De același autor
Minciuna nu mai ține în era digitală. Nu mai ține, dar înfurie.
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost organizat lamentabil atât în țară, cât și în străinătate. Disprețul și aroganța lui Victor Ponta s-au adăugat la perspectiva sumbră a partidului unic și paharul s-a revărsat. Românii din străinătate care n-au putut vota în turul întâi au pus mâna pe telefon și și-au sunat rudele, Facebook-ul s-a umplut de postări revoltate și marile orașe au ieșit în stradă în cele mai mari proteste pentru drepturi civile de după Piața Universității din anii ’90. Televiziunile au anunțat proteste de 30.000 de oameni pro-Ponta, doar că minciuna nu mai ține în era digitală. Nu mai ține, dar înfurie. Așa cum înfurie și disprețul arătat de Meleșcanu miilor de români care așteptau să voteze la Paris în cozi kilometrice: mergeți la Nancy, e un oraș superb! Un fel de: dacă n-au pâine, să mănânce cozonac! Așa s-a scris istoria.
După primul tur, în care am asistat cu toții neputincioși la fraudele electorale, în al doilea tur ne-am organizat. Centrul pentru Resurse Civice, Eurocivica și alte organizații neguvernamentale au acreditat sute de observatori peste tot în țară. Expert Forum și Funky Citizens, ajutați de voluntari, au organizat un call center la care telefoanele au sunat nonstop pentru a se reclama nereguli de pretutindeni. Facebook-ul a oferit platforma perfectă pentru a comunica în timp real cu oamenii care așteptau să voteze la cozi interminabile în străinătate și cu cei care aveau probleme în România. Nimic n-a fost ușor, nimic n-a venit de la sine. Inițial, a trebuit să ne luptăm ca să primim un răspuns de la BEC cu privire la posibilitatea de a acredita observatori noi pentru turul doi. Legea era, ca de obicei, ambiguă și a fost nevoie de intervenția BEC pentru a lămuri că textul acoperă și procedurile de acreditare între cele două tururi de scrutin. Acreditarea observatorilor a fost problematică în câteva județe – Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Bacău, Iași. Observatorii pentru turul doi se acreditează, conform legii, cu cinci zile înainte de 16 noiembrie. La Dâmbovița și Argeș a trebuit să ajungem în instanță ca să obținem acreditarea, pentru că birourile electorale județene calculau acest termen pe zile lucrătoare, nu pe zile calendaristice. La Bacău și Iași s-au stricat faxurile chiar în săptămâna în care se puteau face acreditări, iar la Teleorman PSD a contestat toți observatorii vineri seara. Au fost lupte de gherilă juridică, pe care, până la urmă, societatea civilă le-a câștigat, dar faptul că s-a încercat blocarea observatorilor este în sine un lucru important.
Apoi au început neregulile de la vot: turismul electoral, observatori scoși din secțiile de votare, primari hiperactivi, amenințări, urne dispărute. Toată ziua, observatorii au postat imagini cu autoturisme care plimbau votanți de la o secție la alta. Suspiciuni de turism electoral ne-au fost semnalate la Craiova, Gălbinași (Călărași), Movileni (Olt), Budeni (Giurgiu), Sănduleni (Bacău), secțiile 257-258 din Mehedinți, Gogoșu – sat cu prezență la vot record etc. Observatorii au fost intimidați în Ștefănești (Ilfov), Naipu (Giurgiu), Voluntari (Ilfov). În Colonești (Olt) urna cu voturi a fost luată de o parte dintre cei din biroul secției de votare și transportată într-o mașină într-o direcție necunoscută. La Chiajna și Corbeanca buletinele de vot s-au epuizat de mai multe ori pe parcursul zilei, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ o oră. Unii observatori au sunat la 112 pentru a arăta că există suspiciuni de fraudă și, dintre aceștia, unii au fost amendați pentru că și-au exercitat abuziv dreptul de a formula reclamații. Am pregătit modele de contestații în instanță pentru aceste amenzi. Pe tot parcursul zilei am sunat la Ministerul de Interne pentru a cere ajutorul Poliției acolo unde erau probleme în secțiile de votare și trebuie să remarc faptul că răspunsurile au fost mereu prompte, eficiente și politicoase.
