De același autor
Tindem natural să ne asociem cu oameni care ne împărtășesc opiniile, judecățile de valoare, aspiraţiile sau opțiunile politice. Se creează astfel, intenționat sau nu, ceea ce, odată cu apariția și proliferarea rețelelor de socializare, se numește „bulă“. O astfel de „bulă“, dacă vorbim de exemplu despre Facebook, cuprinde de regulă persoane care se asociază prin comentarii, distribuiri sau postări unui anumit curent de opinie sau unei anumite preocupări. În general, în interior nu prea există opinii contrare sau contestatare ale trendului, iar intruziunile sunt sancţionate imediat şi blocate. Suntem, pe scurt, foarte confortabili în compania celor care ne validează opiniile şi eventual ne aprobă, indiferent dacă ceea ce spunem este sau nu în acord cu realitatea. Pentru cei care utilizează reţelele de socializare nu este nicio noutate. O noutate ar fi dacă am păşi în afara „bulei“ şi am fi confruntaţi cu realităţi pe care le ignorăm sau ne displac. Cum ar fi? Eu, unul, am avut ocazia să o experimentez recent pe propria piele. Rezultatele, trebuie să o spun, au fost spectaculoase.
Totul a pornit de la o postare legată de cei 101 ani care s-au scurs de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu. O chestiune banală, care altfel nu ar fi trebuit să trezească un foarte mare interes. M-am gândit că în 30 de ani de scris istorie, de publicat memorii, de sute de ore de documentare şi sute de mii de articole de ziar, lucrurile, măcar cele care ţin de minimul bun-simţ în receptarea a ceea ce a însemnat regimul ceauşist, sunt clarificate. M-am înşelat. Din aproape 2.000 de comentarii (1,8 kilo), majoritatea covârşitoare au fost negative. Iar „negativ“ este un eufemism pentru cantitatea şi abnegaţia inovativă a înjurăturilor încasate de subsemnatul pentru simplul motiv că am afirmat despre Nicolae Ceauşescu, între altele, că „a dus România spre cea mai neagră perioadă din istoria sa recentă“ şi că a fost „dement, paranoic, mincinos şi de o prostie feroce“. Oameni care nu făceau parte din „bulă“ au ţinut să intre pe pagină şi să îşi exprime cât de direct au putut nemulţumirea. Chiar eliminând obişnuitele conturi false sau pe cei care nu au fost capabili să înţeleagă minimal postarea, a rămas totuşi un număr consistent de persoane care şi-au asumat elogierea lui Nicolae Ceauşescu sau a epocii comuniste, înjurând cu abitir pe cei câţiva care au încercat să le ţină piept. Prima surpriză a fost natura personală a furiei. Am înţeles că nu era vorba despre Nicolae Ceauşescu, ci despre ei. Ceea ce necesită unele explicaţii.
Una facilă ar fi fost reluarea temei „nostalgicilor comunişti“, acea parte îmbătrânită a societăţii, care a trăit comunismul şi, nu-i aşa, din confuzie şi imposibilitatea de a accepta adevărul, suspină după o iluzie a tinereţii lor, negând dincolo de limitele realităţii orice scădere a acestei autopăcăliri. Ar fi cei care au susţinut mereu şi continuă să susţină formaţiunile politice de orientare naţionalistă, socialiste (cele pe care ei le cred urmaşe ale PCR) şi resping democraţia, care în opinia lor se confundă cu haosul, dezorganizarea şi lipsurile personale. Evident, sunt şi antieuropeni, căci Europa (se înţelege Occidentul) ne-a distrus „bunăstarea dinainte de 1989“, ca să ne transforme în „sclavi“. Refrenul lor este arhicunoscut „oricât de rău era înainte, ce ne-a adus democraţia?“. Ei ar reprezenta electoratul de bază al „PSD, ciuma roşie“. Dar nu este atât de simplu. Câteva sute de înjurături mai târziu am realizat că etichetele puse în anii 90’, care sunt comod aplicate şi astăzi, nu mai reprezintă conţinutul sticlei.
