De ce voi vota pentru Nicușor Dan

Ion Vianu 05.06.2012

De același autor

Lupta pentru un București regenerat, reabilitat, puternic, în care să trăiești plăcut abia începe.

Ne-am obișnuit să votăm pentru ad­mi­nis­trația locală cu gândul de a evita cel mai mare rău. Bucureștenii, ca și românii în ge­neral, au devenit minimaliști. Tot ce pot spe­ra este să nu fie prea deranjați. Această atitudine pasivă și resemnată ne-a dus la Bucureștii haotici ai zilelor noastre, în care preocuparea majoră pare a fi să se asigure traficul automobilelor. Care și el devine pe zi ce trece mai penibil. Nu există pentru Bu­curești un proiect cu bătaie lungă.

Un primar, și cu atât mai mult un primar ge­neral, trebuie să aibă o politică. Ce este o politică? Este optarea pentru anumite va­lori, efortul și lupta pentru a le promova.

Singurul candidat la Primăria Generală din actuala campanie care propune o adevărată politică pentru Capitală este Nicușor Dan. Restul propun măsuri administrative cu bă­taie scurtă. În cazul actualului primar, au fost făcute și acum patru ani. Și nu s-a ales mai nimic din ele, cu excepția unora dintre proiectele deja începute.

Nicușor Dan are o viziune pentru București și toate mijloacele morale și intelectuale pentru a le promova. A dovedit-o, de­o­camdată ca lider al Asociației „Salvați Bu­cureștiul“. Cu o eficacitate nemaiîntâlnită pe meleagurile noastre, a împiedicat dis­tru­gerea mai multor clădiri clasate, câștigând 23 de procese pe care ONG-ul le-a intentat celor care nu respectau Planul General și pe cele de zonă.

A sosit timpul să i se dea lui Nicuşor Dan posibilitatea să treacă la realizări, adică toc­mai la o politică pe care a elaborat-o și în anii de luptă pentru București, și în pre­gătirea acestei campanii.

Voi vota pentru Nicușor Dan pentru că este inteligent, onest și cultivat. Pentru că are tenacitatea și forța morală necesară de a-și impune ideile. Pentru că sunt convins că aceste idei, politica pe care o preconizează este cea mai potrivită pentru Capitală, într-o structură coerentă, ambițioasă și relativ ușor de pus în aplicare. Se știe care sunt elementele acestui adevărat proiect re­vo­luționar pentru orașul nostru: dezvoltarea transporturilor în comun, benzi de cir­cu­lație pentru autobuze, crearea unor ade­vărate piste pentru biciclete, funcționale (cu ștergerea celor desenate aiurea pe tro­tuare), dar și crearea unor arii cu func­ționalități multiple (universitare, de cer­ce­tare, de agrement) pe firul Dâmboviței. De asemenea, a promis - și o va face - că va reabilita sinistrele clădiri „cutremurate“. Cu alte cuvinte, are un proiect complet, o viziune menită să facă viața mai plăcută, dar și să dea de lucru populației, împiedicând totodată exodul creierelor în patru vân­turi.

Nu mai este un secret că Bu­cu­reștii sunt considerați azi, pe plan internațional, un oraș urât, po­luat, neprietenos. Pe mine, ca bu­cureștean, aceste calificative, ob­ținute în urma unor evaluări in­ternaționale serioase, mă jignesc, mă întristează nespus. Acest „suc­ces“ pe dos este rodul unor ani fără gândire, fără sentiment, ani ai întâmplătorului, micilor afaceri și marilor comisioane. Și totuși, îmi dau seama că, oricât de de­primante ar fi aceste notări (care corespund realității obiective), ele nu semnează sfârșitul orașului. Există o speranță. Planul lui Ni­cușor Dan ar putea să răstoarne această evoluție catastrofală și să facă din Bucureștii noștri un oraș plăcut, creator, cu perspective. Partida nu este pierdută. Mai există o șansă. Această șansă se numește Nicușor Dan.

Argumentul că nu ar trebui votat un candidat mai puțin bine plasat este cu totul greșit. Mai întâi, cred că Dan ia zilnic noi voturi de la adversarii săi electorali. Este din ce în ce mai aproape de victorie. În al doilea rând, avem interesul ca mișcarea civică ini­țiată de „Salvați Bucureștiul“ să primească un semnal puternic de încurajare de la populație în ge­neral și de la alegători în special. Pentru că lupta pentru un Bu­curești regenerat, reabilitat, pu­ternic, în care să trăiești plăcut abia începe. Nu mai putem conta pe puterea partidelor, nici pe de­magogii individuali. Numai un autentic curent cetățenesc poate să-l determine. Este decisiv ca alegătorii să dea un semnal pu­ternic că orașul nostru are un viitor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22