Atentie: extremism!

Liviu Rotman 09.02.2007

De același autor

Miercuri dimineata, la 31 ianuarie a.c.,  Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului au organizat o conferinta de presa in care au anuntat darea in judecata a lui Ion Coja, pentru delicte prevazute de  articolul 6 din  Legea privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

 

Coja este invinuit pentru afirmatiile sale cuprinse intr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu ( nota red.: in Tricolorul, 29 noiembrie 2006), document ce se constituie intr-un model de negationism al Holocaustului, impregnat cu formule antisemite rasiste din cea mai buna scoala a corifeilor nazisti Goebbels si Rosenberg. Domnul Ion Coja functioneaza ca profesor de lingvistica al Universitatii din Bucuresti si, deci, are legatura directa cu tanara generatie, oferind cercetatorului fenomenelor de rasism si antisemitism un excelent "material didactic".

Reactia organismelor ce reprezinta populatia evreiasca si pe supravietuitorii Holocaustului a fost legitima si necesara, cu puternice valente educative.

 La conferinta de presa, unul dintre fostii deportati in Transnistria, dr. Liviu Beris, a povestit, cu cuvinte simple, despre ce a vazut la varsta de 13 ani, despre rude sau cunoscuti, impuscati sau infometati, despre cadavrele aruncate in Nistru, despre tot ce Ion Coja spune ca nu a existat. Acest om caruia i s-a furat copilaria, trimis din ordinul dictatorului fascist Ion Antonescu in iadul "organizat" de administratia militara romana nu poate fi convins ca ce a vazut cu ochi de copil si l-a urmarit o viata in fapt nu a existat, pentru ca asa a decis organizatia extremista  Vatra romaneasca, in numele careia vorbeste domnul Coja, ce neaga, in fapt, populatiei evreiesti dreptul de a-si plange parintii, bunicii, prietenii ucisi in Holocaust.

Fireste, Coja poate fi judecat in prevederile legii amintite, ce pedepseste, in Romania - la fel ca in multe alte tari ale familiei europene, din care Romania face parte, si in general din lumea civilizata - crimele Holocaustului.

 Ma gandeam insa, in timpul conferintei de presa, ca domnul Ion Coja ar putea fi judecat, si fara aceasta lege - relativ noua -, ca urmare a unei simple si vechi prevederi juridice, care condamna "instigarea la omor", cu circumstanta agravanta de "instigare la omor colectiv". Spune domnul Coja, in amintita scrisoare catre presedinte, dupa ce, cu seninatate, declara ca sunt false toate marturiile suferintelor populatiei evreiesti - nu se oboseste sa-si demonstreze teza, considerand ca impertinenta poate tine loc de argument: " Nici tu Holocaust, nici tu genocid, nici tu pogrom. Nici pe vremea lui Antonescu si nici cu alta ocazie! Le-am pierdut pe toate! ssic! Apreciem sinceritatea cu care isi exprima regretul.t Cine stie, poate ca altadata il vom face pe Holocaust sciudata topica a frazeit si il vom face ca lumea, cu acte in regula! Cu martori, cu documente, cu victime garantate, ce mai! Cu tot tacamul!". Formularile citate ne scutesc de prea multe comentarii! Intentia sa este clara!

Fireste, in presa sau la tribunal, domnia sa sau aparatorii sai - care nu vor lipsi - vor spune - cu un zambet de superioritate: "a fost o metafora". Da, domnule Coja, o metafora plina de continut si de... "sperante" in repetarea crimelor ce sustineti ca... nu au fost! 

 Subliniind inca o data legitimitatea si necesitatea demersului  Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, nu pot sa nu dau glas gandurilor proprii din timpul conferintei de presa de miercuri dimineata.

 In primul rand, ma intreb de ce actiunea judiciara a venit din partea comunitatii evreiesti - sau de ce  numai din partea acesteia -, si nu a institutiilor statului de drept, incepand cu presedintele Romaniei, caruia i-a fost adresata scrisoarea incriminata. Oare acestea nu trebuia sa se autosesizeze in cele peste doua luni care au trecut de la trimiterea mesajului, pentru formularile clare din text? Oare in Romania de azi, parte a Europei democratice, asertiunile cinice ale domnului Coja pot fi considerate ceva peste care se poate trece usor?

