Aritmetica finanțelor: salariile bugetarilor consumă toți banii din TVA și accize

În euforia electorală, bugetarii cer majorări de salarii, însă finanțele țării sunt sufocate de cheltuieli de personal care consumă aproape toți banii încasați din TVA și accize.

Lidia Moise 28.05.2024
SHARE 3

În istoria recentă a României, anul electoral a fost momentul optim în care sindicatele puteau forța mâna Guvernului pentru a obține creșteri de salarii în diversele instituții ale statului. Săptămâna trecută, bugetarii au protestat intens pentru a obține ceea ce ei numesc „o salarizare decentă, corelată cu complexitatea muncii, dar şi respect profesional”. De la angajații muzeelor până la polițiști sau salariații arbitrului piețelor financiare, ASF, toată lumea cere bani.

Febra goanei după bani în plus la salariu i-a cuprins și pe angajații Guvernului și ai Parlamentului, deciși să ignore realitatea sporurilor care pot chiar dubla câștigurile salariale. Așa încât sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, pentru vechime, doctorat sau tichetele de masă și voucherele de vacanță nu intră în discuția despre salariu, deși e vorba de miliarde de lei din bugetul statului alocate acestor bonusuri pe care doar angajații statului le primesc.

După ce au obținut un plus de 10% la salariul de bază, cel nealterat de sporuri, angajații Guvernului și-au exprimat frustrarea și și-au scos în stradă umbrelele întristate de câștigurile prea mici obținute. Un protest inedit care merită însă un avertisment: câștigul de astăzi poate fi anulat de impozitele anului viitor, deoarece buzunarele statului sunt golite sistematic de cheltuieli prea mari pentru încasările sale insuficiente.

O contraofensivă va fi lansată în 2025, când alegerile se vor fi consumat, iar cheltuielile care le-au parazitat nu vor putea fi finanțate. Atunci Guvernul care va conduce afacerile țării va trebui să facă reforme brutale pentru a nu dezechilibra finanțele țării și moneda ei.

De aceste reforme, dar și de dimensiunea deficitului bugetar, depind și banii europeni, care au susținut atât investițiile României și economia ei, cât și ratingurile încă favorabile, aflate la limita respectabilității financiare. În timp ce angajații responsabili cu circuitul banilor europeni cer salarii mai mari, observăm că România nu reușește să absoarbă și să consume miliardele de euro de care depinde viitorul economiei și bunăstării noastre.

Poate că altfel ar fi discutat acum guvernanții cu angajații lor revoltați dacă s-ar fi elaborat la timp Legea salarizării unitare, adică anul trecut, nu în plin sezon electoral, când negocierile sunt alterate de situația inconfortabilă a politicienilor care aleargă după voturi. De altfel, și această lege era un jalon în traseul obținerii miliardelor de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR). Dacă-și închipuie vreun ministru al Muncii că poate negocia lucid, coerent și eficient o reașezare corectă și echitabilă a salariilor din spațiul public în vâltoarea tensiunilor create de alegeri, ori se înșală, ori nu-și face treaba pentru că nu știe cum.

Pe altă parte, acest spectacol al protestelor pentru majorări de salarii în spațiul public a reușit să enerveze restul lumii, întrucât majoritatea sunt angajați în piața liberă, unde salariile nu pot crește ignorând productivitatea. Lipsa cronică a investițiilor publice, povara fiscală deja sufocantă pentru afacerile românești fac improbabilă o majorare a salariilor în zona privată, cea care susține veniturile bugetului.

Pe de altă parte, creșterile de salarii sunt recurente și adaugă un cost permanent la buget, iar finanțele naționale nu vor putea ține pasul cu factura de cheltuieli astfel majorată. În primele trei luni ale anului, cheltuielile de personal, în valoare de 36,5 miliarde de lei, au consumat 2,1% din produsul intern brut și aproape toate încasările din TVA și accize (38,2 miliarde de lei). În această aritmetică bugetară, rămân prea puțini bani pentru Sănătate, Educație, Investiții și Apărare, ceea ce poate arunca România într-o recesiune prelungită în următorii ani.