Or, în sticlă, ne place sau nu să admitem, sunt foarte mulţi tineri, care nu au trăit şi nu au cunoscut direct comunismul, la care nu ajuns cărţile de istorie, nici seminariile, nici documentarele. Au ajuns în schimb realităţile economice dezastruoase, degringolada morală, socială şi politică, poveştile din familie despre un trecut în care „aveai casă şi serviciu asigurat“ şi propaganda naţionalistă, negaţionistă şi mai ales conspiraţiile. Tineri care au plecat din ţară, care trăiesc inclusiv în Diaspora, care nu au nici cea mai mică problemă să creadă că „ăla (Ceauşescu n.n.) măcar a construit ceva, voi ce aţi făcut?“ şi, în acelaşi timp, să se declare „anti-PSD“. Cum am ajuns la asta? Simplu. Prin eşecul rezolvării trecutului şi prin tratarea lui formală şi la suprafaţă. Orice am făcut în aceşti 30 de ani, nu am făcut bine pentru că nu am ajuns la ei, nu am fost capabili să le explicăm cum trebuie cauzele adevărate ale furiei lor. Tot ceea ce am reuşit a fost să îi trimitem să îngroaşe rândurile acelei mase amorfe, fără busolă, ostilă şi permanent la dispoziţia oricărui demagog sau oricărei formaţiuni politice extremiste, care mizează pe teoriile conspiraţiei şi pe vânturarea unor soluţii radicale de tip Ţepeş. Din acest bazin electoral se hrăneşte, evident, PSD, dar nu mai este de mult singurul. Dacă nu înţelegem şi nu adresăm problema, vor veni fără îndoială unii şi mai abili şi mai periculoşi.
Este o realitate la care ar trebui să medităm, în loc să o plasăm în spatele unor etichete vechi. Pentru descoperirea ei, merită să vezi dincolo de confortul „bulei“, ba merită chiar să fii înjurat. Căci ne aflăm într-o bătălie cu mize mari. Iar o bătălie o poţi pierde dacă inamicul este mai bun, dar o pierzi sigur dacă nu îl identifici corect.
Comentarii 14
Marin - 02-17-2019
”Ceausescu erou national ” nu este altceva decat o falsitate inoculata in creierele goale ale multor tineri fie ei si din diaspora ! De catre cine ? Sectia de propaganda a k.g.b_istului de doi lei Putin ! ” Moldovenii de peste Prut vorbesc limba moldoveneasca ” sau ” Europa dusmanul nr.1 al Romaniei ” si exemplele curg ! Pai eu va intreb ; ce erou roman este acela care in 89 dadea ordin sa fie impuscati romani la Timisoara , arsi si cenusa lor aruncata in canalizare ? Foamea acelor vremuri , mizeria , frica ?
Răspundegogutza - 02-09-2019
realitatea este ca dupa sovietizarea tarii, aceasta ajunsese ca o gaina decerebrata. putinii oameni de valoare, cu o viziune si cultura care sa le dea posibilitatea de a intelege fenomenologic si mai pe larg, fie au emigrat fie au fost cu grija indepartati si sistematic carotati de sistemul securist al turnatorilor si acolitilor statului totalitar. Rezultatul se poate vedea cu usurinta, o natiune preponderent rurala, cu o mentalitate foarte primitiva, cu diviziuni si clivaje adanci, multe cultivate si intretinute de sitemul sovietic, si iata-ne in prezentul bezmetic, un rol de ne-neglijat avand si presa si mass-media aservita sistematic, cu exceptia cazurilor clare de ofiteri sau executanti ai ofiterilor din politia politica sau minoritatile sovietoide, promovate si incurajate de agentii unei puteri ostile, indivizi atat de bine plasati incat au putut inscena retragerea trupelor regulate de ocupatie in '58 !
RăspundeNick - 02-08-2019
Domnule Hodor,am fost injurat la greu de cultivatii,civilizatii si competentii sustinatori ai PLUS doar pentru ca le-am pus niste intrebari banale:daca-si cunosc,ca sustinatori,oamenii votati in Consiliul National ,macar 20 de nume si daca au cunostiinta de liniile politice pe care le va urma alianta USR-PLUS la Bruxelles! Sunt un sustinator Klaus Iohannis si sunt dintre primii care au semnat listele cu Fara penali in functii publice! Halal!
RăspundeBASCA - 02-08-2019
Merita intr-adevar sa te bati cu amnezicii,sa le dai pumni in cap pana le suna Traviata in urechi.Romania a fost prea saraca si prea putin alfabetizata ca sa nu ramana pentru decenii in mreaja socialist-comunista.
