De același autor
Aşezat la birou său de lucru, Vladimir Putin scrie. Ştiu, probabil vă aşteptaţi, dată fiind situaţia, să fi spus “Vladimir Putin dă ordine, coordonează operaţiunile militare, ţine discursuri, se răsteşte la liderii lumii”. Dar asta e partea pe care o puteţi vedea şi singuri, este prezentată la ştiri în fiecare minut, nu are sens să v-o repovestec în alte cuvinte şi să vă pierd timpul cu a mia analiză despre tancuri, bombe şi avioane. Eu aş vrea să vă spun câteva lucruri despre ceea ce nu se vede la televizor. Despre ceea ce a dus la asta.
Aşezat la biroul său de lucru, Vladimir Putin scrie. Stă aplecat încruntat asupra foilor (căci se ştie că liderul de la Kremlin nu prea iubeşte calculatoarele şi tot ce ţine de epoca digitală, aşadar pariez că atunci când scrie o face în stilul clasic), iar frazele curg precum tot atâtea rachete nucleare lansate asupra inamicului. Taie, adaugă, şterge, reformulează. Ce scrie Vladimir Putin? Ei, aici e discuţia.
Unii dintre cei mai buni specialişti pe spaţiul rusesc, care deja ştiu unde vreau să ajung, ar spune “Da. Ştim. Putin rescrie istoria Războiului Rece şi argumentează propagandistic ideea lui de a reface Uniunea Sovietică. Asta face încă din 2005, atunci când a spus că dezmembrarea Uniunii Sovietice a fost un dezastru geopolitic major. Nimic nou pentru noi, poate doar pentru publicul care nu a fost interesat de subiect până joi dimineaţa.” Sigur că acest punct de vedere este solid şi se susţine în întregime, căci tot ce se întâmplă în Ucraina acum are în spate, pe lângă o strategie militară, geopolitică şi relaţii internaţionale, ca forţă motrice tocmai această ambiţie a lui Vladimir Putin de a reface Uniunea Sovietică. Dar este aceast punct de vedere acoperitor în întregime? Eu susţin că nu. Vladimir Putin nu vrea doar să refacă Uniunea Sovietică în teritoriu şi să o readucă la nivelul de putere mondială, de ce nu singura putere mondială. E un pic mai mult în foile lui.
Să ne amintim. Vladimir Putin a început de câţiva ani să emită judecăţi istorice. Ba, mai mult, a început, sigur fără să aibă ambiţii academice, să scrie istorie. Concluziile sale au fost prezentate publicului larg în reviste internaţionale. The National Interest a publicat în iunie 2020 un articol asumat sub semnătură de preşedintele rus care marca 75 de ani de la sfârşitul Marelui Război Patriotic. Ce susţinea Vladimir Putin în acest articol? Polonia este de fapt vinovată de începerea celui de al Doilea Război Mondial. Polonia şi Aliaţii Occidentali (Franţa şi Marea Britanie), care nu numai că au încercat să evite războiul tolerând pretenţiile teritoriale ale lui Hitler, ci chiar mai mult. Au conceput un plan pentru ca Hitler să fie stimulat să atace Uniunea Sovietcă. Deci al Doilea Război Mondial este pentru Vladimir Putin nimic altceva decât un complot occidental (căci şi Germania Nazistă era parte a Occidentului nu?) împotriva Uniunii Sovietice. Să vorbeşti despre reducerea la absurd. Evident că istoricii, politicienii şi ziariştii din ţările menţionate, şi nu numai, au fost scandalizaţi, au curs râuri de cerneală pentru a demonstra cât de absurdă şi lipsită de fundament este teoria lansată. Vladimir Putin nu a fost impresionat. El ştie mai bine istoria.
Discurs după discurs, text după text, acţiune după acţiune, Putin a continuat să ducă mai departe naraţiunea în care crede intim. Spre deosebire de alţi politicieni, occidentali şi de aiurea, el nu crede că misiunea lui este de a servi poporul, ci de a-l salva. Ca lucrurile să fie cât se poate de solid impregnate în mintea lui până la nivelul de ţel în viaţă, traumele personale (pierderea fratelui în asediul Leningradului, pericolul de a-şi pierde mama în acelaşi episod, suferinţele tatălui şi apoi imaginea lui eroică ca participant la Marele Război Patriotic, prăbuşirea ulterioară a puterii sovietice sub ochii tânărului ofiţer KGB, neputincios să o împiedice) joacă un rol esenţial în concepţia lui Vladimir Putin despre rolul lui în lume.
Care este rolul lui? Nu, nu este doar ideea de a rescrie istoria ca să furnizeze suport propagandistic acţiunilor lui politice. Nu, nu este doar ambiţia de a reface URSS pentru a rămâne în istoria milenară a ţarilor ruşi. Sunt şi ele, dar nu e tot.
Simplu spus, lui Vladimir Putin nu îi place modul în care s-a întâmplat istoria. Mai mult, nu îi place rezultatul acestei istorii. Îl consideră nedrept. Ceea ce face astăzi Vladimir Putin nu este de fapt o încercare de a rescrie istoria, ci de a o corecta. În mintea lui, Vladimir Putin este un supererou care coboară în timp pentru a îndrepta injustiţiile istoriei. Nu îmi place cum s-a terminat războiul ăsta, aşa că îl refac. Nu consider corect faptul că URSS s-a dezmembrat, aşa că o refac. Nu consider corect că Ucraina există ca stat independent, aşa că voi corecta această anomalie. Deci Polonia s-a aliat cu Franţa şi Marea Britanie atunci ca să ne distrugă. Las că le arăt eu lor!
Am început textul cu imaginea lui Vladimir Putin scriind la biroul lui şi aşa aş vrea să îl şi termin. Aşadar.
Aşezat la birou său de lucru, Vladimir Putin scrie. Apoi înmânează foile generalilor săi şi le ordonă să procedeze în conformitate cu misiunea de a corecta istoria.