În esență, România deja nu-și permite să plătească factura de cheltuieli pentru bugetari, așa încât orice majorare a salariilor acestora va fi automat corectată de restructurări masive viitoare. Guvernul poate amâna consolidarea fiscală, care pare improbabilă într-un sezon electoral atât de încărcat, însă nu o poate evita anul viitor, deoarece în caz contrar va fi un dezastru economic previzibil.

Orice excese de cheltuieli, cum sunt cele afișate în protestele bugetarilor, vor duce la măsuri de austeritate din ce în ce mai severe în viitor. Nu trebuie ignorat însă nici efectul pe care majorarea iminentă a salariului minim îl va avea în spațiul privat, unde companiile mici și mijlocii vor fi afectate. Multe afaceri vor concedia personal sau pur și simplu își vor închide porțile, cu efecte negative pentru economia țării.

În acest context, este nevoie de rațiune și de dialog real între actorii sociali implicați în presiunile electorale de creșteri de salarii.

„Când rafalele abundente ale furiei te blochează, deschide umbrela minții, refugiază-te sub acoperișul rațiunii!”, este o recomandare a scriitorului turc Mehmet Murat Ildan, care ar trebui luată serios în seamă de protestatari și de sindicatele înfuriate. Nota de plată va veni peste șase luni și le va reaminti celor care se zbat acum pentru bani în plus că bunăstarea depinde de economie. Iar economia depinde masiv de banii europeni, de vreme ce statul își consumă aproape toți banii pe salarii și pensii.

Comentarii 3

LevSt. - 06-07-2024

„… guvernul s-a imprumutat masiv, in luna mai...120 MILIARDE lei …”(Cronica.ro)___–___”normal”, trebuiesc platiti parazitii supremi, inclusiv „marii filozofi”: g. liiceanu:„Au apărut în acești 30 și ceva de ani, o mana de …”____–-___ chiar daca r fi zece duzini de asemenea oameni, sutele de mii de paraziti deja institutionalizati si bine insurubati in orice, VOR sufoca rapid aceste „maini de oameni”, care NU au -din start- nicio sansa sa schimbe o natie, chiar daca au schimbat ceva in arealul lor, deobicei infim…Iar „30 + ani”, spune si altceva, anume ca „boala” este intinsa la orice nivel si ca- cronicizata- se apropie de final, intr-un fel sau altul, iar experienta romaneasca ne spune fara dubii, ca oricine va ajunge pres-edinte, va esua, indiferent de bunele intentii…Dar , acest ‘iiceanu, a.’lesu, „artarescu(etc.) sunt ei insasi profitori ai sistemului corupt, de acea nici nu se gandesc sa vorbeasca despre singura salvare a tarii, intoarcerea la Monarhie si nu oricum , ci cu Printesa straina( Infanta Sofia, de Spania), si Rege roman(desigur), care pot seta esafodajul imediat inferior pe baze sanatoase, acesti vor face la fel cu ierarhiile inferioare, si astfel se poate pune ordine in tara, altfel este doar un nou praf(chiar daca vulcanic) aruncat in ochii romanilor…Mai mult, cred ca acest ‘iiceanu si „lesu(si alti „filozofi” matusalemici), nici in ultimele ceasuri nu au curajul sa se puna in fruntea maselor, cred ca sunt obsedati de dorinta de a li se aduce si lor „cinstire” cu funeralii cu armata, care a ajuns ca o curva de bordel, se inchiriaza -cu fanfara si tunuri- pentru orice fost sau actual pupincurist al regimurilor, iar lista este deja, lunga… Eu cred ca ( daca Romania va rezista), dupa asezarea colbului pe aceasta ultima suta de ani, impresia cea mai realistica va fi ca marii tradatori ai neamului au fost „marii filozofi”, chiar daca mircea dinescu nici macar nu este un filozof, el este CEL MAI MARE tradator de tara, in „89 a avut TARA LA DEGETUL MIC, si i-a „vandut-o”( pe nimic si ” la cheie”, cum se zice), tot UNUI FOST MARE COMUNIST, este ceva de neimaginat in istoria omenirii, in sfarsit acest dinescu, apoi, a inceput sa scrie CATERINCI IEFTINE9specialitatea sa), dar care au prins la un public hamesit si rudimentar, iar dupa ce s-a facut milionar(inclusiv din chestii „revolutionare”), a inceput sa se ascunda in spatele fundurilor de cratitze si tigai, facand pe gastronomul national, probabil in deliciul unei audiente formata masiv din fosti securisti si nomenclaturisti, direct, sau odraslele si nepotii lor, cat si noii afiliati, care -evident- impanzesc tara, tori in posturi la stat, gras platite..