 Oare, in opinia publica, se intelege ca fondul problemei este  Coja si evreii, dupa cum chiar s-a interpretat in presa?

 Nu credem, problema fundamentala, de maxim interes, este  "Coja si democratia romaneasca".

 Fireste, este traumatizant pentru evrei sa auda declaratiile domnului Coja! Ei trebuie sa reactioneze! Dar pericolul real nu este pentru o mica colectivitate care, spre deosebire de  acei ani, are unde sa-si gaseasca linistea, pericolul se indreapta in primul rand asupra tinerei democratii romanesti si a statului de drept.

O anume lipsa de reactie a societatii civile fata de asemenea declaratii poate fi un semnal grav ca edificiul democratic romanesc are o "bulina rosie", ce ar constitui un pericol si mai mare decat "bulina rosie" de la o serie de edificii bucurestene. De aici, gustul amar resimtit in timpul conferintei de presa.

 Fireste, domnul Coja a atins culmi speciale in discursul sau antisemit si rasist, ce il apropie de discursul practicat de o anume miscare politica interbelica, al carui continuator domnia sa se revendica. As dori sa atrag atentia ca aceasta miscare nu a ucis si torturat numai evrei - chiar daca era obsedata de  "pericolul jidovesc". Dar Miscarea Legionara i-a asasinat pe cativa mari intelectuali si politicieni romani - si sa-l amintim doar pe cel mai emblematic dintre ei, Nicolae Iorga. Si mai grav, aceasta miscare a contribuit esential la "uciderea" democratiei romanesti, aruncand tara intr-o noapte totalitara care a durat peste jumatate de veac.

 De aceea, un alt gand este ca demersul d-lui Coja, chiar daca este cel mai radical, nu este si singular. Negationismul si cultul unor miscari politice si ideologice de trista amintire sunt prezente si in alte zone ale societatii romanesti. Cu un profil mai redus decat Coja, dar poate de aceea mai periculoase. Sa dam "cezarului ce-i al cezarului" - si sa amintim de  Romania Mare, care de altfel gazduieste elucubratiile lui Coja. Dar, in acest ziar, extremismul este la el acasa. Exista insa reverberatii extremiste si intr-un sector ce se considera democratic, sau asa il percep unii, in zone considerate "de consens". Si lista este lunga... Sa amintim de articole publicate, in timp, de aldine, suplimentul nationalist al unui periodic prestigios ca Romania libera, de unele - nu putine - articole de reabilitare a legionarilor - reabilitare sub formula ipocrita "a unei mai bune cunoasteri" - aparute in publicatiile de cultura istorica precum Historia sau Dosare de Istorie -, de aparitii la diverse posturi de televiziune ale unor emisiuni cu mesaj periculos - sa amintim prezenta liderului legionar Serban Suru, in uniforma legionara la postul TV National -, de un amplu articol antisemit si negationist al unui universitar sibian, politolog, pe nume Corvin Lupu - ce continua sa fie la catedra si dupa acel articol "antologic", de repetate editoriale pervers-extremiste aparute in Ziua, publicatie "specializata" in a-si acoperi repetatele derapaje extremiste, indreptate in special impotriva societatii civile romanesti -, cu prezenta (oare pana cand?) a unor articole cu mesaj democrat. Si exemplele ar putea continua.

Ne gandim ca toate aceste "scapari" sunt tratate cu prea multa usurinta.

Trebuie sa se stie ca nu este singur Coja, sunt si multe alte... "Coji" ce maculeaza. Pentru igiena morala a peisajului politic si spiritual al Romaniei de azi, democratia trebuie sa se apere prin masuri decise, fara nici o toleranta fata de extremism.

Pentru ca acesta sa nu aiba un loc legitim in dezbaterea politica de azi, fie ea cat de furtunoasa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22