Hidroelectrica împrăştie riscul peste România

Hârjoneala din scena politică românească a ecranat cel mai mare şoc pe care economia românească şi piaţa sa financiară l-au suferit în ultimii zece ani. Hidroelectrica, un colos energetic, şi-a cerut singură insolvenţa, instanţa a acceptat-o şi un avocat va conduce procedurile de reorganizare a activităţii.

Lidia Moise 26.06.2012

De același autor

Hârjoneala din scena politică românească a ecranat cel mai mare şoc pe care economia românească şi piaţa sa financiară l-au suferit în ultimii zece ani. Hidroelectrica, un colos energetic, şi-a cerut singură insolvenţa, instanţa a acceptat-o şi un avocat va conduce procedurile de reorganizare a activităţii.

România riscă să-şi piardă ratingul in­ves­tiţional după intrarea Hidroelectrica în in­solvenţă, avertizează agenţia de evaluare fi­nanciară Moody’s. Este primul aver­tis­ment lansat de o agenţie de rating către autorităţile de la Bucureşti, după şo­canta şi deloc aşteptata in­trare în insolvenţă a com­paniei care produce o tre­ime din energia României. Situaţia de la Hidro­elec­tri­ca este un eveniment ne­gativ pentru ratingul Ro­mâniei, deoarece pune sub semnul întrebării tot programul de listări la Bursă convenit cu Fondul Monetar In­ternaţional (FMI), ar putea presupune chel­tuieli ale statului pentru a plăti da­to­riile furnizorului de energie şi injectează incertitudine în piaţa financiară, deoarece poate fi un precedent pentru declanşarea insolvenţei altor companii de stat, punc­tează analiştii de la Moody’s.

Nimic nu avertiza, în urmă cu trei săp­tă­mâni, că Hidroelectrica, această perlă a coroanei energiei româneşti, ar avea vreo problemă. Dimpotrivă. Colosul energetic obţinea, fără emoţii, un credit de 30 de miloane de euro la finalul lunii mai. La ora insolvenţei, Hidroelectrica stătea pe un pachet total de împrumuturi bancare de aproximativ jumătate de miliard de eu­ro, potrivit estimărilor avocatului care va coordona procedura de insolvenţă. Evi­dent, băncile finanţatoare s-au înfuriat la aflarea veştii privind insolvenţa. Toată lu­mea cunoştea problemele companiei. Cu toate acestea, Hidroelectrica derula un pro­gram ambiţios de investiţii în valoare de aproximativ un miliard de euro, pe care băncile se arătau dispuse să-l fi­nan­ţeze. De ce? Pentru că se bizuiau pe su­portul statului, aşa cum indica însăşi opi­nia de rating exprimată de Moody’s în ur­mă cu trei luni. Problemele companiei sur­veneau din pierderile oca­zionate de secetă şi de vre­mea nefavorabilă de la în­ceputul acestui an şi din ce­lebrele contracte cu aşa-nu­miţii băieţi deştepţi, prin care Hidroelectrica vindea energie la preţuri cu 30% mai mici decât costurile sa­le de producţie. În mod nor­mal, observau analiştii de la Moody’s, contractele pe termen lung nu ar fi o problemă, ba chiar sunt un fac­tor care poate echilibra riscul. Totuşi, pen­tru Hidroelectrica, date fiind dependenţa companiei de condiţiie hidrologice volatile şi abilitatea sa limitată de a-şi renegocia volumele şi preţurile de livrare, aceste con­tracte pe termen lung pot deveni o po­vară, spunea Moody’s în 26 martie 2012, când înnegrea calificativul de risc atribuit Hidroelectricii, de la stabil, la negativ. Moody’s se aştepta ca Hidroelectrica să fie condusă de un management privat, mai aştepta concluziile unor investigaţii ale Comisiei Europene, care bănuia că aceas­tă practică a preţurilor mici, captive unor contracte pe termen lung, ascunde un ajutor pe care statul român îl dă di­verşilor beneficiari ai afacerii.

Iluzia managementului privat şi a listării companiei la Bursă în octombrie a fost spulberată de declanşarea procedurilor de insolvenţă. Odată cu ea a fost injectată în minţile investitorilor spaima că au­to­ri­tă­ţile de la Bucureşti se pot folosi de trucuri de acest gen şi în alte cazuri. S-a născut o incertitudine, o tensiune în piaţa fi­nan­ci­ară, care ar putea avea ca efect prăbuşirea ratingului României, sistarea investiţiilor străine pentru o vreme, fuga banilor stră­ini şi, odată cu ea, eventuala devalorizare a monedei naţionale. Primele victime au apărut. Valoarea acţiunilor Fondului Pro­prietatea, care controlează 20% din Hidro­electrica, a fost retezată de Bursă. Minis­te­rul Finanţelor nu mai găseşte uşor fi­nanţ­are ieftină. Dacă ratingul va fi tăiat, cos­turile asociate împrumuturilor statului se vor mări, ceea ce va apăsa pe deficitul bugetar cu efecte care se pot prelungi dincolo de acest an electoral.

Cum s-a ajuns aici se ştie. Hidroelectrica a vândut, în 2011, băieţilor deştepţi, ener­gie la un preţ de 130 de lei pe un megawat oră pe care l-a produs cu o cheltuială de 172 de lei. O asemenea „afacere“ este un dezastru pentru orice companie. O analiză atentă a evoluţiei situaţiei la Hidrolectrica naşte semne de întrebare. În primul rând, este o mare confuzie în atitudinea pre­şe­dintelui interimar al Consiliului de Admi­nistraţie de la Hidroelectrica, şeful Ofi­ciului Participaţiilor Statului şi Priva­ti­zării în Industrie (OPSPI). El a aprobat iniţial rezultatele financiare pentru ca, subit, să constate un dezastru financiar. Apoi a negat, într-o primă fază, că ar şti ceva despre insolvenţă, pentru ca apoi să admită că a semnat-o. Semne de întrebare apar şi la o privire aruncată asupra celui care gestionează temporar reorganizarea judiciară a Hidroelectrica. Avocatul Borza Remus-Adrian apare în scriptele oficiale cu două nume. O vreme s-a numit Borsa. Dar nu confuzia numelui este alarmantă în cazul Hidroelectrica, ci inexistenţa unei expertize care să-l recomande într-o afacere atât de complexă. Oricum, reor­ganizarea activităţii ar putea fi lentă, di­ficilă şi ar putea fi blocată de multiple ob­stacole, avertizează analiştii de la Rai­f­fei­sen Bank într-o notă către investitori. Po­sibilitatea ca exerciţiul insolvenţei să poată anula contractele „băieţilor deştepţi“ este o ipoteză de lucru care nu justifica o asemenea acţiune, susţin unii jurişti. E un preţ exagerat. A creat o imagine de ţară nesigură, imprevizibilă şi riscantă. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22