De același autor
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul acesteia au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, acuzaţi că au primit peste un milion de euro pentru soluţii favorabile în procese.
Partea bună a poveștii este că judecătoarea Cîrstoiu de la Curtea de Apel București a fost arestată de către DNA împreună cu fiul său, care îi era complice. Așadar, anticorpii sistemului funcționează, procurorii lucrează, iar judecătorii nu au clemență atunci când este vorba despre colegii lor. CSM a avizat rapid cererea de arestare formulată de DNA, comportându-se exact așa cum ar trebui să se comporte un Consiliu Judiciar responsabil: nu a protejat merele putrede din sistem. Din acest punct de vedere, România se apropie cu pași hotărâți de normalitate, de ceea ce așteptăm de la un sistem judiciar credibil și responsabil. Partea proastă este că în România anului 2013 încă se vând pe bani unele decizii judecătorești. Între judecătoarea Cîrstoiu și politicienii care fură din bugetul statului nu există nicio diferență – disprețul suveran pe care ambii îl arată pentru cetățenii care i-au învestit cu încredere și pentru funcțiile pe care le ocupă în aparatul statal este trăsătura de caracter care îi leagă.
Emoția stârnită în societatea românească de acest caz se explică prin faptul că nedreptățile reale sau închipuite generate de sistemul judiciar găsesc astăzi o explicație generală în mintea multora: corupția. Ca și în cazul Voicu, vedem în ultimele dosare instrumentate de DNA cu judecătoare de la Tribunalul București și de la Curtea de Apel București o caracatiță oribilă a relațiilor prin care se rezolvă orice. Condamnați definitiv scapă de pedeapsă, criminali periculoși și implicați în crima organizată sunt puși în libertate. Totul, prin soluții bizare care neagă legea și practica ÎCCJ, soluții care generează șuvoaie de comentarii revoltate în presă, dar împotriva cărora nu se mai poate face de cele mai multe ori nimic. Șpaga e pe măsură – astăzi procurorii DNA spun că mita luată de judecătoarea Cîrstoiu în mai multe dosare se ridică la 1 milion de euro, milion pe care aceasta îl împărțea cu diferiți colegi care o ajutau să obțină fabuloasele rezultate pe care le promitea clienților.
De observat că în acest caz judecătoarea lucrează cu propriul fiu ca intermediar. Vedem aici același mod de gândire ca și la politicienii care își conduc afacerile prin intermediul copiilor, iar dacă aceștia sunt chemați să dea explicații în fața procurorilor, acuză atacurile nedrepte împotriva familiilor lor.
Mulți se întreabă de ce nu se opresc acești oameni din luat șpagă după ce obțin un nivel financiar confortabil. O simplă lectură a declarației de avere a doamnei judecător ne arată că șpaga nu era deloc o chestiune de supraviețuire. Dimpotrivă, atât ea, cât și colegele ei de la Tribunal arestate acum câteva săptămâni aveau o situație materială de invidiat. Și atunci cum se explică persistența în comportamentul infracțional, mai ales în contextul în care numele judecătoarei Cîrstoiu apăruse în discuțiile purtate de judecătoarele de la Tribunal proaspăt arestate pentru corupție? Eu cred că explicația nu ține doar de lăcomie. Cred că, după ce devii parte a unei rețele de corupție judiciară, e foarte greu să te mai oprești. Probabil că presiunea e imensă, pentru că pentru fiecare om care are probleme cu justiția problema lui e cea mai gravă și este esențial să o rezolve, indiferent de costuri și de consecințe. Iar insistența crește proporțional cu riscurile presupuse de procedurile judiciare – care în penal înseamnă ani grei de pușcărie și, eventual, confiscarea averii.
Să ne amintim doar de cazul Dinel Staicu, care a devalizat BIR – cel pe care judecătoarea Cîrstoiu împreună cu colegele sale de complet l-au scăpat de pușcărie. Domnul Staicu a fugit cât a putut de justiție, inclusiv schimbându-și numele și părăsind țara atunci când și-a dat seama că va fi condamnat. A fost nevoie de punerea în mișcare a unui întreg angrenaj juridico-polițienesc pentru ca acesta să fie extrădat, adus în țară și apoi încarcerat. Staicu a formulat o contestație în anulare cerând invalidarea deciziei de condamnare la 7 ani de pușcărie. Completul de la Curtea de Apel București a admis această contestație, motivând că exista o soluție anterioară pronunțată de Curtea de Apel Craiova care respingea o plângere a unui cetățean împotriva unei soluții de netrimitere în judecată adoptată de procurori față de Dinel Staicu. După administrarea de probatoriu suplimentar, procurorii au decis că soluția de netrimitere în judecată nu era cea corectă și au formulat rechizitoriul, iar în dosar s-a pronunțat o condamnare definitivă. ÎCCJ, într-un recurs în interesul legii, a explicat că hotărârile judecătorești pronunțate cu privire la soluțiile de netrimitere în judecată nu au autoritate de lucru judecat și nu pot fi avute în vedere în căile extraordinare de atac. Nesocotind această decizie a ÎCCJ, completul din care a făcut parte judecătoarea Cîrstoiu a anulat decizia definitivă de condamnare a lui Dinel Staicu, motivând că aceasta contravenea soluției pronunțate anterior care confirma decizia inițială a procurorilor, de netrimitere în judecată. Dacă atunci cei care le apărau pe judecătoare susțineau argumentul ignoranței, iată că acum avem un răspuns mult mai credibil pentru această soluție scandaloasă: corupția! //