De același autor
De cativa ani, si-a facut loc in presa romaneasca si in special in Ziua o campanie de presa avand ca subiect soarta cimitirelor evreiesti din Romania. Considerand ca problema are un interes mai larg, cu reverberatii in politica romaneasca, am decis sa incerc "decodificarea" asa-zisei "afaceri a cimitirelor evreiesti".
Actorii acestei "afaceri" sunt un grup de reprezentanti ai unor organizatii evreiesti din SUA (greu sa gasesti pe cineva, din lumea evreiasca americana, care sa fi auzit de ele), senatorul Corneliu Vadim Tudor, cunoscut pentru… sentimentele foarte calde fata de comunitatea evreiasca, un grup de ziaristi de la Ziua si, in principal, "specialistul" ziarului in probleme evreiesti, Tesu Solomovici, avocatul Catalin Dancu, unul dintre apropiatii lui George Becali. Invinuitii: conducerea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, presedinti de comunitati etc.
Un foarte succint film al evenimentelor: un anume domn David Kahan, ce reprezinta o obscura organizatie a evreilor americani originari din Romania, impreuna cu alte personaje, la fel de obscure, s-a declarat nemultumit de situatia cimitirelor evreiesti din Romania si cere pentru organizatia sa si alte organizatii evreiesti - niciodata numite precis - dreptul la gestionarea patrimoniului sacru evreiesc din Romania (sinagogi, cimitire, bai rituale etc.). Unele dintre acuzatiile aduse sunt deosebit de grave, in special din punct de vedere al religiei mozaice. Conform acesteia, este interzis de a instraina pamant in care s-au facut inmormantari, iar parti ale patrimoniului sfant, ca sinagogi sau bai rituale dezafectate, nu pot fi folosite decat in activitati care nu sunt in contradictie cu spiritul lor primar.
Mai intai, problema este semnalata de ziarul Ziua, unde Tesu Solomovici il prezinta pe amintitul Kahan opiniei publice din Romania ca pe o puternica personalitate, "aflata in fruntea unui influent lobby evreiesc". Inca din acest material - aparut la 1 mai 2006, in Ziua - se da si solutia: preluarea de catre alte organisme - nu foarte precis definite - a acestor cimitire, pentru ca liderii vietii evreiesti din Romania sunt "…foarte subtiri in ale iudaismului religios". Cei doi domni stiau ca este nevoie de sprijinul unui partid politic. Asta o stia in special domnul Solomovici, care in tineretea sa a simtit "sprijinul" partidului unic din Romania catre partidul omolog din Israel, d-l Tesu transportand aceste ajutoare in servieta sa, dupa cum singur ne povesteste. D-l Kahan a apelat la Partidul Romania Mare si la liderul sau, C.V. Tudor, care a trecut la fapte: a propus un proiect de lege prin care se propunea ca "la luarea deciziilor privind situatia cimitirelor si lacasurilor de cult traditionale de pe teritoriul Romaniei sa participe si reprezentantii comunitatilor evreilor de origine romana din Statele Unite ale Americii, Europa si Israel, alaturi de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania" (din expunerea de motive semnata de C.V. Tudor).
Ce este mai trist - trist pentru cultura politica a Parlamentului Romaniei - e ca acest proiect a fost votat de Senat, in prezent asteptand votul Camerei Deputatilor.
Cine ar mai putea sustine ca domnul Vadim Tudor este antisemit? El este - asa cum de altfel a declarat domnia sa - singurul parlamentar care se ingrijeste de patrimoniul evreiesc.
Ratiunile senatorului-tribun sunt clare: pe de-o parte, sa-si "cosmetizeze" (cel putin asa crede domnia sa) fizionomia politica. Pe de alta parte, daca poate sa loveasca moral in populatia evreiasca din Romania si in organismele sale legale nu este chiar o neplacere pentru el.
Nu trebuie sa fi jurist, ca sa ti se para straniu sa predai gestiunea unui patrimoniu anume unui factor pe care nici autorul proiectului nu reuseste sa-l numeasca. Poate Vadim, care crede in teoria antisemita a Protocoalelor Sionului, stie ca exista niste tenebroase centre de putere evreiesti care controleaza lumea. Dar oare asta cred si ceilalti senatori?
Numai ca acest proiect contravine Constitutiei Romaniei, care prevede dreptul cultelor religioase recunoscute de a dispune de propriul patrimoniu.
Calitatea indoielnica a celor ce au provocat scandalul reiese dintr-o serie de fapte, probate documentar. Exista dovezi clare ca domnul Kahan a incercat sa influenteze un cetatean din Beclean, pentru a face declaratii incriminatorii impotriva comunitatii evreiesti. Tot el a incercat sa corupa un presedinte de comunitate pentru a-i vinde obiecte de cult din patrimoniul acelei comunitati. Domnul Kahan s-a prezentat in Romania ca reprezentant al importantei organizatii Conference of European Rabis. Presedintele acestei organizatii, rabinul Abba Dunner, a transmis conducerii FCER o nota inca din martie 2007, in care dezminte acest fapt si isi exprima sprijinul neconditionat Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, pozitie pe care o reinnoieste recent.
Pozitii similare au luat cele mai importante organizatii evreiesti din lume, inclusiv Congresul Mondial Evreiesc. De altfel, presedintele acesteia, Ronald Lauder, s-a adresat premierului Romaniei, exprimandu-si surprinderea si ingrijorarea pentru proiectul de lege, care "ar duce la slabirea comunitatii evreiesti si ar cauza frictiuni si dezbinare".
Sa amintim ca din hora Kahan-Tesu-Vadim face parte si avocatul Catalin Dancu, unul dintre locotenentii lui Gigi Becali, care, dupa cum singur arata intr-un interviu, a fost atras in aceasta actiune de Tesu Solomovici. Am facut aceasta precizare pentru a arata diversele aliante politice ce se realizeaza cu diverse ocazii - de aceasta data "pe spatele" cimitirelor evreiesti.
Si acum cateva cuvinde despre situatia cimitirelor evreiesti, asa cum se prezinta in teren. In Romania exista 809 cimitire situate in 724 localitati, dintre care in 576 nu mai locuieste niciun evreu. Administrarea acestora ridica probleme extrem de dificile, financiare, logistice, tehnice. S-a facut un calcul ca, pentru reabilitarea tuturor acestora si a celor 94 de sinagogi, este necesar un buget de 50 de milioane de euro. Treptat se incearca restaurari, lucrari de interventie, imprejmuiri. Pentru acest scop, Federatia a alocat importante bugete, dar, fireste, lucrurile nu pot fi rezolvate imediat. Federatia a format un puternic departament, Centrul de administrare a patrimoniului imobiliar, care face eforturi uriase pentru rezolvarea amintitelor probleme. Fireste ca de-a lungul anilor s-au facut si greseli, poate unele cu rea-intentie, unele au fost sanctionate, altele remediate. Ceea ce este foarte grav este faptul ca o grupare de extremisti poate sa impuna cu relativa usurinta o lege in Senatul Romaniei. Este un prilej de reflectie pentru societatea romaneasca.