la Castelul Windsor, lângă soțul ei decedat în aprilie 2021.
Vestea morții suveranului a șocat Marea Britanie, mai ales că în urmă cu nici 48 de ore au făcut deplasarea la Balmoral (Scoția, locul de vilegiatură estivală preferat de suverană) atât fostul prim ministru, Boris Johnson care și-a înmânat demisia, cât și noul președinte al Partidului Conservator, Liz Truss, care a fost desemnată de regină să alcătuiască un nou guvern care să guverneze în numele său. Fotografiile făcute public au arătat o regină care și-a primit al cincisprezecelea prim-ministru în picioare, ținând în mâna stângă un baston și o poșetă, accesoriu de care a fost mereu însoțită în public. Mâna dreaptă prezenta un hematom consistent, specific celor care sunt legați la o perfuzie. Dar dacă mâna și kilogramele pierdute au ridicat multe semne de întrebare, zâmbetul larg afișat au liniștit publicul. A fost pentru prima dată când Elizabeth a II-a a primit un prim-ministru în altă parte decât Palatul Buckingham. Au fost invocate probleme de mobilitate, iar situația a fost acceptată căci exista un precedent similar în istoria monarhică britanică: în 1885, regina Victoria a primit tot la Balmoral un viitor prim-ministru.
Azi înțelegem că totul a fost gândit în așa fel încât Elizabeth a II-a să poată servi până în ultimul moment, închizând ochii în rezidența preferată: Castelul Balmoral din Scoția. Poate cu ultimele puteri a încercat să prevină o nouă tentativă de separare a Scoției de Uniune, căci va trebui să treacă o generație pentru ca scoțienii să uite că cel mai mare monarh britanic al tuturor timpurilor a închis ochii pe teritoriul lor.
Cei mai mulți comentatori și corespondenți regali au descris-o ca fiind un pumn de oțel într-o mănușă de catifea. Regina n-a dat niciodată interviuri dar toți cei care au cunoscut-o au anecdote de povestit. Toate biografiile scrise despre Elizabeth a II-a au încercat să contureze un portret plecând de la aceste anecdote.
Istoricul francez Jean de Cars vorbește despre statura sa medie, de 1, 63 m, cu care a făcut istorie: a cincea regină într-o istorie cu nouă dinastii și 41 de regi. Wallis Simpson, americanca care a provocat abdicarea regelui Edward VIII, o poreclise Shirley Temple. În timpul celui de-al doilea război mondial face parte din serviciul auxiliar al armatei ca șofer de ambulanță și alte vehicule grele, sub numele de Elizabeth Alexandra Mary Windsor, cu matricula 220873.
La 13 ani își cunoaște viitorul soț, cu cinci ani mai în vârstă și împreună vor forma un cuplu sudat. Familia regală a României datorează enorm cuplului regal britanic. La nunta prințesei Elizabeth cu prințul Philip de Grecia, în 1947, regele Mihai (rege de doar câteva săptămâni), face cunoștință cu viitoarea sa soție: Anne de Bourbon-Parme.
Din documentele oficiale schimbate cu țări pe care regina le va vizita de-a lungul a 70 ani de loaial serviciu, aflăm detalii mai puțin cunoscute, ca de exemplu: "Majestatea Sa mănâncă puțin și aproape orice, mai puțin caviar, stridii și crustacee. Preferă bucatele simple", transmite partea britanică Palatului Élysée în 1957, înainte de vizita reginei la Paris. Regina prefera șampania, marca Pol Roger - la fel ca primul său prim-ministru, Sir Churchill.
Dacă e să dăm crezare cifrelor, Elizabeth a II-a a întreprins câteva sute de vizite oficiale, a scris peste 3 milioane de scrisori și a acordat 380.630 de distincții și decorații. Ca să nu mai vorbim de miile de documente oficiale pe care și-a pus semnătura.
Dotată de un simț al umorului legendar, stoică, exemplu pentru generații, Maria Britanie își îngroapă cel mai strălucit monarh al istoriei sale milenare. O femeie ajunsă pe tron din întâmplare, cu mare credință în Dumnezeu, a reușit să-și păstreze aura de mister într-o societate în care informația circulă cu viteza luminii.
Decesul ei lasă o familie regală în dezordine. Linia dinastică trebuie să se rupă de restul familiei pentru a scoate din atenția publicului grave probleme familiale și chiar juridice (vezi cazul prințului Andrew) cu care se confruntă de ani de zile. De două săptămâni încoace, Meghan Markle, soția Prințului Harry, continuă să denigreze și atace public familia regală britanică, rigorile și cutumele ei învechite, în interviuri și podcastul comisionat de Spotify.
Elizabeth a II-a a fost înconjurată de familie în ultimele ceasuri de viață dar nu și de prințul Harry care, deși în Marea Britanie de marți, nu avea în plan nici o întâlnire cu nici un membru al familiei sale. Harry a ajuns la Balmoral după moartea suveranei, o situație pe care cu siguranță o va regreta toată viața. Charles e rege, fratele său William este noul Prinț de Wales. E momentul ca ordinea și organizarea britanică perfectă să prevină transformarea unui moment mediatic mondial și solemn într-un reality show hollywoodian în care personajele secundare caută să-și aroge roluri principale.