De același autor
Politici fiscale inconsecvente, lipsa investiţiilor şi indiferenţa politicienilor faţă de pericolele geopolitice aştern perspective tulburi pentru economia românească.
Febra relaxării fiscale a cuprins ţara şi pe politicienii ei. Guvernanţii sunt tot atât de volatili ca preţurile cartofilor. Azi anunţă o scădere a cotei generale de TVA cu 20%, mâine, din spital, premierul plusează, pentru a-şi depuncta adversarul, şi promite coborârea taxei la 19%. De ce 19, şi nu 20? Pentru că le dă şansa să reaminteasca faptul că politicieni aflaţi azi în opoziţie au guvernat ţara în vremuri de criză şi au mărit TVA. Desigur, uită că FMI & Co. ne dădeau banii doar dacă instalam austeritatea.
România şi-a consumat, dureros, porţia de austeritate şi, acum, este un exemplu de refacere a stabilităţii economiei pentru state mai puternice. Acum, guvernanţii atacă în mod inconştient şi haiducesc aceste echilibre greu dobândite şi forţează mâna finanţatorilor instituţionali cu promisiunile de scăderi de taxe.
Acest exerciţiu de echilibrare şi susţinere a economiei s-a împotmolit la o cotă de TVA extrem de mare, care penalizează consumul. Evident, era timpul să o reducem. De altfel, aşa suna şi promisiunea iniţială, rostită chiar de cei care au majorat-o. Însă traseul relaxării fiscale a fost şi rămâne haotic. Avem o schiţă a Codului fiscal, dar, nerăbdător şi imprudent, guvernul scade TVA la alimente în plin an fiscal. Aşa, ca exerciţiu de imagine, ignorând realitatea că s-ar putea să ne spulberăm şansele de a reduce ceea ce era esenţial, anume cota generală de TVA. Aşezat, la momentul oportun, cu studii de impact, cu tact şi inteligenţă.
În chiar prima lună de aplicare a scăderii TVA la alimente, guvernanţii, cei care au jonglat cu cifrele bugetului mai ceva ca Houdini, constată cu stupoare că alimentele se scumpesc. Nu, alimentele nu s-au ieftinit cu 15%, nici nu se putea şi acest eşec era previzibil.
Desigur, scăderea TVA la alimente este foarte bună pentru industria noastră alimentară, însă era poate indicat să scădem mai întâi cota generală şi apoi, dacă economia performa, să ducem TVA la alimente la un nivel european. Dar să sari acum, disperat, şi să pui Consiliul Concurenţei să verifice preţurile este aiuritor. Guvernanţii ar trebui să înţeleagă faptul că, în economia de piaţă, preţurile sunt făcute „în piaţă“, că de aia îi spune aşa. Nimeni, nici măcar Consiliul Concurenţei nu poate impune, aşa ca în comunism, vreun preţ. Dacă mazărea se scumpeşte şi lumea o cumpără, n-ai cum să-i explici negustorului „stop, ia vinde-o tu cu 15% mai ieftin“. Astea sunt reflexe ale comunismului, nu exerciţii de piaţă liberă.
Acum, această grabă copilărească ne costă. FMI şi Comisia Europeană resping reducerea TVA la 19 sau 20%, deoarece susţin că ar târî deficitul bugetar într-o zonă inconfortabilă şi, astfel, economia ar intra din nou în procedurile de deficit excesiv.
Guvernul sfidează acest veto şi, mai mult, anunţă că tăierea cotei generale de TVA se va petrece încă de anul ăsta. Cu ce costuri pentru populaţie a calculat vreun finanţist?
Dacă se va întâmpla asta, apare pericolul ca acordul cu FMI să se suspende. Ei şi?, ar întreba vreun curajos ajuns la guvernare. Păi atunci există riscul ca, fără această plasă de siguranţă care este ştampila FMI, să ne trezim din nou cu scăderea ratingului de ţară. Dacă se va întâmpla asta, atunci costurile la care se împrumută statul ar creşte, iar deficitul bugetar s-ar mări.
De unde bani pentru investiţii şi, mai ales, ce te faci dacă izbucneşte criza greacă şi contagiunea ajunge la noi? Cum rezistăm dacă investitorii străini îşi scot banii din ţară şi fug cu ei în locuri mai sigure?
Evident, guvernanţii joacă tare, la câştig, ei nu-şi propun ca obiectiv o economie performantă care să livreze bunăstare, ci câte un ţopăit victorios prin alegeri. În cazul în care ar pierde alegerile şi toate riscurile se materializează, speră ca memoria colectivă să reţină doar partea romantică a afacerii cu taxele, adică să-i regrete pe curajoşi. E în toată povestea folosirii birurilor ca armă politică un parfum arhaic, de déjà vu. A fost odată un haiduc vestit pentru că jecmănea negustorii la drumul mare şi dădea bani săracilor. Dar acelaşi haiduc a ascuns şi o comoară uriaşă, din rămăşiţele prăzii, nu-i aşa, pe care până şi astăzi localnicii o caută prin pădurile locului. Cam despre asta este vorba, noi cu firimiturile, ei cu comorile.