De același autor
Grecia încearcă să se salveze, prin asta înţelegând rămânerea în zona euro, smulgerea unui ajutor de la finanţatorii săi instituţionali şi, dacă se poate, temporizarea reformelor.
E ultima sută de metri pentru Grecia. Joi are o factură de plată pentru o scadenţă datorată FMI de 448 milioane de euro. Are de ales: plăteşte datoria la timp sau achită facturile de pensii şi salarii. Se pare că n-are bani pentru amândouă, bănuiesc analiştii, deoarece nu sunt publicate informaţii statistice despre banii vistieriei. Retorica oficialilor de la Atena era clară: plătim pensiile şi vedem noi... Numai că, în cazul în care nu achită la scadenţă, ţara intră în incapacitate de plată. Episodul este acompaniat de controlul capitalurilor, adică oamenii şi firmele vor avea un acces limitat la banii lor.
Liderii Syriza joacă acum la ruleta rusă, încercând să obţină un ajutor de la Kremlin. Este acelaşi scenariu aplicat, în criză, de ciprioţi, aşa-numitul plan B, în care se tatonau nervii europenilor cu ameninţarea că ruşii vor prelua susţinerea financiară a ţării. Probabil că, şi în cazul Greciei, Putin va fi prudent cu banii.
Nu este exclus un ajutor de urgenţă, condiţionat printr-un acord care va explica risipa, evident, însă, o susţinere financiară totală, de mare anvergură, este improbabilă. Rusia mai are cash valutar ceva mai mult de 300 de miliarde de dolari, din care va cheltui în acest an cel puţin 130 de miliarde exclusiv pentru a-şi ajuta băncile şi companiile să-şi onoreze la timp împrumuturile scadente. În rest, rubla înhaţă miliarde de dolari lunar pentru a rezista, iar vistieria guvernului are un gol de neumplut, deocamdată, produs de petrolul ieftin. Rusia însăşi are datorii mici, mai puţin de 10% din PIB, şi este greu de crezut că liderii săi se pot aventura în susţinerea unei ţări care a cumulat datorii de peste 170% din PIB.
În avanpremiera vizitei la Kremlin a premierului Alexis Tsipras, ministrul său de Finanţe a călătorit la Washington, unde a tatonat sentimental FMI faţă de o întârziere de plată. Probabil a fost exclusă o asemenea situaţie, de vreme ce Christine Lagarde, directorul FMI, a anunţat imediat că Grecia îşi va onora obligaţia de plată la scadenţă şi că o echipa a Fondului va începe de azi discuţiile cu guvernul elen.
Ce vrea toată această lume, FMI, BCE, Germania şi, în general, toţi creditorii de la Grecia? Simplu: să-şi facă reforme care să asigure o creştere susţinută a economiei şi să nu mai cheltuiască în exces. Grecia are nevoie ca timp de vreo cinci ani să ruleze cu un surplus bugetar consistent, aşa încât să poată stopa spirala datoriilor. Începând din 2020, spun analizele financiare, Grecia va putea să-şi permită să revină în pieţele financiare şi să se împrumute de acolo. Aparent, grecii susţin zgomotoasele eforturi ale Syriza de a redesena graficul şi sumele de plată şi, eventual, de a abandona austeritatea. Pe de altă parte, îşi scot banii din bănci şi îi ţin la ciorap.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s a penalizat săptămâna trecută depozitele din băncile greceşti şi a avertizat că există primejdia unui asalt al deponenţilor asupra băncilor. În acest an se estimează că grecii au scos din bănci peste 25 de miliarde de euro de teama că drahma, moneda lor abandonată, va înlocui euro. Băncile, avertizează analiştii, nu vor rezista, fără banii europenilor, unui asalt prelungit al deponenţilor.
Acum chestiunea datoriei Greciei pare o problemă politică, deoarece pieţele financiare s-au retras şi în locul lor au intrat finanţatori publici. Banul public din zona euro şi FMI sunt marii creditori ai Greciei. Germania este cel mai mare creditor, cu 56 miliarde de euro, urmată de Franţa (42 miliarde de euro), Italia (37 miliarde de euro) şi Spania (25 miliarde de euro). Că Germania cere seriozitate nu miră pe nimeni, dar Italia şi Spania nu pot explica propriilor cetăţeni că o ţară risipitoare şi nervoasă trece printr-o criză, vrea să fie păsuită şi, în general, nu vrea să mai dea toţi banii înapoi.
În esenţă, piaţa financiară urmăreşte Grecia doar aşa, ca pe o slăbiciune a zonei euro, punând diverse pariuri pe momentul când se va petrece Grexit-ul. Ei nu mai pot înţelege logica autorităţilor de la Atena. De ce nu pot înţelege oare investitorii internaţionali ce vrea guvernul grec? Deoarece e o confuzie doctrinară, spune analistul financiar Tor Vollaløkken. Un amalgam doctrinar scapă înţelegerii, alunecă prin concepte. Este imprevizibil, iraţional pe alocuri, aventurier în esenţă şi ilogic.
Între timp, sporesc în intensitate speculaţiile privind ieşirea Greciei sau alungarea ei din zona euro, aşa-numitul Grexit. „Adevărul trist este că nimeni nu ştie cum şi ce se va întâmpla. În opinia noastră, va fi vorba de controlul capitalurilor, de o încetare de plăţi selectivă, probabil şi de un împrumut punte de la Rusia undeva pe traseu. Putem paria că liderii greci nu vor dispărea în noapte fără scandal“, spune Barbara Rockefeller, analist financiar.