De același autor
Tragedia greacă, derulată în nesfârşite episoade de negocieri eşuate, a ajuns deci la actul final. În absenţa unei înţelegeri la nivelul tehnic al economiei, a venit vremea ca politicienii europeni să-şi asume o decizie privind expulzarea ţării din zona euro.
45 de minute. Atât a durat ultima rundă de negocieri ale grecilor cu partenerii europeni, în condiţiile unui avertisment-ultimatum dat de creditori privind depăşirea limitelor răbdării. Trei sferturi de oră descrise de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca fiind „ultima încercare“ de a ajunge la un compromis satisfăcător pentru ambele tabere. Duminică, negocierile care se doreau a fi decisive au eşuat, iar comentariile creditorilor europeni au sugerat oboseala şi spulberarea răbdării şi a iluziilor. Ambele tabere sunt de acord că soluţia pentru salvarea Greciei de la colaps stă într-o strategie capabilă să asigure un surplus bugetar anual. Creditorii sugerează că ar fi nevoie de economii de vreo două miliarde de euro, care ar putea fi obţinute prin majorarea taxei pe valoarea adăugată şi prin reducerea cheltuielilor fondului de pensii. Evident, liderii Siryza se opun acestor sugestii nepopulare, deoarece ei au cucerit puterea tocmai prin promisiuni de majorare a salariilor şi pensiilor, aruncând peste bord austeritatea.
Tragedia greacă, derulată în nesfârşite episoade de negocieri eşuate, a ajuns deci la actul final. În absenţa unei înţelegeri la nivelul tehnic al economiei, a venit vremea ca politicienii europeni să-şi asume o decizie privind expulzarea ţării din zona euro. Practic, actele finale se vor consuma în 18 iunie, când va avea loc o întâlnire cu acest subiect a Eurogrupului, un club al miniştrilor de Finanţe din zona euro, şi în 25 iunie, când liderii europeni se vor reuni la un summit. Autoritățile de la Atena au reuşit să cumpere timp împingând spre finalul acestei luni trei termene de plată a datoriei către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ei au apelat la o procedură aproape necunoscută, care permite cumularea plăţilor, folosită, potrivit FMI, doar de Zambia în anii ’80 ai secolului trecut.
Acum situaţia s-a tensionat, după ce echipa FMI a părăsit negocierile, lăsând totuşi uşa deschisă unui compromis, dacă şi grecii acceptă condiţiile minimale. Supărarea FMI vine după ce planul său de salvare a situaţiei, cu reformele minimale cu tot, urmat de renegocierea întregului pachet de datorii, a fost refuzat fără menajamente de Alexis Tsipras, mereu surâzătorul premier al Greciei. Tot zâmbind, Tsipras şi-a descris creditorii ca fiind absurzi şi şi-a prezentat cu încăpăţânare propriul plan, în care nu scrie nimic despre reforme. În plus, Tsiparis şi-a năucit creditorii cu declaraţii descrise acum de analişti ca fiind mincinoase. El a interpretat în traducere proprie oferta creditorilor, apoi a amânat toate plăţile spre finalul lunii, după ce promisese, cu câteva ore în urmă, că va achita la timp tranşa din 6 iunie. Tsiparis nu s-a sfiit să declare că momentul semnării unui acord este iminent, deşi ştia foarte bine că lucrurile nu stau aşa.
Un jucător de poker, s-ar putea spune, care şi-a extenuat partenerii jucând la cacialma. Perfect conştient de miza jocului, a intuit repulsia europenilor pentru un Grexit care ar învolbura pieţele financiare. Ceea ce a ignorat este tocmai miza politică. Da, din punct de vedere economic, un Grexit ar pune la pământ drahma, noua monedă fără şanse de a-şi găsi o valoare de rezistenţă, după modelul argentinian. Economia Greciei, lipsită de suportul fondurilor europene şi abandonată de investitori, ar putea căpăta un profil venezuelean, fără petrol însă, avertizează analiştii. Din perspectivă politică însă, o cedare în faţa Siryzei ar echivala cu deschiderea unei cutii a Pandorei, din care ar ieşi, victorioase, alte partide năstruşnice, antiausteritate, din Spania până în Irlanda. De-abia atunci euro s-ar dezechilibra masiv şi ar putea rămâne un club exclusivist format din Germania, Franţa Olanda şi, de ce nu, Elveţia. Deci, politicienii europeni nu au, ca variantă, posibilitatea de a ceda la masa negocierilor cu Grecia.
Dacă Grexitul se va produce, toate pieţele financiare din regiune ar trebui să suporte presiunea investitorilor, care ar fugi cu valuta, probabil în SUA. Apoi o cădere a băncilor greceşti, eveniment care s-ar produce imediat ce Banca Centrală Europeană ar înceta să le mai alimenteze conturile, ar pune grave probleme în pieţele financiare din regiune. Sunt analişti care avertizează că în acel moment ar putea apărea un asalt al deponenţilor asupra băncilor, indiferent dacă sunt sau nu greceşti, pentru a-şi adăposti economiile la ciorap. Leul nostru nu stă camuflat sub vălul unei economii performante, căci nu e cazul. Ar suferi şi el aceleaşi presiuni de devalorizare. Mai rău, în cazul unui episod dramatic, orice alt exerciţiu european de relaxare a fiscalităţii va fi o aventură periculoasă. Este foarte probabil ca, în acest caz, să ne luăm adio de la reducerea TVA sau de la vreo altă relaxare a birurilor noastre atât de nefericit de mari.
Că veni vorba de TVA, grecii au o cotă de 23%, dar, deşi lipsesc detaliile, îndrăznesc să presupun că nu despre majorarea acesteia se discută la Eurogrup, ci de ridicarea TVA pe hoteluri, acolo unde taxa este de numai 6,5%. Mai mult, facturile de întreţinere, de la gaze la electricitate, au şi ele o fiscalitate redusă, de numai 13%. Probabil că e greu să câştigi alegerile vânzând promisiuni de relaxare şi să te apuci apoi să măreşti preţurile afacerii naţionale a Greciei: turismul. Te spulberă electoratul, aşa că, mai bine, îl spulberi tu.