Bătaia de joc majoră a fost în diaspora. Mii de români au așteptat ore în șir să voteze. Unii s-au așezat la coadă cu o seară înainte ca să nu rămână pe dinafară, ca în primul tur. Înarmați cu periuțe de dinți, ceaiuri calde și nervi de fier, oamenii le-au arătat guvernanților că sunt mai puternici decât ei. Și mai mulți! Deși era posibil să fie mărit numărul secțiilor din străinătate printr-un simplu ordin al ministrului de Externe, Victor Ponta a hotărât să-și bată joc în continuare de diaspora, bănuind că cei din străinătate nu-l votează pe el. Românii au călătorit sute de kilometri pe banii lor ca să meargă la vot și să îi arate lui Ponta că nimic nu-i mai puternic decât poporul înfuriat. Spre seară, când devenise clar că este imposibil ca oamenii de la cozile imense să voteze până la ora locală 21, opt organizații neguvernamentale au cerut aplicarea articolului 46(2), care a permis continuarea votului după ora 21 pentru cei aflați în incinta secției de votare și la precedentele alegeri. Acolo unde ambasadorii au avut înțelepciunea necesară, ușile ambasadelor s-au deschis, românii au fost poftiți în curtea ambasadei, ușile s-au închis apoi și votul a continuat normal și după ora 21. Știm că s-a întâmplat asta la Bruxelles, la Barcelona, la Stuttgart, la Hamburg și la Strasbourg. La Torino şi la Paris, românii aflați la coadă pentru a vota au avut parte de gaze lacrimogene și de îmbrânceli din partea poliției locale.
În primul tur de scrutin investigațiile jurnalistice au arătat că intervenția poliției în afara țării a fost precedată de o solicitare în acest sens din partea reprezentanților statului român. Cel mai probabil, în al doilea tur a fost la fel. Lucrurile nu vor rămâne așa: pentru fiecare român agresat, pentru fiecare român căruia i s-a restricționat dreptul la vot cineva trebuie să plătească. Îi vom ajuta pe toți cei care vor să se plângă să se descurce în hățișul legal. Doar când statul își respectă cetățenii putem vorbi de o democrație consolidată!
Comentarii 14
Vicentio B. - 11-24-2014
@Liviu din Timisoara. Multumesc pentru interventie, mai ales ca altfel NU aveam ocazia sa va raspund, sens in care va rog sa dati atentia cuvenita urmatoarelor puncte si anume: 1. considerandu-va de buna credinta, mi-am permis sa va atrag atentia, evident in mod decent, ca sunteti cateaodata PE LANGA esenta faptelor, eu indicand in mod precis la ce m-am referit. . 2. Am constat ca Dvs. sunteti um OM de dialog , care ramane in conturul exprimarilor civilizate, dar , dupa cum dovediti singur , NU dispuneti de datele suficiente si nici de puterea critica / obiectiva/ necesara pentru a va indica pozitia absolut necesara urmare a unei analize in relatia : cauza - efect, care ar conduce sigur spre concluzii viabile, extrem de stabile, care se pot dimensiona chiar si matematic. 3. EU, prin natura pregatirii si practicii mele strct profesionale, pot sa fac acest lucru. Ca atare, de cate ori vad /citesc un articol, o opinie, un comentar, in mod automat fuctioneaza acest sistem, din dorinta expresa de a contribui la diminuarea efecturilor raului intentionat/masiv, indus de cei subordonati sistemului contra Ordinii de Drept, in care traiti Dvs. 3. Observati va rog diferenta: in timp ce eu ma refer la fapte concrete, amintind/ reamintind reactia concreta legala / constitutionala, intodeauna in mintea mea plecand de necesara Ordine Constitutionala, stiind PRECIS ce inseaman, Dvs. faceti comentarii de genul de mai sus: > Antonescu si Plagiatorul vor zbura din politica, pentru toata ura ce o promovau, pentru malversatiunile lor politice, necontenite < . 4. Drept exmeple concrete, in ceeace ma priveste, va rog in mod rezonabil, pentra verificare, cititi atent comentariiöe mele la articolele scrise de Domnii: Vianu, Cornea, Tapalaga, Turturica, Papahagi. 5. Regret desigur ca Dvs. nici macar NU ati gasit raspunsul necesar la rugamintea mea civilizata, de a va explica riguros (ceeace inseamna argumentat , in intelesul tiintific la cuvantului ) privind folosirea termenului de NEAMT. Ati abandonat tema intr-un mod, pe care NU imi permit sa- l comentez aici. 6. Va asigur, puteti verifica, ca eu am fost PRIMUL , care extrem de revoltat, prin comentariile mele, am atras atrentia ca modul cum s-a defasurat , atat in primul (2. 11. 2014) cat si secundul tur (16.11. 2014) , votul Romanilor din Strainatate, reprezinta o OBSTRUCTIONARE din partea Ponta & Co. cu caracter DELICTUAL / INFRACTIONAL , motiv pentru care cei vatamati, ar trebui sa reactioneze strict constitutional prin Plangeri PENALE + CIVILE. ! ULTERIOR am vazut /auzit pe Dra. Jurista Laura Stefan, facand declaratiile care au declansat comentariul meu. Este absolut evident ca eu m-am referit EXLUSIV la comportamentul INTENTIONAT si MASIV al lui Ponta Co. , iar Dvs., din motivele mentionate mai sus, ati preluat RASPUNSUL, vizibil total ERNOAT, fata de situatia ca atare. 7. Sper ca ati inteles EROAREA GRAVA in care va aflati !
