De același autor
Ieșirea progresivă din sărăcie este o șansă a dreptei. Numai consolidarea clasei de mijloc îi dă o șansă.
Nu este nevoie să demonstrăm că România de azi are o enormă problemă cu sărăcia. După toate statisticile, numai Bulgaria și eventual Letonia se situează mai rău în UE. Faptul că țara noastră iese dintr-o lungă perioadă de comunism nu explică totul; conform Eurostat, Republica Cehă este țara cu cei mai puțini săraci din UE (15%, față de 40% în România și 24% în ansamblul UE; chiar în Olanda este mai multă sărăcie decât în Cehia). Se poate argumenta că noțiunea de „sărăcie“ este relativă, că un sărac din România ar fi un ins cu venituri medii în Bangladesh. Nu rămâne mai puțin adevărat că milioane de compatrioți ai noștri locuiesc în condiții inadmisibile, mănâncă prost și insuficient, nu dispun de mijloacele unei îngrijiri medicale adecvate etc. Apoi, există un alt concept, cel al „marii sărăcii“, în care toți acești parametri apar într-o formă agravată. Acest fapt, al unei sărăcii-record, este un scandal și este uimitor că atât de puțini și de puțin vizibili sunt aceia ce se preocupă cu adevărat de sărăcia din România și de posibilitatea de-a remedia un astfel de flagel național.
Însă, pe lângă suferința directă și insuportabilă pe care o presupune (viu accentuată de criza care dăinuie de patru-cinci ani), sărăcia influențează și spectrul politic într-un anume sens. Pe de o parte, ea este responsabilă de absenteismul politic. Sărăcia generează lipsă de speranțe, iar aceasta din urmă indiferență; căci „la ziua cea de mâine abia cuget’un sărac“. Cei care nu sunt complet indiferenți vor alege o soluție populistă, care anul trecut s-a numit Dan Diaconescu. Fiindcă veni vorba, d-l Diaconescu a insistat mult asupra „ciocoismului“. O temă care poartă cu sine multe posibilități, căci este adevărat că România de azi, nedesmințind-o pe cea veche, are o puternică înclinare de-a genera parveniții aroganți și necruțători care, de la N. Filimon încoace, sunt bine cunoscuți ca „ciocoi“.
Mai îndemnați de primari și de alte categorii de agenți electorali, mai din proprie inițiativă, săracii care totuși votează se îndreaptă către PSD și către păcăleala istorică numită USL. Într-adevăr, constant, PSD a fost partidul „pomenilor“ celor mai generoase și așa va rămâne, chiar în formula de guvernare cu liberalii. PSD este partidul a cărui principală idee este să acorde subvenții, în rest guvernând de pe o zi pe alta. De curând, d-l Crin Antonescu și-a exprimat în mod public îngrijorarea că guvernul actual întârzie să pună în aplicare măsurile de relansare economică. Dar d-l Ponta și PSD (care domină guvernul) nici nu au vreun interes să relanseze economia și să diminueze sărăcia. Săracii constituie rezerva electorală cea mai fidelă a PSD. Cu condiția să și rămână săraci! De ce PSD și-ar tăia craca de sub picioare, riscând să piardă un electorat devenit mai prosper? Asta trebuia s-o știe d-l Antonescu înainte de-a bate palma cu socialiștii, creând monstruoasa coaliție, obiectiv suținută de batalioanele de săraci și încadrată de ciocoii implacabili care profită de pe urma situației.
O astfel de situație s-ar putea perpetua la nesfârșit. Nu există motive de schimbare a opiniilor celor disperați. Dar nimic nu durează o infinitate. Criza generalizată din Europa îi va dărâma pe cei mai slabi. Și nu vor rămâne decât ochii pentru a plânge. Ieșirea dintr-o situație grea nu se face neapărat în sus; câteodată se face și în jos, în sensul decadenței.
Politica soluției celei mai rele (la politique du pire) este catastrofală. În cazul de față, ea revine la a aștepta, în chip pasiv, dezastrul. „Relansarea“ nu are sens decât dacă profită de ea ansamblul populației. Ieșiți din mizerie, săracii actuali ar înțelege mai firesc că subvențiile nu sunt decât soluții de urgență care-i împiedică să moară imediat. Pe termen lung, înseamnă prea puțin. Țara trebuie pusă la muncă, dar în interesul general, pentru „binele comun“.
În momentul de față, ar trebui să existe destul de mulți oameni politici care să înțeleagă necesitatea acestui raționament. Ieșirea progresivă din sărăcie este o șansă a dreptei. Numai consolidarea clasei de mijloc îi dă o șansă. Liberalii ar trebui să știe asta; și chiar există o gardă nemulțumită și lucidă în acest partid. Ar trebui să o știe și adepții moțiunii Macovei, literalmente zdrobiți la recentul congres al PDL. Ca și fracțiile în care s-au pus multe nădejdi, în jurul d-lui M.R. Ungureanu, de exemplu.
Dar ascultă toți acești participanți la jocul politic ceea ce ar trebui să fie nu numai vocea moralei, dar și a voinței de-a reuși? //