Răspundelmihai - 02-06-2019
D-le Hodor reactia celor care nu au inteles articolul d-stra este reactia fireasca a inculturi, acestia sunt prototipul "omului nou" de care ceausescu ar trebui sa fie "mandru " acolo unde este! Natia noastra in marea ei majoritate nu vine din comunism cu oarece straduinta in minima cunoastere a ceea ce a trait, a informarii din varii surse despre exterminarii elitelor, despre putinelor persoane care intr-adevar au fost patrioti, si-au dat viata pt idealuri, au mentinut atat cat s-a putut flacara responsabilitatii si a respectului fata de adevarata istorie traita...cu mare regret nici dupa 29 de ani elevii de gimnaziu si liceu nu invata adevarata istorie a natie noastre, asa ca, nici pt viitor noi nu suntem pregatiti sa citim un articol!
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 02-06-2019
Errata: "la sfarsitul anilor '80"
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 02-06-2019
O contributie la aceasta atitudine retrograda a unora dintre cei tineri, care nu au trait in epoca lui Ceausescu, o are si acea parte a mass mediei, care nu este neaparat infeudata masinariei de propaganda a PSD-ului, care prezinta asa-numitul fenomen de "falimentare" a economiei socialiste, care nu trebuia de fapt falimentata neaparat de directorii escroci din multe fabrici si uzine, ci era falimentara pe largi segmente chiar din momentul aparitiei sale. IMGB, un mamut creat de Ceausescu, ajunsese sa exporte utilajele pe care le producea nu numai sub pretul pietei internationale, ci si sub pretul de cost. Uzina de aluminiu de la Slatina consuma o cantitate uriasa de energie electrica pentru a-si realiza produsele. Autoturismele Dacia erau necompetitive pe piata occidentala. Fabrici diverse din asa-zisele "zone industriale" create in anii 70-80, nu isi puteau plasa productia decat pe datorie sau aveau piata de desfacere numai in cadrul CAER etc. etc. In aceste conditii, prabusindu-se intregul "lagar socialist", multe fabrici de acest tip au intrat in faliment si s-au inchis in mod natural, fiindca productia lor era necompetitiva si nu o mai achizitiona nimeni. Desigur ca a fost o perioada, la inceput, cand mii si zeci de mii de locuri de munca s-au creat, acei salariati din industrie au primit de bine de rau niste apartamente de bloc etc., dar la sfarsitul anilor '90 deja industria lui Ceausescu isi dovedea ineficienta si muncitorii erau trimisi in concedii fara plata, care era de fapt un somaj mascat. daca Ceausescu nu era indepartat in 1989, el s-ar fi prabusit inevitabil in anii urmatori si, odata cu el, s-ar fi destramat si sistemul comunist care l-a creat. Asa ar fi fost, poate, mai bine sa se intampla, pentru ca Romania sa poata reveni la democratie fara comunistii de esalonul doi, care au acaparat rapid puterea in urma indepartarii clanului Ceausescu.
RăspundeImreh Istvan - 02-06-2019
Articol excelent ce a pus mana pe rana. Analiza este dupa parerea mea foarte corecta si binevenita. Felicitari Dle Hodor!
Răspundeemil - 02-06-2019
Ţeapa ar fi mai respectata de mafiotii si talharii patriei decat procurorii.
RăspundeMIHAI 2 - 02-05-2019
In continuarea a ceea ce observati - ca exista un segment ametitor de mare de tineri fani Ceausescu si fani comunism - se cuvine dinamitat si MITUL care spune ca votantii PSD si compania ar cam fi pe duca si se vor diminua numeric prin naturala disparitie biologica. Asta o aud neintrerupt din 1990 cand a luat Iliescu 80 la suta si cumva s-a si adeverit pana la o scadere spre 40 sau 30 la suta unde s-a fixat parca pe vecie. Mai e si MITUL ca doar cetatenii cu educatie precara cad in mrejele PSD si compania precum si MITUL ca vezi Doamne in Transilvania - Banat populatia e imuna la pesedism. In decembrie 2016 harta rezultatelor la alegeri a fost atat de unitar ROSIE si analiza sociologica a optiunilor atat de omogena pe criteriile de pregatire scolara si varsta incat toate aceste povesti ar fi trebuit sa se spulbere. Dar cine sa o faca - doar nu perdantii care fara aceste mituri erau la momentul respectiv complet de-legitimati. As zice ca Dvs detineti o cheie pentru rezolvarea problemei pe care o expuneti , tocmai pentru ca reusiti sa analizati fara ura si partinire. Oricum - extinderea nostalgiilor comuniste nu e imputabila doar politicienilor incompetenti si calcatori de lege. Mai exista si o INFLEXIBILITATE si lipsa de inteligenta tactica vestica //dracii din sa zicem Ungaria sau Polonia nacandu-se uneori in legitima aparare// Si mai este si revolutia tehnologica ce se pravaleste peste noi ca o avalansa elvetiana si in fata careia ne vom trezi atat de neajutorati ca vom baigui cu totii ca niste activisti pecere dezafectati: Nea Nicu dadea servici si casa la toata lumea.
