Mulţumim, Papici şi Alexandru! Mazilirea celor buni

Laura Stefan 08.10.2013

De același autor

Ponta nu se mai obosește să salveze aparențele:  vrea să se știe că procurorul general și ministrul Justiției nu îi ies din cuvânt.

În ultimele zile, dosarul de șantaj care îl implică pe Dan Voiculescu și dosarul pri­vind fraudele la referendumul din 2012 ca­re îl implică pe Liviu Dragnea au fost tri­mise în instanță. Drept răs­plată, șefii Secției 1 de la DNA, unde s-au făcut aces­te dosare, au fost dați afară de către procurorul general Nițu, același care îi de­le­gase pe respectivele funcții cu câteva zile în urmă. În afara finalizării celor două dosare, nimic semnificativ nu s-a petrecut între mo­mentul în care au fost delegați și cel în ca­re au fost eliberați din funcție. La TV, pre­mierul Ponta a înfierat cu mânie proletară abuzurile „procurorilor băsiști“ care fac dosare politice, întrebându-se retoric: de ce trebuie să-i ținem în funcție? Pro­cu­ro­rul Lucian Papici a solicitat CSM să îi ape­re reputația profesională lezată de premier prin declarațiile sale. Ponta nu se mai obo­sește nici măcar să salveze aparențele: vrea să se știe că el a ordonat schimbările, vrea să se știe că procurorul general și minis­trul Justiției nu îi ies din cuvânt. Vrea să se știe mai ales în partid că el este cel care controlează numirile la DNA și că orice pro­curor care îndrăznește să ancheteze do­sare care nu îi plac premierului va fi dat afară. Folosește acum prilejul dosarelor Drag­nea și Voiculescu, dosare cu re­ver­be­rații ample în lumea politică, pentru a-i ma­zili pe Lucian Papici și pe Mariana Alexandru – de fapt, aceste două dosare nu-i displac deloc pre­mi­e­rului pentru că-l scapă de două per­soa­ne extrem de influente din zona USL. Dru­mul spre consolidarea pu­terii ab­so­lute continuă, iar justiția este doar o vic­timă co­laterală. Ne­gocierile po­li­ti­ce care au înlocuit nu­mirile pe bază de com­pe­tiție publică și criterii de profesionalism au deschis larg ușa pre­mierului pentru a-și construi controlul po­litic asupra parchetelor.

DNA a reacționat printr-un comunicat de presă, arătând că procurorul general nu s-a consultat cu procurorul șef al DNA atunci când a decis înlocuirea șefilor de la Secția 1 și a lăudat activitatea lui Lucian Pa­pici și a Marianei Alexandru. Este fără precedent ca șeful unei instituții să nu fie întrebat ce părere are despre înlocuirea oa­menilor din subordine. Este fără prece­dent ca șeful DNA să fie informat prin fax că i s-a schimbat echipa de conducere. Pri­mul răspuns al procurorului general la acest comunicat este halucinant: regu­la­men­tul DNA prevede, într-adevăr, obli­ga­ția de consultare, dar aceasta nu e însoțită de o sancțiune, așadar nu trebuie res­pec­tată. Este pentru prima oară de la numirea noii conduceri la Parchetul General, DNA și DIICOT când apar disensiuni majore și publice între noii șefi. De altfel, este pen­tru prima oară în ultimii 8 ani când șeful DNA nu participă la procesul de selecție a propriei echipe de conducere. Toți mi­niș­trii de până acum au ținut cont de reco­mandările procurorului general, ale pro­curorului șef al DNA și ale procurorului șef al DIICOT atunci când au făcut no­mi­nalizări pentru funcțiile din subordinea aces­tora. Cât despre eliberările din funcție dispuse de procurorul general și transmise prin fax, acestea țin de o epocă pe care o credeam apusă.

La această demonstrație de forță au reac­ționat patru ONG-uri (Expert Forum, Free­dom House, Centrul Român pentru Po­li­tici Europene și Grupul pentru Dialog So­cial), cerând CSM să reacționeze public și să apere independența procurorilor. Am­ba­sada SUA a publicat, de asemenea, un comunicat de presă care laudă activitatea Marianei Alexandru și a lui Lucian Papici: Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pen­tru activitatea excelentă desfăşurată de dom­nul Lucian Papici şi de doamna Ma­riana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o impor­tan­ţă crucială, să fie rezultatul unor pro­ce­duri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de pro­cu­rorii cei mai competenţi, curajoşi, cu rea­lizări remarcabile în lupta împotriva co­rupţiei. Duminică a fost organizat un mi­ting de susținere a celor doi în fața DNA – e drept, cu o participare mult mai mică decât cel anti-Roșia Montană.

Lucian Papici și Mariana Alexandru sunt doar doi dintre procurorii DNA care au fă­cut ca în ultimii ani să vedem dosare ma­jore, care implică oameni importanți, tri­mise în fața instanțelor. Datorită lor, per­sonaje pe care le-am crezut cu toții intan­gibile au ajuns la inchisoare. Și-au asumat riscuri și și-au făcut meseria demn. Nu sunt niște naivi, au știut în fiecare clipă că pot plăti cu funcția faptul că nu cedează la presiunile politicienilor – iar cu privire la dosarul referendumului, li s-a spus în repetate rânduri că trebuie închis. Nu au cedat nici la campaniile de intimidare din media controlate de cei anchetați. Au mers mai departe pe drumul lor, cu perseverență și onestitate. Pentru asta le mulțumim. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22