Răspunde

LevSt. - 06-06-2024

Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă. (Catalina Sirbu Joi, 06 Iunie 2024, ora 16:05 ) Cristian Georgică Celea … pensie militară de 214.000 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 43.000 de euro pe an. … Celea are 68 de ani și încasează pensia de la SRI de aproape DOUA DECENII… În plus, el deține zeci de imobile, mașini, șalupe și bijuterii. Actual, detine mai multe functii publice ..”___–-___Deci s-a pensionat la 48 ani si va mai consuma pensie inca-minim- 10 ani, practic, individul nici nu a cotizat la pensie si va avea mai multi ani de pensie decat munciti!!! Daca nici in Romania nu se fura legalizat, nu mai ai ce zice, practic ,Romania este o tara a TALHARIEI GENERALIZATE, in care nici 2 la suta din cetateni, detin peste 75% din avutia totala a tarii*, adica a cel putin a 98 la suta a „restului ” cetatenilor, iar culmea este (ar fi, intr-un stat normal) ca acesti indivizi nici macar nu au cotizat la pensie si s-au pensionat cu cel putin 15 ani inaintea categoriei generale…(* numai prin ce este declarat oficial , intelegem ca indivizi ca acesta au averi de sute milioane euro,dar -intotdeauna- acesti indivizi au averile dublate-cel putin- fie intr-o economie subterana , fie pe numele rudelor, etc.)

Răspunde

LevSt. - 06-05-2024

"...consuma aproape toti banii..."___--__RSR (republica sclavagista romana), chiar este parte din lista republicilor care au devenit/fost/sunt parcul de distractii al diavolului, el diablo-sef nu a auzit de Mujica (Uruguay), sau de Milei-Argentina-mai nou), care au fost si sunt oameni si care au indraznit reforme serioase,iohanis este el insasi bandit-sef , iar mai nou milog-sef, ultima vizita (la Casa Alba), a fost facuta in speranta ca-l va determina pe J.Biden sa-l ia in considerare pentru sefia NATO, in loc sa produca reformele pe care -altfel- le-a promis, inainte de a "ajunge imparat"...Practic , cu asemenea specimen la varf, este absurd sa crezi ca exista o speranta, singura sansa de SALVARE a Romaniei rezida intr-o reala revolutie sociala, nu neaparat sangeroasa, prin care sistemul actual trebuie inlocuit in totalitate, adica intoarcerea la Monarhie(cu Printesa straina-Infanta Sofia, de Spania), si -OBLIGATORIU- reforma teritoriala, cu max. 10 judete, reforma legislativului, parlament cu max. o suta membri, reducerea administratiei cu cel putin 25%, a armatei cu cel putin 75%, terminarea cu pensii speciale si recuperarea miliardelor deja distribuite (chiar daca "legal"), etc. etc., iar salarizarea trebuie gandita prin prizma salariului net mediu(cu care se traieste destul de bine), adica prima functie a tarii de max. 3X, aceasta suma, iar decrementarea sa fie cu o suta lei pentru urmatoarea functie,si cu alte procente pentu esafodajul de "sub", evident la stat, in afacerile particulare, salariile pot fi colosale(daca-si permit), insa -in paralel- trebuie introdusa TAXAREA PROGRESIVA, insa jupanul ciuca-bot-de-maciuca NU este de acord, pentru ca i-ar ciunti din sutele de mii "muncite" de el si cei ca el...///2-"Nota de plata va veni..."___---___in asa-zisa justitie si asa-zisa justitie sociala din RSR, orice nota de plata va fi platita tot de cei care muncesc, " elitele" se rotesc, asa ca -pentru un timp- dispar si dispare si responsabilitatea, tot sclavii vor plati ponoasele imenselor datorii, facute deja, si care nu contenesc sa creasca...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22