RăspundeUN OM RESPONSABIL - 11-24-2014
Toate faptele de diepret si neconsideratie petrecute in fata sediilor cu sectiile de votare dinafara tarii,fata de alegatorii romani si cele petrecute in tara cu incercari de fraudare si fraudari ale votului,ne-a umilit pe toti cetatenii onesti si de buna credinta ca si cum cineva, ne-a scuipat in fata.Sunt fapte lipsite total de respect, atitudini insultatoare la conduita civica si conditia umana in sc. 21,de un cinism iesit din comun si care ne determina sa nu mai toleram, sa nu mai permitem si sa nu uitam.Toti cei care se fac vinovati trebuie sa raspunda pentru aceste fapte in fata Legii,exemplar,cat mai repede posibil.
RăspundeLiviu din Timisoara - 11-24-2014
Imi permit sa va raspund eu ; actul infractional nu se refera la votul oamenilor ci la situatia in care au fost nevoiti sa voteze: numar de sectii total inadecvat numarului de oameni, desi ME primise cu luni de zile inainte datele necesare.
RăspundeLiviu din Timisoara - 11-23-2014
Cu riscul unei oarecare malitiozitati, e un sentiment placut sa ai dreptate. Sunt niste ani de cand spuneam ca va veni ziua in care Antonescu si Plagiatorul vor zbura din politica, pentru toata ura ce o promovau, pentru malversatiunile lor politice, necontenite. Doi insi care nu au guvernat ci au daramat atat cat au putut. Domnisoara Laura, tin sa va adresez noi complimente !
RăspundeVicentio B. - 11-23-2014
EXEPLI GRATIA. Din punctul meu de vedere, am convingerea ferma ca nu sunt singurul, aduceti la B1. o prezenta demna, competemta, formularii cursive. V-am vazut/auzit relativ recent spunand ca > ceeace s-a intamplat cu votul Romanilor din Strainatate , reprezinta un act cel putin infractional> . Am ramas profund surprins. Puteti , va rog, sa evaluati precis, ce ati vrut sa spuneti prin aceasta formulare ? P.S. Va asigur de buna mea credinta, tot asa cum stiti Dvs. foarte bina, continutul integral al art. 16 Constitutia Romaniei.
RăspundeEmil din Dublin - 11-22-2014
Sinteti pentru mine ca si distinsa Doamna Macovei.Va admir si aveti respectul meu.
Răspundemoebius - 11-18-2014
Am ascultat azi pe Adevarul (gazda L.Iolu + I.M.Ionita) relatarile unor corespondenti din UE cu privire la ce s-a petrecut pe la consulate. La Bonn, care era prezentat de toti drept un fel de taram uitat de timp, cand s-au inchis portile, brutal, s-au petrecut niste faze contradictorii culminand cu doua degete aratate insultator de catre o doamna din comisia de votare (probabil) celor ramasi la coada cu buzele umflate. Ramane problema oficialilor romani din ambasade si consulate care n-au aratat, daca nu solidaritate, macar solicitudine catre votanti, ci dispret si dezinteres. Au chemat jandarmii si s-au baricadat in unele sectii. Chiar trebuie elucidata povestea asta a alegerii numarului si amplasarii sectiilor de vot, trebuie reluate calculele estimative folosite de guvern pentru dimensionarea si amplasarea sectiilor, poate in instanta. Cativa oameni trebuie sa plece de tot din administratie din politica, nu doar de la guvernare sau din parlament. E chestie penala, nu mai cred ca e incompetenta ci probabil frauda premeditata.
