Cazul Berlusconi. Și la ei ca la noi

Laura Stefan 06.08.2013

De același autor

Pe lângă legătura lingvistică, România și Italia se întâlnesc și când vine vorba despre lupta împotriva corupției la nivel înalt.

Pe 1 august fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală de aproximativ 7,3 milioane de euro. Re­zolvarea judiciară a acestui dosar a durat mai bine de 6 ani, el fiind înaintat de către procurori în instanță din 2006. După pronunțarea sentinței, Berlusconi a de­clarat următoarele: „Pentru dăruirea pe care am ară­tat-o față de țara mea în ultimii 20 de ani și pe mă­sură ce mă apropii de sfâr­șitul vieții mele active, am fost re­com­pen­sat prin acuzații și sentințe care nu au la bază absolut nimic. Aceasta este o țară care nu știe să fie dreaptă. Sentința îmi anu­lează drepturile politice și libertatea personală“. La rândul lor, avocații dom­nului Berlusconi au declarat că vor apela la forurile europene și internaționale pentru a dovedi nevinovăția clientului lor și pen­tru a obține o soluție care să o anuleze pe cea pronunțată de instanța italiană.

Observați asemănările izbitoare cu situația din România – un politician care părea de neatins şi care a deținut trei mandate de premier al Italiei, iar acum este senator, ajun­ge în fața justiției. Justiția, după ani mulți și proceduri complicate, ajunge la un verdict final și îl sancționează pe politician. Acesta continuă să se apere prin declarații publice – nu, el nu a fost condamnat pen­tru că nu a plătit taxele (așa cum greșit am putea crede, dacă ne-am baza pe decizia instanței supreme italiene), el, de fapt, este un erou neînțeles, un om care și-a sa­crificat întreaga existență pentru țara lui și care acum, la final de carieră, este aruncat la groapa de gunoi a istoriei de către niște magistrați ne­drepți, iresponsabili și care au primit de-a lungul tim­pului puteri prea mari. Așa­dar, așa cum ne-am obiș­nuit și în România, vinovat nu e hoțul, ci cel care îl prinde și îl condamnă.

Coincidențele continuă – du­pă pronunțarea sentinței, grupuri de susținători ai lui Berlusconi au organizat mitinguri de protest împotriva soluției definitive pronunțate de instanță. Argumentul – Berlusconi a făcut atâtea lucruri bune pentru Italia și nu merită să fie condamnat penal de către niște ma­gis­trați iresponsabili pe care cetățenii nu i-au ales și care ajung în funcții pentru că dau examene. Așadar, nici măcar aici nu sun­tem originali - și pe alte meleaguri poli­ti­cienii încearcă să amestece două lucruri care nu au legătură: performanța ad­mi­nistrativă și răspunderea pentru faptele penale comise. Presupunând că domnul Ber­lusconi ar fi fost un bun premier pentru Italia, asta nu îl apără de repercusiunile fap­telor penale pe care le-a comis.

Vă veți întreba, probabil, cum se face că dom­nul Berlusconi nu se află în penitenciar după pronunțarea unei soluții de con­dam­na­re definitive la 4 ani de închisoare. O le­ge promovată chiar de partidul său impune ștergerea oricăror condamnări de până la 3 ani de închisoare – motivul fiind că pe­ni­ten­ciarele sunt extrem de aglomerate și că așa s-ar preveni o supraîncărcare a lor. În­că de la momentul adoptării respectivei legi au existat comentatori care au susținut că, de fapt, domnul Berlusconi își pre­gă­tește reacția la o eventuală condamnare pe­nală pe care instanța ar pronunța-o într-unul dintre dosarele sale. În afară de acesta care viza evaziunea fiscală, Berlusconi mai are două dosare importante pe rolul in­stan­țelor italiene: unul privește acuzațiile de sex cu minore, iar celălalt intervenția di­rec­tă într-o anchetă penală și folosirea unor convorbiri interceptate pentru a contracara un adversar politic (procurorii l-au acuzat și de mituirea unui senator pentru ca aces­ta să treacă la partidul său, astfel ajun­gân­du-se la dărâmarea guvernului în 2008). Revenind la dosarul în care s-a pronunțat condamnarea, este puțin probabil ca Ber­lus­coni să ajungă la pușcărie pentru a ispăși pedeapsa – cel mai probabil pedeapsa cu în­chisoarea va fi înlocuită cu muncă în fo­losul comunității sau în arest la domiciliu. Cu toate acestea, Berlusconi a declarat că nu va accepta să fie obligat la muncă în fo­losul comunității și că, dacă instanța va lua o astfel de decizie, o va contesta pentru că preferă să meargă la închisoare decât să pres­teze o muncă în folosul comunității exact ca un infractor de drept comun.

Condamnarea domnului Berlusconi ridică în primul rând o semnificativă problemă po­litică în Senatul italian. Instanța a stabilit că, pe lângă pedeapsa închisorii, ar trebui să i se aplice și o interdicție de a mai ocupa funcții publice și a desemnat Curtea de Apel din Milano ca instanță competentă să determine durata acestei interdicții. Dacă interdicția va fi aplicată, Silvio Berlusconi pierde mandatul de senator și dreptul de a candida pentru un nou mandat. De altfel, au apărut deja speculații legate de intenția sa de a-și promova fiica în funcția pe care o ocupă el în acest moment în cadrul par­ti­dului. Vineri, Berlusconi amenința că își va retrage sprijinul pentru guvern, deschizând calea alegerilor anticipate, dacă acesta nu inițiază o reformă profundă a sistemului de justiție. Concluzia este că, pe lângă legătura ling­vistică, România și Italia se întâlnesc și când vine vorba despre lupta împotriva co­rupției la nivel înalt. Vestea bună e că până la urmă justiția face dreptate. Vestea proas­tă e că nimic nu e niciodată câștigat de­fi­ni­tiv – nici măcar independența justiției. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22