RăspundeMarius Nicolescu - 02-05-2019
Suntem, orice s-ar spune, un popor damnat. Suntem un popor care, indiferent de epocă, și-a clădit istoria pe o fabulă, dar care niciodată nu a avut măreția unor dinastii ce trec prin crime periodice, dar care au păstrat cotinuitatea în istoriile popoarelor lor. La noi, a trecut mai bine de un secol și istoria nu ne-a mai adus o răscoală. Ne-a adus în schimb șaptezeci și patru de ani de beznă lâncezită comunistă. De care, se pare, că nu reușim să ne debarasăm. Generația mea cincizecistă a greșit nereușind în anii '90 să-și convingă generația părinților care i-a educat că între Ceaușescu și Iliescu nu există absolut nicio diferență, și să-i facă să-și aminteasca de părinții lor care au murit așteptându-i pe americani. Astăzi, când sunt stinși, le aud vocile brutale care mă condamnau pentru că, înțelegând cum stăteau lucrurile, le vorbeam frumos despre Rațiu, Coposu și despre MS Regele Mihai I. Am vorbit în van, ei au plecat iar eu am rămas să-mi încurajez feciorul, nora și nepoțeii să părăsească acest pământ damnat. Cu cele mai respectoase gânduri, M.N. PS - Fac parte din generația căreia "i s-a DAT". Eu neavând parte de acest oribil avantaj.
Răspundemike - 02-05-2019
"Tineri care au plecat din ţară, care trăiesc inclusiv în Diaspora"--> Sa stiti ca foarte multi romani din diaspora sunt facuti din acelasi aluat cu cei care au ramas in tara, iar anii petrecuti in Occident nu le-au schimbat prea mult modul de gandire. Unii pot trai aici si sute de ani si tot nu se schimba. Cunosc cazuri concrete deoarece si eu traiesc in vest de cativa ani buni. Romanii care au facut Revolutia din '89, adica parintii nostri, bunicii nostri, prietenii nostri care atunci erau mult mai tineri, au lasat treaba neterminata. Nu au mers pana la capat pentru a-i alunga pe neocomunisti si securisti definitiv de la putere si nu au ocupat sediile institutiilor statului pentru a-i pune pe fuga pe acesti nenorociti. Atunci cand neocomunistii au realizat ca ar putea fi inlaturati de catre oamenii furiosi si in acelasi timp fericiti ca au iesit din bezna, au inscenat masacrul care a urmat. Iar astazi, tot aceiasi neocumunisti incearca sa-i spele pe creier pe tinerii care n-au avut nici o treaba cu perioada de dinainte de 89 si n-au trait in acea perioada, inoculandu-le iluzia socialismului stiintific. Cred ca acelasi fenomen se intampla si in alte state din est, iar noi numim fenomenul "iliberalism", nationalism, autoritarism, toate acestea contribuind la aparitia unui comunism de tip nou.. .
RăspundeMădălin - 02-05-2019
Ma refeream la bătălia pentru apărarea democrației, nu la un război între romani. Exact în sensul ca ceilalți trebuie atrași și convinși.
RăspundeCalin - 02-05-2019
"Căci ne aflăm într-o bătălie cu mize mari. Iar o bătălie o poţi pierde dacă inamicul este mai bun, dar o pierzi sigur dacă nu îl identifici corect." Tratand realitatea in termeni de razboi romano-roman, nu cred ca poti castiga ceva. De ce razboi si nu competitie, de ce exterminarea, neutralizarea "adversarului" si nu persuadarea lui, de ce nu o situatie in care sa castigam cu totii?
Răspunde