Răspundesperanta - 11-18-2014
De aceiasi parere sunt,cu primul comentariu al semnatarului jeans.
RăspundePinno - 11-18-2014
Vreau sa multumesc observatorilor care au suportat laturile (nu laturile vreunui triunghi, ci chestia ce se da la porci) protipendadei PSD, PPDD, PC si alti sateliti ai partidului stat. Au suportat si fizic implicarea in alegeri. Totusi aceste organizatii civice in nume colectiv sa reclame la parchet situatiile ilegale care trebuie urgent clarificate. Sa ceara sprijin de la noi, ceilalti care inca nu ne-am implicat, si sint destui care pe o perioada relativ scurta de timp ar ajuta. Justitia poate cere Autoritatii Electorale Permanente (ca de-aia e permanenta) se verifice CNP, sa se verifice existenta unor CNP false si sa prezinte probele in instanta. Sa fie pedepsiti si INSTIGATORII (de regula "oameni" - sorry ca-i numesc asa - politici), chiar mai drastic decit faptuitorii. Iata dupa 2 ani de la referendum, talentatul domn Dragnea este bine mersi. Ba mai mult pentru eficienta lui la FURT, ceilalti escroci PSD ii cer demisia! Este adevarat ca putem spune: nu au putut ei fura cit am votat noi. Dar ne-a trecut glontul pe la timpla! Nu putem sa fortam mereu norocul "romanii n-au nevoie de politicieni buni, ca-i ajuta norocul"! Sa uitam aceasta zicere.
Răspundejeans - 11-18-2014
Fara sa fiu fan Basescu trebuie sa recunostem ca a fost singurul politician, actualmente presedinte ,suspendat de doua ori de camarila corupta din politica care s-a luptat cu balaurul care varsa pe nari ciuma rosie,nu actualul PNL l-a facut presedinte pe Johannis!!!Blestemul asupra autorilor morali ai puciului din2012 s-a abatut nemilos asupra lui Voiculescu care a primit 10 ani de temnita,Crin Antonescu un terminat al politicii si cel care a instrumentat eronat dosarul Nana,cel care vroia sa lase un fost presedinte in strada,fara paza pentru ca a dobandit o casa in Mihaileanu,un agent sovietic care vroia sa-l bage in puscarie pe presedinte a primit lovitura mortala de la Traian Basescu:glontul adevarului.
Răspunderonea - 11-18-2014
Eu cred ca nu trebuie sa amestecam raspunderea politica cu cea juridica. Ar fi bine daca cineva ar putea sa-i ajute pe romanii din dispora sa se descurce in hatisul juridic necunoscut al Romaniei si sa depuna plangere penala asa cum a facut M. Macovei la primul tur pentru incalcarea cu premeditare a unui drept constitutional , care este dreptul la vot. Caci despre asta vorbim....Sa incalci un astfel de drept si sa ramai nepedepsit - nu e normal.
RăspundeCatalin - 11-18-2014
Exista o multime de "gauri" in legislatia romaneasca si o mica naivitate (si romantism sounea cineva) in societatea romaneasca. A da o declaratie pe propia raspundere ca nu am mai votat in alta parte nu e îndeajuns pentru a limita frauda. E ca si cum nu ti-ai pune iala la usa pentru ca e ilegal sa iti intre hotul in casa. Trebuie introdus un sistem prin care sa NU se poata vota dublu. Guvernarea actuala foloseste din plin gaurile legislatiei (vezi HG cu migratia primarilor - pana cand CCR s-a pronuntat si a declarat-o neconstitutionala, HR si-a facut efectul - si multe alte exemple din vara lui 2012 incoace). In cazul alegerilor, daca iese un candidat, e greu sa mai dai inapoi pe urma sa vezi ca de fapt a fost frauda.
RăspundeMircea Ordean - 11-18-2014
Se minte la greu și în tabara purilor.
Răspundeduncan - 11-18-2014
Va admir si va respect! Sunteti o femeie puternica si competenta!
Răspunde